Swedbank får böta tre miljoner kronor
Finansinspektionen (FI) straffar banken för oordning. Bland annat saknades sparkade vd:n Michael Wolf i en förteckning över personer som har tillgång till insiderinformation. Swedbank medger slarv, men ser inte allvarligt på felaktigheterna.
Swedbank måste betala tre miljoner kronor i sanktionsavgift till Finansinspektionen (FI). Det är den högsta avgiften som myndigheten kan ta till och innebär att inspektionen ser mycket allvarligt på händelserna.
– Det är tre tillfällen under 2014 som vi får den här straffavgiften för och vår kommentar är att det naturligtvis inte är bra. Men det ligger långt bakåt i tiden och det är nu åtgärdat, säger Swedbanks presskontakt Claes Warrén till Realtid.se.
"En avgift på 0,005 procent av bankens marknadsvärde innebär (...) att avgiften för varje överträdelse kan beräknas till den högsta avgiften 1 000 000 kronor. Finansinspektionen konstaterar tre överträdelser och den särskilda avgiften kan därmed beräknas till sammanlagt 3 000 000 kronor", skriver FI i sitt beslut.
Trots det ser Swedbank inte särskilt allvarligt på felaktigheterna.
– Det är inte allvarliga omfattande förseelser, utan tre händelser som ligger ett par år tillbaka i tiden, säger Claes Warrén.
Han tillägger dock att det "såklart inte är bra" att banken "inte sköter listorna på det sätt som Finansinspektionen vill".
– Och det är inte bra att vi måste betala avgiften, men vi går inte under ekonomiskt för det, säger Claes Warrén.
Banken ska inte att överklaga beslutet.
– Vi har konstaterat att vi har gjort de felen FI anser att vi gjort, säger Warrén som inte vet hur ogentligheterna upptäcktes.
Även Swedish Oprhan Biovitrum (Sobi) får i ett parallellt beslut en sanktionsavgift på 1,5 miljoner kronor för brister i loggbokföringen. Enligt Finansinspektionen är bakgrunden en stickprovskontroll bland börsnoterade bolag under april 2015.
"Finansinspektionens avsikt med att med kort varsel begära in loggböcker och underloggböcker har varit att kontrollera hur bolaget följt loggboksreglerna", skriver FI i Sobi-beslutet.
Både Swedbank och Sobi lämnade över loggbokshandlingarna med en dags varsel till FI. Därefter har en granskning genomförts och skriftväxling förts under hösten 2015.
I Swedbanks fall var det bland annat en loggbok som gällde övertagande av Sparbanken Öresund som saknade flera datum för när insiderinformation lämnats och uppgifter om varför personer ingick i loggböckerna.
– Det var slarv från vår sida. Jag kan inte kommentera hur det gick till. Men det vet säkert vår compliance-organisation, säger Claes Warrén.
En underloggbok som upprättades av en reivisionsfirma uppfyllde inte heller myndighetens krav och dåvande vd:n Michael Wolfs saknades i loggboken.
– Det är en lista som vår externa revisor för och det är också vårt ansvar, men exakt vad det beror på vet jag inte, säger Claes Warrén.
Det låter lite som att ni skyller på revisionsfirman?
– Nej, det är helt och håller vårt ansvar i samtliga fall.
Swedbank har skärpt rutinerna, men inte vidtagit några särskilda åtgärder för att säkerställa att något liknande upprepas igen.
– Vi ska se till att ha koll på våra listor och rutiner och det är compliance-organisationen som ansvarar för att det finns rutiner och hela organisationens ansvar att de följs, säger Claes Warrén.