Quantcast
Channel: Swedbank
Viewing all 711 articles
Browse latest View live

EBM nobbar Browders anmälan

$
0
0
Video

EBM nobbar Browders anmälan

Bill Browders Hermitage Capital Management (HCM) lämnade den 4 mars in en brottsanmälan till Ekobrottsmyndigheten gällande penningtvätt i Swedbank. Nu har EBM beslutat att inte inleda någon förundersökning.

Anmälan från HCM avsåg bland annat påstådd penningtvätt om 176 miljoner US-dollar som härrörde från bedrägerier om totalt 230 miljoner dollar i Ryssland.

Enligt anmälan, som mottogs den 4 mars i år,  har penningtvätten skett genom att föra över 176 miljoner dollar till bankkonton i Swedbank i Sverige, Estland, Lettland och Litauen.

Av anmälan framgår att HCM agerar för att myndigheter inom rättsväsendet över hela världen skall utreda anmäld penningtvätt i sina respektive jurisdiktioner och att sådana utredningar pågår i ett flertal jurisdiktioner.

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har sedan man mottog anmälan granskat den anmälda brottsligheten som har kopplingar till Sverige, vilket bland annat visar följande:

• De överföringar som skett till svenska bankkonton i Swedbank är begränsade och har omfattat en mindre del av det totala anmälda beloppet.

• De anmälda överföringarna till svenska bankkonton i Swedbank har skett under åren 2006-2012 och skall därför bedömas utifrån den då gällande straffbestämmelsen om penninghäleri, och inte den nuvarande, skarpare lagstiftningen om penningtvätt från 2014.

• Detta innebär att samtliga överföringar till svenska konton i Swedbank bedöms ha skett så lång tid tillbaka att anmälda gärningar nu är preskriberade.

Med anledning av ovanstående har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg fattat beslut om att inte inleda förundersökning.


FI: Inget skäl för oro för Swedbanks finansiella ställning

$
0
0
Video

FI: Inget skäl för oro för Swedbanks finansiella ställning

Det finns inget skäl till oro för Swedbanks finansiella ställning. Det meddelar Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

FI följer utvecklingen i Swedbank noga och har haft täta kontakter med banken med anledning av den uppkomna situationen. FI:s bedömning är att det inte finns skäl till oro för bankens finansiella ställning, och därmed inte heller för den finansiella stabiliteten, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

FI meddelade i februari att myndigheten tillsammans med de tre baltiska tillsynsmyndigheterna ska undersöka av penningtvättsregelverket.

Efter ett förberedande arbete är denna undersökning nu formellt inledd.

Undersökningen ”syftar till att bedöma regelefterlevnad och riskhantering för närvarande, de senaste åren, samt före 2016. De tre baltiska myndigheterna kommer att bedöma regelefterlevnad i respektive dotterbank, medan FI kommer främst att bedöma Swedbanks (moderbankens) hantering och kontroll av penningtvättsriskerna i sina baltiska verksamheter.”

Finansinspektionen skriver i pressmeddelandet att man räknar med att undersökningen ska vara genomförd i oktober. Därefter kommer FI att avgöra om ärendet ska gå vidare till sanktion. Beslut om sanktion bör kunna tas före årsskiftet.

 

"Swedbank behöver en påtagligt förändrad styrelse"

$
0
0
Video

"Swedbank behöver en påtagligt förändrad styrelse"

Hur är det med Swedbankstyrelsens engagemang och ansvarstagande för den interna kontrollen? Det undrar Dan Brännström, coach och rådgivare och tidigare generalsekreterare för FAR.  Han ser stora brister och efterlyser en påtagligt förändrad styrelse. Och en extra stämma.

Först och främst önskar jag få veta hur väl ni på Swedbank känner era kunder. Och hur ni granskar respektive rapporterar transaktioner som förefaller vara onödigt komplexa eller som av andra skäl (frekvens, storlek, geografi etc.) väcker frågetecken eller rentav misstanke om brott.

Min andra fundering tar sikte på styrelsens engagemang och ansvarstagande för den interna kontrollen. Hur ingående diskuterar styrelsen rapporter från revisorer, jurister (även norska) och tillsynsmyndigheter från de jurisdiktioner som omfattas av Swedbanks verksamhet? Enligt vad som framkommit genom styrelsens ordförande Lars Idermark föreligger uppenbara brister.

Min tredje frågeställning handlar om den övergripande bolagsstyrningen i Swedbank. Vad görs nu för att uppgradera samspelet mellan aktieägare, styrelse, verkställande direktör och revisor för att skapa den kultur och organisatoriska integritet som krävs för att motverka korruption och penningtvätt?

Att inrätta och förlita sig på en ”specialiserad enhet” räcker inte på långa vägar. I sammanhanget påminner jag om att aktieägarna, i enlighet med aktiebolagslagen 9 kap. 4§, via stämman kan ge revisorn anvisningar för granskning utöver vad som följer av god revisionssed. Nu finns det all anledning att optimera nyttan av revisionen.

Till sist dristar jag mig till att ifrågasätta valet av styrelse. Att återvinna förtroendet för banken förutsätter ett rejält omtag och en ny ton från toppen. Endast en påtagligt förändrad styrelse kan åstadkomma detta, självklart tillsammans med bankens nästa verkställande direktör. Med tanke på alla nuvarande personkopplingar inom den svenska finansmarknaden, även till Finansinspektionens ledning, bör sökandet av nya styrelseledamöter breddas till att också omfatta utländska kandidater. Förändringen av styrelsens sammansättning bör ske skyndsamt. När kommer den extra stämman att hållas?

Dan Brännström
Coach och rådgivare.  Generalsekreterare i FAR mellan 2004 och 2018.
Dessförinnan auktoriserad revisor och delägare i EY.

Fotnot: Texten publicerades första gången på Dan Brännströms blogg

 

”Man får inte negligera riskerna med open banking”

$
0
0
Video

”Man får inte negligera riskerna med open banking”

Allt fler finansiella institut lanserar open banking, senast i raden är Klarna. Enligt Gunnar Berger, som lett Nordeas open banking-satsning, krävs det en hel del arbete med cybersäkerhet innan en open banking-plattform kan sjösättas. Lotta Lovén på Swedbank berättar att kunden har "större makt än någonsin"över sin data.

Bankvärlden håller på att förändras. Allt fler finansiella institut väljer att lansera open banking, senast i raden Klarna. Open banking innebär i korthet att finansiella aktörer delar med sig av information till andra aktörer så att de, i sin tur, kan utveckla nya produkter och tjänster.

Nordea var först ut med open banking i Sverige. Redan i december 2017 sjösattes open banking i Nordea. I september 2018 lanserades open-banking-plattformen i Sverige.

Gunnar Berger, som lett Nordeas open banking-satsning, berättar för Realtid att det krävs en hel del arbete med cypersäkerhet innan man kan lansera en open banking-plattform.

– Ur bankens synvinkel, om man har börjat använda öppna API:er och inte haft det förut utan interna API:er, att ha dem på utsidan av brandväggen innebär det att man exponerar code till omvärlden dygnet runt och det utsätter oss naturligtvis för en ny form av risker för intrång och så vidare. Det har vi tittat väldigt mycket på. Det krävdes en hel del arbete med cybersäkerhet för att kunna hantera detta.

– Eftersom vi gick i produktion redan i oktober 2017 så har vi haft lång tid på oss att finjustera och finna hål och liknande. Vi är väldigt komfortabla med den lösning vi har i dag. Hade vi inte gjort det jobbet så hade det sett annorlunda ut naturligtvis. Man får inte negligera dessa risker, säger han till Realtid.

Gunnar Berger uppger även att open banking har olika betydelser beroende vem man frågar. Nordea som var tidiga med open banking startade innan regelverket PSD2. Man gjorde det som ett strategisk initiativ redan 2015. Projektet startades redan 2016. Nordea skulle skapa en ny teknikplattform för att publicera öppna API:er. Banken såg att det fanns en förutsättning för att leverera bra bankprodukter i framtiden. Nordea såg det som en möjlighet snarare än som ett tvång, menar Gunnar Berger. För andra aktörer har open banking en annan betydelse.

– Många säger att det är samma betydelse som PSD2. Lagstiftarna vill skapa bättre förutsättningar och lösningar för konsumenterna, säkrare lösningar för konsumenterna. Det vill man göra genom att öka konkurrensen på marknaden mellan bankerna och icke-bankerna. Det är grunden för PSD2. 

Han berättar att PSD2 bildades när lagstiftaren inte tyckte att PSD1 nådde hela vägen fram att ge en starkare konkurrenskraft för icke-bankerna. Man ville stärka konkurrenskraften hos icke-banker.

– Jag tror inte att de kommer att nå hela vägen fram med PSD2 heller. Grunden för PSD2 är att icke-bankerna ska börja konkurrera med bankerna men det vi har sett de senaste åren är snarare att de flesta av icke-bankerna söker samarbete med banker. Det finns naturligtvis såna som fortfarande utmanar, men de flesta icke-banker når ut till kunderna genom samarbete med bankerna, vilket delvis går emot vad lagstiftarna vill uppnå. 

Har Open banking förändrat bankvärlden?
– Det håller på att göra det, men det har inte hänt ännu. Open banking har ännu inte på allvar trätt i kraft och kommer inte göra det förrän i september i år. Det är först då du kan börja prata om att open banking verkligen finns i den mening av PSD2 finns.

Gunnar Berger berättar att det finns tre compliance-deadlines i år. En passerades den 14 mars. Då skulle bankerna ha levererat all funktionalitet i en testmiljö åtkomlig för tredje parter. Nästa deadline är i mitten av juni och sedan är sista deadline den 14 september. Då ska alla banker kunna öppna upp för att tredje parter ska kunna komma åt bankkonton å kundernas vägnar för att visa transaktionsinformation och initiera betalningar.

Gunnar Berger tror inte att det kommer att ske så mycket förändringar i Sverige, då det redan finns aktiva icke-banker. Han jämför Sverige och Finland. 

– Det finns en teknologi som heter screenscraping och som används av många aktörer i Sverige sedan flertalet år tillbaka. Via screenscraping kan tredje parter komma åt data från kundernas konton, under förutsättning att kunderna lånar ut de påloggningsuppgifter man använder i bankernas mobilappar. I Finland, å andra sidan, är screenscraping förbjudet i lag och det finns inte speciellt många icke-banker eller tredjepartsbolag som erbjuder banktjänster till kunderna. När PSD2 införs i september så blir det många bolag som kommer att kunna göra det på den finska marknaden.

I Sverige tycker flera av icke-bankerna att det finns en risk att det blir sämre med PSD2, eftersom möjligheterna att använda screenscraping inskränks från och med september. Dessutom måste man börja använda säkrare metoder vid utförande av betalningar, så kallad strong customer authentication, vilket hotar att försämra vissa av de lösningar som finns på marknaden idag.

Klarna lanserade sin open banking-plattform i torsdags och poängterade att Klarnas satsning skiljer sig från konkurrenternas på grund av den stora marknadsnärvaron där plattformen ska ge tillgång till 4 300 banker i 14 europeiska länder.

– Men man kan fråga sig om de egentligen lanserar något nytt eller om de sätter ett nytt namn på sin gamla screenscraping-teknologi. När vi säger open banking, så menar vi öppna API:er, säger Gunnar Berger.

Swedbank, som hade haft en plattform i betaversion sedan hösten 2017, lanserade sin open banking-plattform i slutet av januari 2019.

– Vi ser tre delar med open banking. Den första är att API:er är framtiden utifrån att följa de nya regler som kommer med PSD2 på ett enkelt och bekvämt sätt, att vi följer reglerna är grundplattan. Vi ser också att detta är ett enkelt sätt för oss att samarbeta med andra till exempel fintech för att växa och snabbt få ut värdeadderande tjänster till våra kunder. Det tredje är att vi ser att open banking är möjligheten för att på ett enkelt sätt distribuera våra produkter och tjänster hos andra tredjepartsaktörer, som exempelvis våra fonder som till stor del säljs via Avanza, säger Lotta Lovén, chef för den digitala utvecklingen på Swedbank

Det finns inga krav utifrån, menar Lotta Lovén, men detta är en viktig komponent för att vara framgångsrik över tid.

Har open banking förändrat bankvärlden?
– Teknikutveckligen förändrar hela världen – och där ingår bankerna. API:erna, plug and play, gör att det är enkelt att koppla i hop underliggande infrastrukturer med fronten, det som kunden ser, vilket gör att det ändrar hur vi jobbar med affärsutveckling. Den stora drivkraften är dock hur kunden konsumerar finansiella tjänster. Det finns ett ökat driv på snabb time to market och bekväma och enkla lösningar. Man behöver då hinna med i hela kedjan.

Kommer det förändras ännu mer?
– Vi befinner oss just nu i ett paradigmskifte där vi ser att det är ett väldigt starkt driv från konsumenter. Vi är mitt inne i en stor beteendeförändring där nordiska marknader generellt sett ligger väldigt långt fram. Mycket av det som händer i resten av världen har hållit på ett antal år på våra hemmamarknader. Generellt i den finansiella sektorn kommer det komma stora förändringar de kommande åren där jag tro att de nordiska bankerna är väl positionerade.

Hon menar att Sverige står sig väl, mycket tack vare den tradition som funnits att bygga bankgemensam-infrastruktur såsom mobilt bankid. Hon menar att dessa samarbeten inte finns i alla länder.

– Vi har gjort samma sak med att möjliggöra realtidsbetalningar och informationsinhämtning från upplysningscentraler. Alla småkomponenterna gör att det är enklare att bygga bekväma och moderna banktjänster. Svenska marknaden ligger väldigt långt fram i digitala tjänster. Det kommer väldigt mycket nytt också från Kina där det är en helt ny typ av konsumentbyggda tjänster som också ska titta på och se hur vi möter detta på ett bra sätt på våra marknader.

Finns det några risker med open banking?
– Det finns risker med allt så man måste alltid vara noga med att beakta.  Men open banking och att man har strukturerade API:er är en säker modell för att koppla ihop saker, vilket för konsumenten är  ett mycket mer strukturerat och säkert sätt att lämna konsent för en viss typ av data eller viss typ av tjänst på ett sätt där man också vet exakt hur det fungerar hur man lagrar datan än den tidiga världen. Dessa funktioner har funnits i många år där man tidigare kanske förlitade sig på en tredje parts skrapade data och det är ur ett konsument-perspektiv inte alls lika säkert. Jag skulle säga att göra den här typen av funktioner strukturerat via standardiserade och också i nuläget compliance och regelverksstandardiserade API:er är en väldigt bra och säker grundnivå.

– Men det gäller att vi liksom alla andra aktörer i branschen är tydliga mot kund med att det är just kunden och ingen annan som äger datan. Som kund har du större makt än någonsin över din data och det är en väldigt positiv utveckling, säger Lotta Lovén.

Nej nej, nej - brexit

$
0
0
Video

theresa-may.jpg

Den 12 april lämnar Theresa May och Storbritannien EU. Eller..?
Den 12 april lämnar Theresa May och Storbritannien EU. Eller..?

Nej nej, nej - brexit

Absolut inget har bestämts i det brittiska parlamentet och Aktiespararnas Joacim Olsson rasar mot Finansinspektionen. Det är några av nyheterna i tisdagsmorgonens nyhetssvep.

Hinner britterna med ett fjärde nej?
Det brittiska parlamentet röstade igår nej till alla återstående brexit-alternativ. 
Det blev nej till att stanna i en Norgevariant av EU:s tullunion, nej till en andra folkomröstning om brexit och dessutom nej till att dra tillbaka ansökan om utträde.
Efter att Theresa Mays brexit-avtal har blivit nedröstat tre gånger på raken överväger regeringen nu en fjärde omröstning.
Den 12 april ska Storbritannien lämna EU.

Securitas köper brittiskt för 73 miljoner
Securitas har köpt samtliga aktier i Brittiska Allcooper, specialiserat mot elektronisk säkerhet, enligt ett pressmeddelande. Bolaget är värderat till 73 miljoner kronor och har 100 anställda. 

Swedbank riskerar sänkt kreditbetyg
S&P Global Ratings sätter Swedbank på sin observationslista, vilket innebär att banken riskerar sänkt kreditbetyg inom 90 dagar. Det skriver DI och hänvisar till ett pressmeddelande.
För närvarande har Swedbank kreditbetyget AA-, ett av de högsta betygen för kommersiella banker globalt.

Browder överklagar nekad Swedbank-anmälan
Tidigare i veckan avslog Ekobrottsmyndigheten Bill Browders anmälan om misstänkt penningtvätt på Swedbank med hänvisning till att handlingarna är preskriberade. Men Browder skriver på Twitter att han anser att brotten är så pass grova att en tioårig preskriberingstid bör tillämpas, och inte fem år som EBM hävdar.

Aktiespararna rasar mot FI
Enligt Finansinspektionen finns inga skäl för oro över Swedbanks ekonomiska ställning. Men Aktiespararnas vd Joacim Olsson tycker att det är olämpligt av FI att gå ut med ett sådant besked. Anledningen är att FI:s generaldirektör Erik Thedéen och Peter Norman, styrelseledamot av Swedbank, är personligt bekanta. 
– Jag tycker det är ett extremt olämpligt från Erik Thedéen och tror att många medborgare känner att FI:s oberoende är hotat här, säger Joacim Olsson till SvD.

Carl Bildt: Svenska banker har säkerhetspolitisk betydelse
Tidigare moderata statsministern och före detta utrikesministern Carl Bildt pekar i en debattartikel i Dagens Industri på svenska och skandinaviska bankers betydelse för säkerheten i Baltikum.
"Nu flyger anklagelser genom luften om vad som förekommit i skandinaviska banker i dessa länder. Jag saknar självfallet möjlighet att avgöra vad som är rätt och fel i dessa. ... Jag vill alls inte utesluta att det finns intressen österut som inte har någonting emot att hälla lite fotogen på denna brasa. Att svärta ned dessa länder och driva ut skandinaviska och västliga intressen, finns det alldeles uppenbart de som har intresse av."

Omedelbara förändringar i Swedbanks ledning

$
0
0
Video

Omedelbara förändringar i Swedbanks ledning

Swedbanks tillförordnade vd och koncernchef Anders Karlsson tar direkt kommandot och genomför ett antal ledningsförändringar som träder i kraft omedelbart.

Den tidigare finanschefen Anders Karlsson har knappt suttit en vecka vid vd-posten innan han tar kommandot och genomför en rad tillfälliga ledningsförändringar som ska träda i kraft omedelbart.

Mikael Björknert, idag koncernstrategichef, kommer utöver sitt nuvarande ansvar också att ha uppdraget som till förordnad chef för Svensk bankverksamhet, en post som Birgitte Bonnesen hade sedan i januari i år.

Niclas Olsson, idag chef för Group Finance, blir tillförordnad koncernfinanschef, Anders Karlssons tidigare post.

Tomas Hedberg, Head of Group Treasury, samt Gregori Karamouzis, Head of Investor Relations kommer tills vidare att rapportera till tillförordnad vd och koncernchefen Anders Karlsson.

Niclas Olsson och Tomas Hedberg kommer båda att tills vidare att ingå i Swedbanks koncernledning.

”Jag hoppas att kunna bidra med lite ordning och reda”

$
0
0
Video

”Jag hoppas att kunna bidra med lite ordning och reda”

Oscar Properties är ett av börsens mest pressade bolag. I maj tar Peter Norman över ordförandeklubban. – Jag hoppas kunna bidra med lite ordning och reda samt i bästa fall lite tillväxt, säger Peter Norman till Realtid.

Det var en utnämning som överraskade många: I maj tar den förra detta finansmarknadsministern Peter Norman över som ordförande för den mycket hårt pressade bostadsutvecklaren Oscar Properties. Backar man ett år tillbaka så har aktiekursen fallit med 63 procent. Grundaren Oscar Engelbert har fått kritik för sina aktieförsäljningar som skett vid tillfällen innan aktiekursen fallit kraftigt. När detta skrivs har kursen fallit med 3 procent sedan det kommit fram nya uppgifter om grundaren Oscar Engelberts vältajmade försäljning av preferensaktier samt att det inte blir någon aktieutdelning. Preferensaktien faller idag tisdag med 57 procent när detta skrivs.

Vad lockar med att ta över styrelseklubban i Oscar Properties?

– Det var flera saker. Jag har träffat Oscar Engelbert vid ett antal tillfällen ock tycker att det är en väldigt intressant entreprenör som brinner för vad han gör och är full av idéer. Det är roligt arbeta tillsammans med såna människor, säger Peter Norman.

– Sedan tycker väl jag – utan att på något sätt ha en skolning som arkitekt – att Stockholms arkitektur är ganska konform. Man får inte sticka ut, till skillnad från andra länder. I Paris och Barcelona ser man fantastiska hus både till höger och vänster.  Här är i Sverige det väldigt konformt och traditionellt och i någon mening konservativt.

– Är det någon som bygger lite annorlunda, vilket jag uppskattar, så är det Oscar Properties. Det var ytterligare ett skäl att tacka ja, ett tredje skäl är att det är ett intressant bolag i en spännande bransch. Det kommer alltid att behövas bostäder, framför allt i Stockholm.

– Om jag kan vara med och skapa lite ordning och reda och i bästa fall lite tillväxt så skulle jag vara jätteglad.

Vad kommer att bidra med i styrelsen?

– Jag har ganska lång styrelseerfarenhet, både vad gäller att vara ordförande och att vara ledamot. I bästa fall ska jag se till att vi får ett väl fungerande styrelsearbete. Jag tycker att det i alla bolag och organisationer finns det tre stycken maktcentra: Det är styrelse, ledning och ägare. För att ett bolag ska fungera bra då ska helst alla de delarna vara starka, så man får ett slags balans i bolaget. Och alla har, i någon mening, tummen i ögat på varandra. Då tror jag bolaget mår bra. Jag hoppas kunna skapa ett klimat i styrelsen som gör att den blir stark och kan stötta ledningen på bästa sätt.

Det har varit ganska mycket ”tummen i ögat” på Oscar Properties under den senaste tiden med kriser. Vad säger du om det?

– Jag har ju inte börjat ännu, det är inte bolagsstämma förrän i maj. Så frågor som rör Oscar Properties i den meningen måste ställas till nuvarande ledning.

Men du har väl ändå följt vad som hänt från utsidan?

– Ja, det har jag gjort. Men du får ändå samma svar igen.

Tycker du att bolaget har oförtjänt dåligt rykte?

– Jag vill inte kommentera det. Ryktet och hur det går för tillfället får du ta med den nuvarande ledningen.

Kommer du att sitta kvar i Swedbanks styrelse?

– Ja, det kommer jag att göra.

Ser du någon jävsituation som skulle kunna uppstå? Oscar Properties har en obligation värd 450 miljoner kronor i Swedbank?

– Det är Swedbank som administrerat obligationslånet. Obligationsinnehavarna är på andra ställen. Det var ungefär ett år sedan Swedbank var rådgivare till Oscar Properties vid obligationslånet. För tillfället, as we speak, har inte Oscar Properties några affärer med Swedbank, med undantag av några billeasingkontrakt. Så för tillfället ser jag inte någon jävsituation överhuvudtaget. Om det uppkommer så får man ta det på allvar och ha respekt för det, det finns ju tekniker för att hantera det. Det vill säga att man inte är med i beredningar och liknande, säger Peter Norman.

Hur länge tänker du sitta kvar i Swedbank?

– Det är en fråga för ägarna. De kan ju när som helst sammankalla en bolagsstämma och gör vad man vill med en styrelse. Nu fick vi förnyat förtroende på stämman förra veckan, jag har ingen riktig tidshorisont där. Jag sitter kvar så länge ägarna vill och så länge jag tycker att det är intressant och känner att jag kan bidra med någonting.

Det har varit en oerhört turbulent tid för Swedbank. Vad är vägen framåt?

– Vägen framåt är naturligtvis att återupprätta förtroendet för banken, i och med att banker verkar i en förtroendebransch. Utöver detta så är det bättre att antingen tala med Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark eller bankens tillförordnade vd Anders Karlsson.

Med den meritlista och erfarenhet du besitter borde du ha väl ha en stark syn på vad som behöver hända i Swedbank nu?

– Jag hoppas att jag genom min erfarenhet kan bidra positivt till bankens utveckling i styrelsearbetet. Men det blir konstigt om alla tolv styrelseledamöter skulle gå ut och prata i medierna var och en för sig. För att det  ska bli lite ordning är det bättre att styrelsen uttalar sig genom ordförande Lars Idermark.

 

Ökad osäkerhet för Swedbank-aktien

$
0
0
Video

Ökad osäkerhet för Swedbank-aktien

Sedan ett flertal kreditvärderingsinstitut har sänkt Swedbanks kreditbetyg ökar osäkerheten. 

– Det är en varningssignal, säger en portföljförvaltare.

Den sänkta utsikten för Swedbanks kreditbetyg av Fitch, vilket följer motsvarande agerande hos Moody's och Standard & Poor's, var väntat men visar på risken för bankens lönsamhet i och med risken för högre finansieringskostnader, uppger en portföljförvaltare för Realtid.

– Det var inte oväntat men är en varningssignal och visar på risken i caset. Swedbanks finansieringskostander på räntemarkanden, funding-kostnaderna, stiger till följd av den här turbulensen. Man är osäker på om det blir några böter och hur stora i så fall, säger portföljförvaltaren som vill vara anonym. 

– Det återstår att se hur mycket funding-kostnaderna stiger, de har gått upp lite grann, och hur varaktigt det blir.

Fitch upprepar sitt långfristiga kreditbetyg AA- för Swedbank men sänker utsikten för kreditbetyget till "watch negative" från tidigare stabil, till följd av av anklagelser om penningtvätt i Baltikum och möjliga konsekvenser av det. 


PwC avsätter 150-200 personer för Swedbank

$
0
0
Video

PeterNyllinge.jpg

Peter Nyllinge
Peter Nyllinge

PwC avsätter 150-200 personer för Swedbank

Vid Swedbanks årsstämma förra veckan valdes PwC till ny revisor. Ett uppdrag som gäller till 2023.  – De pågående utredningarna kommer att utgöra särskilda fokusområden i revisionen. Det säger Peter Nyllinge, vd för PwC, till Realtid.

När accepterades uppdraget?

– Swedbanks upphandling av revision skedde under hösten 2017. Vår interna process påbörjades samtidigt och har därefter uppdaterats fram till dagen för årsstämman förra veckan.

Hade ni några betänkligheter innan ni godkände uppdraget?

– Vid acceptans av nya revisionsuppdrag gör vi alltid en prövning om vi har resurser, kompetens och förutsättningar som krävs för uppdraget. Dessutom prövar vi vårt oberoende och bedömer om kunden har förutsättningar och avsikt att följa gällande lagar och regelverk.

Ser ert uppdrag annorlunda ut för Swedbank än era övriga kunder med anledning av deras nuvarande situation?

– De pågående utredningarna och orsakerna bakom kommer att utgöra särskilda fokusområden i revisionen – utifrån att den finansiella rapporteringen ska ge en rättvisande bild och att det under året inte förekommit någon åtgärd eller försummelse av styrelseledamot och/eller vd som kan föranleda ersättningsskyldighet gentemot Swedbank. 

Hur många hos er ska arbeta med uppdraget?

– Vi uppskattar i dagsläget att 150-200 personer kommer involveras. 

FI har släppt hemlig rapport

$
0
0
Video

FI har släppt hemlig rapport

SVT har begärt ut Swedbanks internrapport om penningtvätt, skriven av norske advokaten Erling Grimstad, från Finansinspektionen.  Rapporten är till stor del är maskad, men det går att utläsa vissa detaljer.

Efter uppmärksamheten kring omfattande misstänkt penningtvätt i Danske Bank i höstas beställde Swedbanks ledning en granskningsrapport från den ansedde norske advokaten Erling Grimstad. Han har tidigare bland annat varit biträdande chef vid norska ekobrottsmyndigheten.

Enligt tidigare medieuppgifter fick i januari i år Swedbanks ledning rapporten som enligt innehöll uppgifter om omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet. Den hade också en rad mycket skarpa rekommendationer till ledningen kring omfattande motåtgärder.

Vid Swedbanks presskonferens förra veckan, i samband med bankens bolagsstämma, sade styrelseordförande Lars Idermark att han ännu inte läst rapporten.

Enligt åklagaren Thomas Langrot, som utreder Swedbank för bland annat misstänkt grovt svindleri, har Swedbanks styrelse vägrat lämna ut rapporten till honom vilket försvårat utredningen. I samband med en razzia på Swedbanks huvudkontor beslagtog åklagaren utredningen. Bankens styrelse och jurister försökte stoppa åklagaren genom att hänvisa till advokatsekretessen. 

Även Finansinspektionen har tagit del av rapporten.  

På onsdagsförmiddagen lämnade Finansinspektionen ut rapporten efter en sekretessprövning. Rapporten är till största delen maskad, men det går att utläsa vissa detaljer.

Enligt rapportens första sida är rapporten ett utkast till en preliminär ”Anti Money Laundering Report”, alltså en penningtvättsrapport. Den är daterad 10 december 2018. Mottagare är Swedbanks chef för regelefterlevnad (compliance officer). Personen var en av den tidigare vd:n Birgitte Bonnessens närmaste medarbetare och samma person som undertecknade de dokument med ofullständiga svar banken skickade i april, som svar på en amerikansk finansmyndighets frågor om bankens misstänkta penningtvätt. Det betyder att rapporten fanns tillgänglig för bankledningen betydligt tidigare än vad som tidigare varit känt.

I Finansinspektionens beslut anser myndigheten att bankens hänvisning till advokatsekretess inte är giltig när det gäller handlingarnas offentlighet. Istället har inspektionen prövat rapporten utifrån bland annat affärssekretess i offentlighets- och sekretesslagen. Det skulle kunna innebära, med samma tolkning, att åklagaren kan ta del av rapportens innehåll. 

Rapporten är relativt kort. De första delarna är på enbart 35 sidor. Rubriken är maskad men enligt det innehåll som Uppdrag Granskning och SVT Nyheter tidigare tagit del av lyder den: ”Omfattande överträdelser av åtgärder mot penningtvätt identifierade i Swedbank Estland”. 

Det följande kapitlet beskriver de allvarliga fynd advokaten gjort när det gäller penningtvätt. 

Rapporten innehåller fem delar. Först en ”Executive summary”, det vill säga en sammanfattning. Sedan observationer och relevanta fynd, del fyra har bilagor och den sista delen innehåller Swedbanks kommentarer.

Kritik mot Swedbank-styrelsen inifrån Sparbankerna

$
0
0
Video

Patrik-Meijer-Sparbanken.jpg

Patrik Meijer, vd Sparbanken Skaraborg.
Patrik Meijer, vd Sparbanken Skaraborg.

Kritik mot Swedbank-styrelsen inifrån Sparbankerna

Alla inom Sparbanksgruppen är inte nöjda med Swedbanks styrelse. 

– Vi vill att de reder ut sina problem så fort det går, säger Sparbanks-vd:n Patrik Meijer till Dagens Industri.

Vid Swedbanks tumultartade årsstämma i förra veckan, då vd Birgitte Bonnesen fick sparken, beviljades samtidigt styrelsen ansvarsfrihet. Men sedan dess har allt fler kritiska röster hörts mot bankens styrelseordförande Lars Idermark.

Officiell talesperson för Sparbanksgruppens 70-talet medlemmar är Lennart Haglund. Han tycker inte att det är någon brådska att byta ut Lars Idermark och vill på DI:s fråga inte ytterligare kommentera saken. Det vill inte heller majoriteten av Sparbankschefer. 

Men Patrik Meijer, vd på Sparbanken Skaraborg talar däremot ut i en intervju med DI. Han är ”bedrövad” över det som har hänt. Om Lars Idermark ska sitta kvar som ordförande eller inte är enligt honom en komplex fråga.

– Den åtgärden som nu har gjorts kommer möjligtvis inte att räcka, sedan är jag inte rätt person att bedöma om Lars Idermark räcker till, säger han.

– Vi vill att de [Swedbank] reder ut sina problem så fort det går. Om det innebär att styrelsen omsätts så fort som möjligt, då blir det så, säger Patrik Meijer till DI.

Idermark lämnar Swedbank

$
0
0
Video

Idermark lämnar Swedbank

Lars Idermark har beslutat sig för att lämna rollen som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan. Aktien är ned 0,9 procent i börsöppningen.

Nuvarande vice ordförande Ulrika Francke in i rollen som ordförande.

Med anledning av sitt beslut ger Lars Idermark följande kommentar:

"Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan.

Det har varit svårt i ett massmedialt uppskruvat läge att få gehör för proportioner, sakfrågor och att kunna bemöta direkta felaktigheter. Till detta kommer också värnandet om banksekretess och de lagar och regler som en bank har att följa på de marknader där den verkar. Detta gör kommunikationsaspekten extra utmanande.

När den så kallade finanskrisen inträffade 2008 blev jag ombedd av dåvarande valberedning att bli ordförande i ett besvärligt läge. Efter ett antal år kände jag att mitt uppdrag var slutfört. Swedbank hade kommit in i en annan fas och jag lämnade därför ordförandeskapet, men blev ombedd att sitta kvar i bankens styrelse. 2016 fick dåvarande ordförande och vd lämna banken. Även denna gång frågade valberedningen i ett akut läge om jag hade möjlighet att bli ordförande. Av lojalitet och värnandet om bankens bästa accepterade jag uppdraget.

Jag har alltid satt sak före person. Det har varit en ledstjärna för mig som ordförande i Swedbank. Dessutom har jag alltid värnat transparens och en god och öppen relation mellan ledning och styrelse. Jag har alltid satt aktieägarna och kunderna i främsta rummet. Därför är den senaste tidens utveckling djupt beklaglig.

Avslutningsvis vill jag tacka alla fantastiska, fina och kunniga medarbetare på bankens fyra hemmamarknader. Tillsammans levererade ni 2018 det bästa resultatet i bankens historia. Tack till ledningen och styrelsen för ett givande samarbete. Det kommer att ta lite tid att återskapa förtroendet. Men Swedbanks position som en av Europas mest lönsamma och framgångsrika banker kommer att kunna behållas. Banken är väl positionerad för att möta de nya krav som ställs på en modern bank som ska klara konkurrens från helt nya aktörer, ligga i framkant med digitala lösningar och samtidigt värna om sin position i lokalsamhället där personliga möten med privat- och företagskunder är avgörande. Jag vill personligen framhålla att tiden som tidigare operativt verksam i banken och numera under en period som ordförande och styrelseledamot har varit oerhört givande. Det har mestadels varit med stor glädje och också hedrande att få representera en så fin bank som Swedbank."

 

Extra bolagsstämma i Swedbank

$
0
0
Video

Extra bolagsstämma i Swedbank

"Valberedningen kommer att intensifiera sitt arbete med att förstärka styrelsen, inklusive ny ordförande, i samband med en extra bolagsstämma".

Swedbanks valberedning skriver i en kommentar att Lars Idermark idag har informerat valberedningens ordförande att han med omedelbar verkan lämnar styrelsen i Swedbank.

"Valberedningen kommer att intensifiera sitt arbete med att förstärka styrelsen, inklusive ny ordförande, i samband med en extra bolagsstämma", framgår det.

I ett meddelande till Realtid skriver valberedningens ordförande Lennart Haglund att valberedningen har anlitat en extern rekryteringsfirma för att hitta Lars Idermarks efterträdare.

Enligt källor till Di kommer större delen av Swedbanks styrelse att bytas ut. 

Den nuvarande styrelsen består av följande personer: Ulrika Francke (vice ordförande), Bodil Eriksson, Mats Granryd, Kerstin Hermansson, Bo Johansson, Camilla Linder, Roger Ljung, Anna Mossberg, Peter Norman, Siv Svensson och Magnus Uggla. 

 

Texten uppdateras.

Hon tar över efter Idermark

$
0
0
Video

Hon tar över efter Idermark

Swedbanks vice ordförande Ulrika Francke tar över som ordförande efter Lars Idermark.

Enligt bankens hemsida har Francke varit ledamot sedan 2002 och vice ordförande sedan 2016. Hon har tidigare bland annat varit vd och koncernchef på konsultföretaget Tyréns och förvaltningschef på Stockholms Stad.

Reaktioner på Idermarks sorti

$
0
0
Video

Reaktioner på Idermarks sorti

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är kritisk till att Swedbanks ordförande Lars Idermark väljer att avgå nu och inte före bolagsstämman förra veckan.

– Då hade ägarna haft en annan möjlighet att påverka processen. Nu måste det bli en ny interimslösning i stället för att ägarna skulle kunna ha fattat beslut på stämman, säger han till TT.

Joacim Olsson konstaterar att läget är väldigt besvärligt för banken och att det är en situation då man inte vill stå utan ledning.

Andreas Cervenka, krönikör på Dagens Industri, är inte sparsam med sin kritik på Twitter.

”Inte ett andetag av självkritik när Idermark lämnar Swedbank. Skyller istället på media. Arrogans ända in i kaklet.”

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, tycker inte att beskedet kommer oväntat.

– Det var ingen blixt från klar himmel. Förtroendet finns inte hos vare sig ägare eller kunder och då är det rimligt att låta någon annan ta över, säger Joakim Bornold till Expressen.

Fondprofilen Erik Lidén fattar sig kort: ”En nödvändig konsekvens,” skriver han på Twitter.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet tycker att det var ett bra beslut att avgå var ett bra beslut av Lars Idermark.

”Inte heller Idermark har stått för den öppenhet som Swedbank nu behöver visa. Detta är bra för aktieägarna på sikt. Swedbank är skyldig både sparare och kunder en rejäl nystart. Styrelsen behöver nytt blod som kan rekrytera ny extern vd,” skriver hon i ett Twitterinlägg.

Dan Brännström, tidigare generalsekreterare för FAR, har tidigare varit tydlig med att banken behöver en ny styrelse – så här skriver han på Twitter:

”Avhoppet bekräftar behovet av en påtagligt förändrad styrelse i Swedbank. När kommer den extra stämman att hållas?”

Storägaren Alecta hänvisar till tidigare kommentar där det bland annat framgår att Alecta ”är mycket missnöjda och besvikna på hur ledning och styrelse har hanterat penningtvättshistorien. Det är inte acceptabelt. Det har skadat förtroendet för banken. Förtroende är, utöver dess medarbetare, verksamhetens viktigaste tillgång” samt att ”Det vore fel mot Alectas kunder att kräva att hela styrelsen ska avgå omedelbart. Swedbank är en systemviktig bank och att riskera att banken står utan en styrelse vore direkt skadligt för våra kunder och det svenska finansiella systemet”.


"Idermarks avgång nödvändig – men för sen"

$
0
0
Video

"Idermarks avgång nödvändig – men för sen"

– Lars Idermarks avgång som ordförande för Swedbank är nödvändig, men beslutet kommer för sent. Det säger Charlie Stjernberg, kriskommunikationskonsult på PR-firman Prime till Realtid.

– Jag tror att det var helt och hållet nödvändigt, men tycker att det kommer ungefär en vecka för sent. Han hade kunnat få lite cred där han sade att 'jag har personligen fattat beslutet att inte kvarstå som ordförande' utan låta bolagsstämman lösa den frågan.

'– Oavsett vem som ansträngt sig för att få bort honom kan jag tycka att i det läget banken är med så många frågetecken om hanterandet av den här frågan. Jag tänker på snurran på tråden med Ekobrottsmyndigheten med mera, så skulle det vara klädsamt, även om versionen i pressmeddelandet är sann lite att klä skott för den kritik som varit mot Swedbank. Det tror jag i ett slag hade påverkat bilden av förtroendet för banken.

– Bankens ledning måste ta bladet från munnen nu och bli lite tillgängliga och transparenta.  

Charlie Stjernberg tror inte att Lars Idermarks avgång är frivillig och säger att han har skrivit ett flertal liknande pressmeddelanden och är ganska bra på kremlologin.

– Det här är lite som Don Corleones I’ll give you an offer you can’t refuse, det är på samma nivå.

Svårt för Swedbank att få möte med Bolund

$
0
0
Video

per_bolund_534.jpg

Per Bolund – till synes svårbokad.
Per Bolund – till synes svårbokad.

Svårt för Swedbank att få möte med Bolund

Efter misstankarna om penningtvätt kom ut i vintras försökte Swedbank fler gånger få ett möte med finansmarknadsminister Per Bolund. Men enligt uppgifter till Dagens Industri har dessa inte blivit av.

Finansmarknadsminister Per Bolund är orolig. Speciellt vad gäller uppgifter om att Swedbank inte har samarbetat med myndigheterna i turerna kring den misstänkta penningtvätten.

– Visar det sig att det stämmer så är det väldigt allvarligt, säger Per Bolund till Dagens Industri.

Finansmarknadsministern har gjort en rad utspel i samband med penningtvättskrisen i Swedbank. I samtal med DI under torsdagen säger han att arbetet mot penningtvätt är centralt för Sveriges ”nationella säkerhet och trygghet” och kallar frågan för ”väldigt högt prioriterad”.

Men nu verkar det som att han inte tog frågan på samma allvar i början, dagarna efter SVT Uppdrag gransknings första avslöjande reportage, det som var starten på hela penningtvättshistorien. Uppgifterna om misstankar om att pengar från ryska oligarker ska ha tvättats via Swedbanks kontor i Baltikum kom från SVT onsdagen den 20 februari .

Enligt DI hade Per Bolund ett möte inbokat fredagen den 22 februari med Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen. Men Bolund avbokade mötet.

DI: Varför avbokade ni det mötet?

– Det var i ett tidigt skede och i en situation när bilden inte var klar, hur den här affären såg ut och vilka utmaningar som fanns. I samband med det startade också Finansinspektionen en utredning. Vi tyckte att det var viktigt att veta hur deras arbete såg ut vid ett möte med banken, säger Per Bolund.

Swedbank ska sedan flera gånger till ha försökt få till ett möte, men utan resultat. Häromdagen framkom det att Bolund har ett inplanerat möte med Swedbanks ordförande Lars Idermark, som nu på morgonen alltså meddelar att han avgår.

Patetiskt försvar av Idermark!

$
0
0
Video

Patetiskt försvar av Idermark!

Lars Idermark borde ha insett att han var både knockad och uträknad redan när uppgifterna från den så kallade Grimstadsrapporten läckte ut. Det skriver Realtids Per Lindvall.

Med uppgifterna från den norske advokaten och tidigare åklagare och assisterande chef för den norska ekobrottsmyndigheten Erling Grimstads rapport om misstänkt penningtvätt så rämnade Swedbanks försvarslinje totalt. Banken som hävdat att den inte hade några som helst kopplingar till Danske Banks gigantiska estniska penningtvätteri, visade sig ha en egen mycket stor ”toppmatad” tvättmaskin. Från att inledningsvis ha hävdat att Swedbanks baltiska verksamhet hade helt andra, lokala, kunder än vad Danske Banks filial hade och att de inte varit motpart till Danske Bank, så indikerar rapporten som är daterad redan den 10 december 2018, att Swedbanks smutsiga byk av misstänkta transaktioner uppgår till 1400 miljarder kronor.  Danske Banks smutstvätt omfattade 2000 miljarder kronor.

Proportionerna har således vuxit rejält från de 40 miljarder kronor i transaktioner med Danske Banks misstänkta kunder, som SVT:s Uppdrag Gransknings numera klassiska reportage kunde påvisa.

Lars Idermarks försvar för sitt agerande, eller snarare brist på agerande, är patetiskt och kunde ha varit ett aprilskämt om inte saken varit så allvarlig.   

”Det har varit svårt i ett massmedialt uppskruvat läge att få gehör för proportioner, sakfrågor och att kunna bemöta direkta felaktigheter. Till detta kommer också värnandet om banksekretess och de lagar och regler som en bank har att följa på de marknader där den verkar. Detta gör kommunikationsaspekten extra utmanande”, skriver Lars Idermark i sitt avskedsbrev.

Det är ganska tydligt vem som saknar sinne för proportioner och som därmed knappast hör till de ”bäst lämpade” att leda en banks styrelse eller sitta i den. Visserligen är Danske Bank-caset tydligare, då deras estniska filial enbart var inriktad mot kunder som kunde misstänkas vara ute i ogjort väder. Och den bankens historiska styrelse, med kända svenskar som Urban Bäckström, som var vice ordförande, och Cevians Lars Förberg framstår som mindre kompetenta eller hedervärda då de borde ha förstått att det var något ”ruttet” i Danske Banks estniska grevskap.

Financial Times ”chief business commentator” John Gapper skriver i sin senaste krönika ”Criminals got a good service at Nordic Banks” att Danske Banks estniska filial redovisade en avkastning på allokerat kapital på 400 procent. Det vill säga en avkastningsnivå för att utföra basala transaktioner, ”där man inte tog några signifikanta kreditrisker”, som Danske Bank skrev i sin interna rapport, som borde få en räknemaskin som Lars Förberg att reagera. Så hög ”riskfri” avkastning är ofta för bra för att vara sant.

Men i och med och med att Swedbanks ”tvätteriproportioner” håller på att växa i kapp Danske Banks så måste man ställa samma fråga till Swedbanks styrelse. Att Idermark hävdar att han inte läst Grimstadsrapporten måste vara hans största underlåtelsesynd, om den utsagan stämmer, vilken är högst tveksam. Storägarnas beslut att ge honom ansvarsfrihet för 2018 framstår som obegripligt.

Den avslutande knorren, och det som knyter ihop säcken för Swedbanks ledning och nuvarande styrelse, är att banken hela tiden hävdat att de samarbetat fullt ut med berörda myndigheter. Av det som framkommit från Grimstadsrappporten är att den uppmanar Swedbank att ”omedelbart” informera svenska och estniska myndigheter, samt genomföra en ”grundlig undersökning” av Swedbanks estniska verksamhet vad gäller penningtvätt.

Denna rapport ville styrelsen belägga med ”advokatsekretess” och därmed förhindra berörda myndigheter från att ta del av. Bilden av en Swedbankstyrelse som intagit positionerna för de tre japanska aporna, som varken ser, hör eller kan säga något växer fram på näthinnan.

Folksam: "Bra" med ny ordförande

$
0
0
Video

Folksam: "Bra" med ny ordförande

Folksam välkomnar en extrastämma i Swedbank där en ny ordförande, som inte omfattas av misstankarna om penningtvätt i Baltikum, kan väljas.

Det skriver Folksam i en kommentar på sin hemsida.

"I och med att Lars Idermark har avgått som ordförande i Swedbank är det naturligt med en extra stämma. Vid den stämman kan en ny ordförande väljas, som står fri från de händelser som är föremål för myndigheternas granskning", skriver Folksam.

"Vi är måna om att våra pensionssparare ska känna sig trygga med den investeringen. Därför upprepar vi vår bestämda önskan om att banken är transparent och tydlig med resultaten från myndigheternas fortsatta granskning", kommenterar Carina Lundberg Markow, chefsstrateg för ansvarsfullt ägande i Folksamgruppen.

 

”Swedbank bör berätta om innehållet"

$
0
0
Video

”Swedbank bör berätta om innehållet"

– Swedbanks norska advokatrapport innehåller med stor sannolikhet kurspåverkande information och i så fall bör banken berätta om innehållet. Det säger Daniel Stattin, professor i civilrätt, särskilt associationsrätt, vid Uppsala universitet, till Realtid.

Daniel Stattin.

Rapporten av den norske advokaten Erling Grimstad är, enligt uppgifter till Dagens Industri och SVT i mars, daterad i december och kom till Swedbank i början av januari. Rapporten ska, enligt SVT, ha rubriken: “Omfattande överträdelser av åtgärder mot penningtvätt identifierade i Swedbank Estland.”

– Det intryck man får från media är att den är ganska detaljerad, att det finns brister i det system som de tillämpat i banken. Konkreta uppgifter om penningtvätt i banker är kurspåverkande information, det kan man inte komma ifrån. Sådan information måste offentliggöras, det är utgångspunkterna för MAR (Market Abuse Regulation), säger Daniel Stattin.

– Då har man låtit investerarna handla på falsk information i ett par månader, det är ett allvarligt brott mot informationsreglerna på marknaden.  

– Swedbank har ett ansvar gentemot marknaden att klargöra vad som hänt och hur läget ser ut, att lämna den information man är skyldig att lämna.

Banken bör bland annat lämna aggregerad information från rapporten och förmodligen från andra källor också, uppger han.

– Sedan finns möjlighet till uppskjutet offentliggörande och då får allmänheten inte vilseledas. Risken för vilseledande är stor om man har en rapport som vad det verkar innehåller graverande uppgifter om penningtvätt. Banken behöver inte skicka ut rapporten samma dag som den kommer in utan få tillfälle att analysera den, så att man kan lämna korrekt information.

Daniel Stattin säger att banksekretess inte bör utgöra något hinder om banken håller informationen på en generell nivå utan att nämna enskilda kunder. Swedbanks jurister har åberopat sekretess för rapporter av advokater för att inte offentliggöra information, men Daniel Stattin säger att den sekretessen bara är relevant gentemot myndigheter – men har inget med marknadsinformation att göra.

Så då bör Swedbank följa MAR snarare än advokatsekretess?
– Precis. Så länge de inte kan åberopa någon regel för uppskjutande av offentliggörande eller något sådant är det kurspåverkande information och då ska den lämnas. 

– Konkreta uppgifter om penningtvätt, att bankens regelefterlevnad inte verkar fungera och att det kan bli sanktioner, det är de tre tunga kurspåverkande delarna, inte uppgifter om enskilda personer.

Swedbank vill inte kommentera Stattins synpunkter:

– Vi avböjer att kommentera bland annat på grund av att EBM tittar på liknande frågor, säger bankens kommunikationschef Gabriel Francke Rodau till Realtid. 

Viewing all 711 articles
Browse latest View live


Latest Images