Quantcast
Channel: Swedbank
Viewing all 711 articles
Browse latest View live

"Nu handlar det om att rädda banken"

$
0
0
Video

"Nu handlar det om att rädda banken"

Situationen för Swedbank är mycket allvarlig. Nu handlar det om bankens överlevnad, anser advokaten och antikorruptionsexperten Peter Utterström.

Ekobrottsmyndighetens razzia idag mot Swedbank handlar om att bedöma om styrelsen har lämnat kurspåverkande insiderinformation till storägarna inför Uppdrag Gransknings program eller inte. Det hänger inte ihop med övriga anklagelser mot banken om penningtvätt.

Det som är allra mest allvarligt just nu är att amerikanska myndigheter har börjat titta på banken. 

– Det finns en viss risk att amerikanska myndigheter är mycket svårare att hantera än finansinspektionerna i Sverige och Estland, säger Peter Utterström, advokat med specialitet inom antikorruption, i en intervju med Ekot.

Han har en lång historia av att arbeta med amerikanska företag, antikorruption och compliance. 

Peter Utterströms råd är att Swedbank vänder sig till en advokatbyrå eller organisation som amerikanska myndigheter känner till eller har förtroende för. Att inte försöka lösa problemen själva. Om banken inte samarbetar eller är tillräckligt öppen kan det drabab banken ordentligt, det visar inte minst de enorma "förhandlingssummor" som Deutsche Bank får betala.

– Det här handlar om att rädda banken, säger Peter Utterström

Det finns fortfarande möjligheter för Swedbanks ledning att bygga upp trovärdigheten.

– Så vitt vi vet nu är det mycket bristande information. Egentligen har man sagt att allt är bra, vi vänder oss till småspare. Sedan kommer det kommer det ut information succesivt. Journalistiskt är det natuligtvis en stor framgång. Men banken har inte råd att ha det så här, säger Peter Utterström till Ekot.

– Jag är oerhört förvånad att man från aktieägarnas sida förklarar att man har förtroende för den nuvarande ledningen. Man har tillåtit bankens nuvarande ledning vandra utför det här stupet. Aktieägarna har ett ansvar för att man gör rätt. 

 

 


EBM:s nästa steg: Granska om ägarna agerat på insiderinformation

$
0
0
Video

EBM:s nästa steg: Granska om ägarna agerat på insiderinformation

Om Swedbanks största ägare har fått insiderinformation av bankens ledning bör EBM:s nästa steg bli att undersöka om ägarna agerat på informationen. Det skriver Realtids krönikör Claes Folkmar.

Enligt MAR-reglerna (market abuse regulation) ska all information som är kurspåverkande så snart som möjligt och simultant ges till alla aktörer på marknaden. Selektiv informationsgivning är inte tillåten enligt reglerna. Detta för att undvika situationer där vissa aktörer får ett informationsövertag som de kan dra nytta av.

I fallet Swedbank handlar det om att Ekobrottsmyndigheten (EBM) reagerat på ”medieuppgifter” som säger att bankens företagsledning informerade vissa större institutioner i förväg att SVT gjort ett reportage om misstänkt penningtvätt i bankens baltiska verksamhet.

Det finns inget som hindrar ett börsbolag att ha separata möten med enskilda ägare eller analytiker. Det avgörande är vad som sägs och hur det sägs. Att Ekobrottsmyndigheten valt att påbörja en utredning kring denna händelse är rimligt, men det avgörande för om utredningen leder till åtgärder från EBM:s sida är vad som avhandlades på mötet med ägarna.

Det utslagsgivande blir naturligtvis vad Swedbanks ledning visste om innehållet i det kommande programmet från Uppdrag Granskning och när SVT gick ut till allmänheten med innehållet i det kommande programmet, samt om Swedbank framförde en egen bedömning om de ansåg att innehållet skulle vara kurspåverkande på något sätt. I det Uppdrag Granskning som sändes veckan innan sades inget om innehållet i kommande program, mer än att tittarna “inte skulle bli besvikna”.     

Viktigt att komma ihåg är att de ägare som var med på mötet blir “insiders” och därmed förhindras att agera på informationen, i varje fall om de inte vill begå brott. Om det är så att den information som kom fram på mötet var kurspåverkande måste EBM även gå vidare kring handeln i aktien dagen/dagarna efter att tv-programmet sändes för att fastställa om de inblandade ägarna agerat på informationen.

"Storägarna kan inte bevilja ansvarsfrihet"

$
0
0
Video

"Storägarna kan inte bevilja ansvarsfrihet"

– Det är ytterst allvarligt och visar att Swedbank verkligen har stora problem, säger Aktiespararnas ordförande Joacim Olsson appropå dagens razzia.

Orsaken till razzian uppges, enligt Aktiespararna, vara att Ekobrottsmyndigheten vill säkra bevis för att banken lämnat förhandsinformation till sina storägare om kommande avslöjanden i Uppdrag granskning, något som är ett brott mot insiderreglerna.

En situation som enligt Aktiespararna visar anledningen till att storägarna fortsatt sluter upp bakom bankens starkt ifrågasatta ledning.

– Det kommer avslöjande på avslöjande som visar hur banken vilselett marknaden om hur omfattande penningtvätten varit, hur man kan ha fört amerikanska myndigheter bakom ljuset, och hur det finns insiderläckor. Och ändå står de största ägarna och säger att man har förtroende för bankens ledning. Det här måste mynna ut i att man inte kan bevilja ansvarsfrihet på bolagsstämman i morgon säger Joacim Olsson till SVT.

 

Amerikansk finansmyndighet granskar Swedbank

$
0
0
Video

Amerikansk finansmyndighet granskar Swedbank

Den amerikanska finansmyndigheten Department of Financial Services, DFS, i New York har inlett en utredning av Swedbank. Det enligt SVT:s Uppdrag granskning. 

Misstankarna gäller vilseledande information i samband med att myndigheten krävde svar av Swedbank om den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca. 

Enligt SVT uppmanade DFS såväl 2016 som 2018 att uppge alla kontakter som bankens kunder har haft med Mossack Fonseca. Dess kunder har kopplats till kriminella aktiviteter, bland annat penningtvätt.

Källor till SVT säger nu att DFS har inlett en utredning av Swedbank. Den ska ha startat redan vid SVT Uppdrag gransknings första publicering den 20 februari.

DFS ska kräva omfattande dokumentation från Swedbank. Det handlar om affärsrelationer med Danske Bank som transaktioner och kundunderlag. dessutom anmälningar som har gjorts till myndigheter och alla eventuella externa och interna utredningar som på något sätt berör Danske Bank. Till det underlag om en lång rad personer och företag som Uppdrag granskning har rapporterat om, som Iskander Makhmudov och Ukrainas före detta president Viktor Janukovytj.

Swedbank har tagit del av uppgifterna och svarar via mejl till SVT:

“Swedbank är begränsade av tillämplig lag att kommentera existensen av eller innehållet i någon konfidentiell potentiell kommunikation med New York State Departement of Financial Services.

Swedbank utreds för grovt svindleri

$
0
0
Video

Swedbank utreds för grovt svindleri

Ekobrottsmyndigheten förundersökning mot Swedbank har nu utvidgats, både vad gäller tidsperiod och en ytterligare brottsmisstanke – grovt svindleri.

Det uppger Ekobrottsmyndigheten till SVT Nyheter.

Under utredningens gång har åklagaren samt ansvariga utredare på Finansmarknadskammaren granskat ett flertal offentliga uttalanden och annan information som lämnats av befattningshavare på Swedbank från den 23 oktober 2018 till och med den 20 februari 2019, uppger Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

”Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum” säger Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i pressmeddelande.

Den fortsatta utredningen får visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, slog till mot banken under onsdagsmorgonen.

När SVT Nyheter talar med Ekobrottsmyndigheten strax före klockan 19 på onsdagskvällen så var beskedet att de inte är färdiga med tillslaget mot Swedbanks huvudkontor.

En timme senare kom beskedet att förundersökningen utökats till fler misstankar.

Thomas Langrot har tidigare sagt att tillslaget är kopplad till den förundersökning som Ekobrottsmyndigheten berättade om för en månad sedan, som gäller obehörigt röjande av insiderinformation och att det gäller att säkra bevis.

Ekotbrottsmyndigheten skriver på Twitter att ”tillslaget genomförs av poliser från EBM:s Finansmarknadskammare på uppdrag av chefsåklagare Thomas Langrot med anledning av den pågående förundersökningen mot Swedbank.”

Razzian har sin bakgrund i att Uppdrag granskning intervjuade Swedbank den 15 februari om misstankar om penningtvätt i Baltikum. Bankens storägare blev informerade om Uppdrag gransknings och SVT Nyheters reportage innan det sändes den 20 februari.

Dagens Nyheter kunde avslöja att bankens 15 största ägare fick information om publiceringen under ett möte måndagen den 18 februari, alltså två dagar före publiceringen. Därmed fick storägarna tillgång till kurspåverkande information före övriga aktieägare och kunde agera utifrån denna.

Ekobrottsmyndigheten inledde då en förundersökning om obehörigt röjande av insiderinformation.

 

"Tuff dag för Swedbank"

$
0
0
Video

"Tuff dag för Swedbank"

- Det här har varit en väldigt tuff dag för Swedbank, våra medarbetare och aktieägare, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef, Swedbank i en skriftlig kommentar på onsdagskvällen.

– I det här läget vill jag som vd tydliggöra att jag kommer att göra allt i min makt för att på bästa sätt hantera den uppkomna situationen. Vi är i en bransch som är beroende av förtroende och jag förstår verkligen allvaret.

- Dagens initierade aktivitet av EBM är del av myndighetens redan kommunicerade förundersökning. Den officiella brottsrubriceringen är olovligt röjande av insiderinformation och grovt svindleri. I linje med vad vi kommunicerat tidigare, och vid denna tidpunkt, har ingen individ eller legal enhet blivit delgiven någon misstanke om brott. Vi kommer att samarbeta med EBM och avvaktar myndighetens slutsatser, säger Birgitte Bonnesen.

- Vi har idag sett allvarliga anklagelser i media, bland annat uttalanden om att vi har vilselett amerikanska myndigheter. Det är Swedbanks uppfattning att vi är sanningsenliga och korrekta i vår kommunikation med samtliga myndigheter. Vi kommer även fortsatt att samarbeta med alla relevanta myndigheter kopplat till dessa frågor, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef, Swedbank.

Folksam tvärvänder - nekar Bonnesen ansvarsfrihet

$
0
0
Video

Folksam tvärvänder - nekar Bonnesen ansvarsfrihet

Folksamgruppen att rösta mot ansvarsfrihet för den verkställande direktören. Detta trots att man tidigare har varit så tydlig med att ha stöttat ledningen.

Ekobrottsmyndigheten i Sverige har fattat beslut om att utvidga förundersökningen beträffande brottsmisstanken mot Swedbank, vad gäller tidsperiod och till att också omfatta ytterligare en brottsmisstanke - grovt svindleri.

Ekobrottsmyndigheten i Sverige har fattat beslut om att utvidga förundersökningen beträffande brottsmisstanken mot Swedbank, vad gäller tidsperiod och till att också omfatta ytterligare en brottsmisstanke - grovt svindleri. Folksamgruppen kommer därför att vid årsstämman i Swedbank, rösta mot ansvarsfrihet för den verkställande direktören.

AMF står fast vid att rösta för ansvarsfrihet. 

– Vi förväntar oss att styrelsen trots detta förstår det fulla allvaret i situationen, och fullt ut inser det ansvaret som nu vilar på deras axlar, Johan Sidenmark, vd på AMF.

– Framkommer det framöver nya fakta, eller om framlagda anklagelser bekräftas, kommer vi att utkräva ansvar baserat på detta.

Han poängterar även att ingen bör betraktas som skyldig förrän hon eller han är dömd.

Alecta avser inte att rösta för att bevilja Birgitte Bonnesen, vd på Swedbank, ansvarsfrihet för 2018 på dagens bolagsstämma. detta framgår av ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Swedbank-aktien går ned 4 procent vid öppningen på torsdagen.

 

Största ägarna

Sparbanksgruppen 10,71 procent

Folksam 6,97 procent

Alecta 4,84 procent

Swedbank Robur 4,69 procent

AMF 4,44 procent

Sparbanksstiftelserna - ej Sparbanksgruppen 3,39 procent

Blackrock 2,61 procent

Vanguard 2,60 procent

Norges Bank 2,16 procent

Fidelity Investments 1,78 procent

Swedbank handlas igen - aktien faller

$
0
0
Video

Swedbank handlas igen - aktien faller

Swedbanks aktie stoppas av Stockholmsbörsen. Handeln återupptas när Swedbanks stämmokommuniké offentliggjorts.

Nasdaq Stockholm har beslutat att stoppa handeln i Swedbanks samtliga instrument, enligt ett börsmeddelande.

"Med beaktande av Swedbanks årsstämma som hålls idag, den 28 mars 2019, har Nasdaq Stockholm beslutat, i syfte att säkerställa en sund och välordnad handel, att stoppet i Swedbanks A-aktie, och till aktien andra relaterade finansiella instrument, ska bestå till dess att Swedbanks stämmokommuniké har offentliggjorts".

När aktien handelsstoppades hade den hunnit backa 3,7 procent och är ner drygt 15 procent de senaste två dagarna. 

Mer inom kort.


Swedbank sparkar Bonnesen

$
0
0
Video

Swedbank sparkar Bonnesen

Bonnessen lämnar Swedbank. Anders Karlsson utsedd till tillförordnad vd.

Anders Karlsson.

Vid ett styrelsemöte på torsdagsmorgonen har Swedbanks styrelse entledigat Birgitte Bonnesen från rollen som vd och koncernchef för Swedbank. Av bankens årsrapport framgår det att Birgitte Bonnesen inte går lottlös efter att hon tvingas bort från banken. Hon har nämligen  rätt till 75 procent av lönen under uppsägningstiden på tolv månader samt ett avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen under tolv månader.

Styrelsen har vid samma styrelsemöte utsett nuvarande koncernfinanschef Anders Karlsson till tillförordnad vd och koncernchef för Swedbank, framgår det av ett pressmeddelande.

- De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen. Med det sagt har Birgitte Bonnesen under sina tre år som vd gjort en betydelsefull insats genom att skapa en ledande digital bank med fysisk närvaro, säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank.

Anders Karlsson kommer tills vidare att fortsätta i sin roll som koncernfinanschef.

Styrelsen har initierat en process för att rekrytera en ny ordinarie vd till banken.

Styrelsens ordförande Lars Idermark och tillförordnad vd Anders Karlsson ska möta media efter årsstämmans avslut i eftermiddag. 

Swedbank byter revisor - ger uppdraget till PwC

$
0
0
Video

Swedbank byter revisor - ger uppdraget till PwC

Enligt uppgift till Realtid kommer Swedbank vid dagens stämma att tillkännage att man byter extern revisor från Deloitte till PwC. Uppgifterna bekräftas av Deloitte.

Börsbolag och de mest betydande finansiella företagen, bland annat banker och försäkringsbolag, får inte ha samma revisionsbyrå i mer än tio år.

– Vi har haft uppdraget i tio år och därför rullas det enligt reglerna över till PWC, säger Christer Ahlgren, presskommunikatör på Deloitte.

Däremot vill han inte säga någon om huruvida revisorerna kommer att rekommendera stämman att ge styrelse och vd ansvarsfrihet.

– Det berättar vår revisor på plats. Det kan jag inte säga på telefon så här. Det beskedet lämnas till alla aktieägare samtidigt på stämman.

 

Finanschefen tar över Swedbank

$
0
0
Video

Finanschefen tar över Swedbank

Långvägaren Anders Karlsson blir tillförordnad koncernchef för Swedbank. Han började på Swedbank redan 1998, men har hunnit med en utflykt till Carnegie.

I och med att Birgitte Bonnesen fick sparken i förmiddags har en rekryteringsprocess inletts. Under tiden tar Anders Karlsson över. Han är koncernfinanschef i Swedbank och behåller den rollen parallellt med att han han blir tf koncernchef.

Han började som finanschef för koncernen 2016 och kom då från rollen som riskchef för Swedbanks avdelning Treasury and Large Corporates & Institutions. Den rollen hade han sedan 2013. Före det var han chef för Marknadsrisk samt Kapital och Kreditmodellering på Swedbank sedan 2011.

Anders Karlsson har en lång historia på Swedbank, men började sin karriär på Handelsbanken 1992. 1998 växlade han över till Swedbank som riskkontrollchef och projektledare för Economic Capital och Basel II-projekt. Han fortsatte som riskkontrollchef till 2008 då han gick till Carnegie Investment bank, där han stannade i två år som riskchef och finanschef.

Det var under den turbulenta tid när Carnegie, i november 2008, förlorade sitt banktillstånd, Riksgälden tog över banken och i februari 2009 sålde banken till Altor och Bure.

2010 återvände Anders Karlsson till Swedbank som riskkontrollchef och har varit  banken trogen sedan dess.

”Razzian gav ägarna möjlighet att sparka Bonnesen utan att förlora ansiktet”

$
0
0
Video

charliesb.jpg

"Jag tycker att vi som allmänhet idag faktiskt ska skicka en tacksamhetens tanke till journalistkåren", säger Charlie Stjernberg.
"Jag tycker att vi som allmänhet idag faktiskt ska skicka en tacksamhetens tanke till journalistkåren", säger Charlie Stjernberg.

”Razzian gav ägarna möjlighet att sparka Bonnesen utan att förlora ansiktet”

Krisen i Swedbank handlar om penningtvätt – men kanske ännu mer om hur banken kommunicerat kring sitt läge. Realtid bad krisexperten Charlie Stjernberg analysera bankens kommunikationshaveri.

Varför får Birgitte Bonnesen gå just nu?

– Ja, strået som knäckte kamelens rygg var ju onsdagskvällens besked om att EBM utreder misstankar om grovt svindleri, men det är klart att styrelsen och ägarna under en tid måste ha umgåtts med tanken att byta vd. Allt annat vore faktiskt en skandal, säger Charlie Stjernberg, kommunikations- och krisexpert på byrån Prime.

– Men om får jag gissa tror jag att det är ganska många bland ägarna och i styrelsen som idag faktiskt är glada över onsdagens razzia och beskedet från EBM att man misstänker att banken kan ha gjort sig skyldiga till grovt svindleri. Det beskedet gav ju styrelsen en möjlighet att göra helt om utan att helt förlora ansiktet.

Du har sagt att styrelsen hamnade i ett läge där man verkade arbeta för att rädda Bonnesen och inte rädda banken.

– Vill man förenkla något kan man jämföra den här sortens krishantering med att spela schack – för att vinna matchen måste man vara beredd att offra en pjäs eller två. I det här fallet är det ganska uppenbart att arbetet gått ut på att rädda vd:s nacke från galgen, snarare än att rädda banken eller varumärket och det innebär att man så att säga inte har några pjäser att offra. Det behöver man inte ens ha facit i hand för att inse att det var ett felaktigt beslut.

– Man ska komma ihåg att styrelseordföranden så sent som i fredags stod upp för Bonnesen i samband med att statusrapporten från FRA kommunicerades.

Många talar om ett kommunikationshaveri hos Swedbank. Vad är de största missarna?

– Ska man peka på några saker så är det uppenbart att den totala avsaknaden av transparens skadat bolaget och förtroendet för banken. Den oviljan är ju sannolikt direkt kopplad till vd, och hennes försäkringar i oktober om att det inte förekommit några fall av penningtvätt, vilket gör att man måste ifrågasätta den strategi med vilken man försökt ta sig an Uppdrag Gransknings uppgifter.

– Lek med tanken att man istället för att försöka ”hmm-hmm-hmma” sig igenom intervju med UG hade sagt att: ”japp, vi är medvetna om att det förekommit fall av penningtvätt i vår baltiska verksamhet men jag kan inte här och nu avgöra om era fall är identiska med dom som vi själva upptäckt. Därför kommer vi nu låta undersöka den saken”. Med en sådan strategi hade den enda jobsposten varit vd:s uttalande i oktober. Det hade visserligen inte räddat vd men det hade onekligen gjort resan enklare för banken.

Vad är din teori till hur det kan komma sig att ett sånt här stort noterat företag kan hamna så snett i sin kommunikation? 

– Min erfarenhet är att det finns lika många anledningar till kommunikationshaverier som det finns kriser. Men med det sagt ser jag ser ändå en likhet mellan dagens debacle i Swedbanks och Telias Uzbekistanhaveri, nämligen att man gravt underskattat det genomslag som en skickligt genomförd granskning kan ha på ett bolag. Därför tycker jag att vi som allmänhet idag faktiskt ska skicka en tacksamhetens tanke till journalistkåren i allmänhet och Uppdrag Granskning och SVT i synnerhet som fortfarande investerar i genomarbetade granskningar.

Är krisen över nu för Swedbank?

– Nej. På längre sikt återstår naturligtvis problemet med att en rad myndighetsgranskningar återstår, men med dagens besked har man tagit det första och i någon mening viktigaste steget för att åtminstone bromsa förtroendefallet.

Vad skulle dit råd vara till nya vd och styrelsen framöver?

– Stäng tomteverkstan! Nu måste de byta strategi och börja agera med full transparens. Banken kan inte fortsätta säga att vi samarbetar fullt ut med myndigheterna och samtidigt försöka stoppa EBM från att lägga vantarna på de penningtvättsutredningar som gjorts av banken.  

Hur kan Swedbank återfå sitt tidigare så goda anseende?

– Paradoxalt nog är det inte primärt penningtvätten som stått i fokus i det här fallet utan faktiskt bankens oförmåga eller ovilja att kommunicera. Det första steget mot att återfå förtroendet är därför att göra helt om och börja agera öppet och tillgängligt. Men sedan måste banken naturligtvis också gå till botten med problemen och bygga trovärdighet runt hur man kan säkerställa att systemet mot penningtvätt faktiskt fungerar.

Swedbank: Alla turer fram tills stämman

$
0
0
Video

Swedbank: Alla turer fram tills stämman

Allt började den 20 februari, "Misstänkt penningtvätt i Swedbank." Sedan dess har turerna, utspelen och avslöjanden radats upp. Här har vi samlat ihop allt som skrivits om härvan fram tills i dag torsdag.

20 februari

Misstänkt penningtvätt i Swedbank
Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium.  Totalt har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. Detta trots att Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, försäkrat att hennes bank inte varit inblandad i den stora penningtvättshärva som rullats upp i Estland.

Så mycket får Bonnesen om hon får sparken
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen fick en ökad ersättning under 2018 med 1 miljon kronor. Om hon skulle få sparken har hon en rejäl fallskärm under tolv månader.

"Bankerna tar det inte på tillräckligt stort allvar”
Swedbank riskerar inte bara höga böter utan även att förtroendet för banken och varumärket drabbas. Detta uppger Öhmans hållbarhetsanalytiker Fredric Nyström.

21 februari

Finansinspektionen blundade för varningarna i Swedbank
Finansinspektionen ignorerade varningarna om penningtvätt i Swedbank, avslöjar SvD Näringsliv.

FI trodde inte att Birgitte Bonnesens bank eller någon av de andra svenska storbankerna kunde bli indragna i storskalig penningtvätt i Baltikum, visar flera interna dokument.

Swedbank avvisar kraven om extern utredning
Bill Browder säger sig ha egna bevis som kopplar Swedbank till Danske Bank-fallet och kräver nu att en extern utredning ska granska uppgifterna. Bonnesen säger dock att detta inte är aktuellt.

Sorti nästa för Birgitte Bonnesen
Det är en rejäl byk som Uppdrag granskning har hittat. Att den är smutsig är i sig inte förvånande. Det som kladdar mest är däremot Swedbanks bortförklaringar. Därför sitter nu vd Birgitte Bonnesen löst, skriver Realtids Per Lindvall.

FI inleder granskning av Swedbank
Finansinspektionen inleder tillsammans med den estniska finansinspektionen en granskning av misstänkt penningtvätt i Swedbank.

En gång är ingen gång, två gånger en gong-gong
Swedbank rasade 13,64 procent procent på börsen under onsdagen efter nyheten om penningtvätt. "Man måste ändå ställa sig frågan om inte de defensiva kommunikationsinsatserna kan ha bidragit till problemen," skriver Primes krishanteringsexpert Charlie Stjernberg.

Swedbank tvärvänder - anlitar EY för utredning
Swedbank anlitar EY för att analysera material som förekommit i samband med Uppdrag gransknings reportage.  – Det är uppenbart att det är kursraset snarare än sakfrågan som ligger bakom kursändringen, säger Charlie Stjernberg, krishanteringsexpert på Prime

EY bekräftar uppdrag
Revisionsbyrån EY:s vd Jonas Svensson bekräftar att de åtar sig Swedbanks revisionsuppdrag.
– Vi har fått det uppdraget, det är riktigt, säger han till Realtid.

22 februari

Turbulensen en påminnelse om bankernas dödlighet
Den senaste veckans turbulens runt Swedbank visar återigen hur sårbar banksektorn egentligen är.  Förtroende är allt och när detta rubbas kan även stenar som tidigare såg ut att ligga säkert börja rulla. Det skriver Realtids Per Lindvall.

Swedbanks betalningar kan stoppas av Riksbanken
Den bank som bryter mot penningtvättslagen kan förbjudas av Riksbanken att använda Sveriges centrala betalningssystem.

Riksgälden och Riksbanken till attack mot Swedbank
Nu går staten till attack mot bankerna. Både Riksgäldens och Riksbankens chefer ger Swedbank en rejäl avhyvling för penningtvätt-härvan i Baltikum och hävdar att den kan hota hela banksystemet.

26 februari

"Trovärdigheten nära nollpunkten”
Swedbanks hantering av sin penningtvättshärva i Baltikum börjar allt mer likna ett realitydrama med nya avsnitt i stort sett varje dag.  Det skriver Realtids Per Lindvall.

Nya SVT-uppgifter om Swedbank
Flera lokala kunder till Swedbank i Estland och Lettland har tagit emot "stora summor pengar" från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt. Det rapporterar SVT på tisdagen.

"Kan vara tecken på att krisen fördjupats”
– Kommer det fram att det är ägarna och inte den operativa ledningen som fattat beslutet, så är det ett ytterligare tecken på att krisen fördjupats. Det säger Primes kriskommunikationsexpert Charlie Stjernberg angående Swedbanks byte av extern utredare.

Swedbank gav storägare förhandsinfo
Swedbank gav sina 15 största aktieägare förhandsinformation om att banken skulle granskas för penningtvätt i Uppdrag granskning.

Swedbank byter ut EY
Swedbank ersätter EY och anlitar istället Forensic Risk Alliance (FRA). –  Vi  byter utredare för att säkerställa att kommande resultat i utredningen inte kan ifrågasättas, säger Gabriel Francke Rodau till Realtid.

27 februari

"Ser fram mot resultatet av alla utredningar”
Realtids tidigare chefredaktör Per Agerman har ingått i redaktionen hos Uppdrag Granskning som researcher i arbetet med att kartlägga Swedbanks misstänkta penningtvätt. Ikväll sänds den andra delen av granskningen. – Gillade man det första programmet kommer man inte bli besviken, säger han.


Bill Browder anmäler Swedbank
Finansmannen Bill Browder kommer att lämna in en anmälan mot svenska myndigheter angående ekonomisk brottslighet.

Ukrainas ex-president slussade miljoner genom Swedbank
Ukrainas ex-president slussade miljoner genom Swedbank, Här har Sveriges justitieråd studerat samt Olof Andersson blir ny ordförande i BDO.

Swedbanks storkund kopplas till organiserad brottslighet
Den ryska oligarken Iskander Makhmudov ska ha slussat miljoner genom misstänkta bolag i Swedbank.

Ekobrottsmyndigheten inleder förundersökning mot Swedbank
EBM misstänker insiderbrott. Banken kan ha begått ett brott när man gav storägarna förhandsinformation om SVT:s granskning gällande den misstänkta penningtvättsskandalen.

EY tiger om förlusten av Swedbank-uppdraget
Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen utreder brottsmisstankar i Swedbank-härvan. Men inte Revisiorsinspektionen. De hänvisar till att EY själv ska analysera sitt oberoende i relation till Swedbankuppdraget.

28 februari

FI: "Absolut sekretess gäller”
Finansinspektionen bekräftar att den typ av kundförbindelser och transaktioner som Uppdrag granskning redogjort för kommer att ingå i den utredningen som görs tillsammans med de baltiska tillsynsmyndigheterna.

2 mars


Mediedramaturgin kan fälla Bonnesen
Kommer mediedramaturgin att kräva att Swedbanks vd får sparken? Det tror Realtids chefredaktör Johan Såthe.

Politiker vill att bankerna ger svar om penningtvätt
Centerpartiet vill att cheferna för Swedbank och Nordea ska förklara sig i finansutskottet i Riksdagen. Det med anledning av den senaste tidens rapportering om misstänkt penningtvätt.

 

5 mars

Bonnesen har inga planer på att lämna Swedbank
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen förklarar för Bloomberg news att hon inte har några planer på att avgå men att hon haft skäl att reflektera över sin egen kommunikationsstil.

 

7 mars

Bill Browder: Utred Swedbank och Nordea gemensamt
Bill Browder och hans Hermitage Capital har lämnat in en omfattande rad handlingar angående penningtvätt i Swedbank. Han vill att svenska myndigheter nu ska utreda Swedbank ihop med Nordea och även tillsätta en internationell utredningsgrupp.

11 mars

Estniska FI vill att Swedbank och SEB stannar
Framtiden för de skandinaviska bankerna i Baltikum är oviss efter alla rapporter om misstänkt penningtvätt. Men FI i Estland vill att de svenska bankerna stannar i landet.

15 mars

Aktiespararna – Bonnesen måste avgå om uppgifterna stämmer
Enligt uppgifter till DI ska Swedbanks styrelse ha känt till den interna rapporten om penningtvätt.– Om uppgifterna om en intern rapport som pekar på problem med misstänkt penningtvätt stämmer har Birgitte Bonnesen medvetet vilselett marknaden. Då måste hon avgå, säger vd:n Joacim Olson till SVT.

Sparbankerna kan äta upp Swedbank
De fristående sparbankerna kan komma att bli huvudägare i Swedbank. En affär som både skulle kunna bli en bra placering och en strategisk fullträff, spår Realtids krönikör Per Lindvall.

Intern rapport bekräftar penningtvätt på Swedbank
Swedbanks vd fick en intern rapport om bankens inblandning i penningtvätthärvan redan i september förra året. Rapporten beskriver hur Danske Bank och Swedbank hanterat miljarder från “misstänkta kunder” och hemligstämplades genast.

FI bekräftar rapport om penningtvätt
Finansinspektionen bekräftar att myndigheten den 1 mars mottog en rapport från Swedbank om misstänkt penningtvätt.

Extern granskare slog larm till Swedbank tidigare i år
En extern granskare pekade tidigare i år på ”stora överträdelser av antipenningtvättsskyldigheterna” i Swedbanks estniska verksamhet, uppger källor för DI.

Swedbanks styrelse fick intern rapport om penningtvätt i höstas
Swedbanks styrelse tog i höstas del av en intern granskningsrapport. Den visar bland annat att 80 miljarder kronor har slussats mellan misstänkta kunder i Swedbank och Danske Bank. Detta skriver Dagens Industri.

"Swedbankchef har sagt upp sig”
Liselott Alström, ansvarig för Swedbanks antipenningtvättsarbete, har sagt upp sig. Det uppger centralt placerade källor till Dagens Industri.

 

22 mars

Bonnesen sitter säkert
Efter att ha tagit del av statusrapporten från FRA bekräftar Swedbanks styrelse sitt fortsatta förtroende för vd och hennes förmåga att leda och driva bankens arbete för att motverka penningtvätt. Det säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank.

Rapporten alla snackar om
FRA:s maskade rapport beskriver bland annat hur man observerat när bankansvariga utfört alla extraheringar av data från bankdatasystemen. Läs hela rapporten här.

Folksam står fast vid ansvarsfrihet
Folksam kommer att ge Swedbanks styrelse grönt ljus vid stämman nästa vecka, enligt Carina Lundberg Markow, Folksams chefsstrateg för ansvarsfull kapitalförvaltning.

"Jag undrar om vi har läst samma rapport”
Aktiespararnas vd Joacim Olsson är skarpt kritisk till Swedbanks rapport och undrar om storägaren Folksam, som är positiv till rapporten, verkligen läst samma rapport. Joacim Olsson säger att "rapporten stärker känslan att man mörkar och döljer".

”Ingenting som dementerar UG:s uppgifter”
– Det finns ingenting i det här materialet som dementerar Uppdrag Gransknings uppgifter, säger Axel Gordh Humlesjö, reporter på Uppdrag granskning, i SVT:s Morgonstudion.

"Det går alldeles utmärkt att stoppa huvudet i sanden"
Skarp kritik förs nu fram mot Swedbanks externa rapport om penningtvätt.

”Jag känner mig trygg”
– När du ser på det som är gjort och vad vi anmält och på rapporten så känner jag mig trygg med det arbete vi gör. Det säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen till Sveriges Radio.

Aktiespararnas vd rasar: "Bara skrap på ytan!”
Den utredning som Swedbank tillsatt efter misstankarna om pengatvätt är "inte seriöst", enligt Joacim Olsson, vd på Aktieägarna. Även Bill Browder är kritisk. ”Vi och alla andra väntar på en riktig penningtvättsgranskning," skriver han på Twitter.

"Swedbanks taffliga och ovilliga hantering fortsätter”
Intrycket av Swedbanks försök att ta initiativet och lägga korten på bordet i den pågående realityserien om penningtvätt imponerade inte. ”To be continued” är den enda slutsatsen som kan dras, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

AMF:s vd: Vi är inte nöjda
– Det är ett första steg för att besvara de mest akuta anklagelserna mot Swedbank. Vi hade dock förväntat oss mer. Det säger AMF:s vd Johan Sidenmark. Även Alecta har nu framfört liknande kritik.

 

26 mars

Spänningen stiger inför stämma
Aktiespararna har stärkts i sin uppfattning att inte bevilja ansvarsfrihet för Swedbanks ledning vid bolagsstämman på torsdag.

Regelexpert ska lyfta Swedbank
För att förstärka Swedbanks styrelse i syfte att höja förtroendet för banken föreslår nu valberedningen att styrelsen förstärks med Kerstin Hermansson, tidigare vd för Svenska Fondhandlarföreningen.

Bonnesen fick info redan 2013
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ska ha informerats redan 2013 om att banken varit inblandad i Magnitskij-affären.

27 mars

Alecta: Det är bra att EBM nu gör allt de kan
Alecta kommenterar razzian och menar att det är bra att EBM nu gör allt för att bringa klarhet i även detta ärende.

"Storägarna kan inte bevilja ansvarsfrihet”
– Det är ytterst allvarligt och visar att Swedbank verkligen har stora problem, säger Aktiespararnas ordförande Joacim Olsson appropå dagens razzia.

"Nu handlar det om att rädda banken”
Situationen för Swedbank är mycket allvarlig. Nu handlar det om bankens överlevnad, anser advokaten och antikorruptionsexperten Peter Utterström.

EBM:s nästa steg: Granska om ägarna agerat på insiderinformation
Om Swedbanks största ägare har fått insiderinformation av bankens ledning bör EBM:s nästa steg bli att undersöka om ägarna agerat på informationen. Det skriver Realtids krönikör Claes Folkmar.

Uppgifter: Manafort fick betalt via Swedbank
Motsvarande 7 miljoner kronor av pengarna som Ukrainas förre president Viktor Janukovytj betalade till Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort ska ha överförts via Swedbank.

Amerikansk finansmyndighet granskar Swedbank
Den amerikanska finansmyndigheten Department of Financial Services, DFS, i New York har inlett en utredning av Swedbank. Det enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Swedbank utreds för grovt svindleri
Ekobrottsmyndigheten förundersökning mot Swedbank har nu utvidgats, både vad gäller tidsperiod och en ytterligare brottsmisstanke – grovt svindleri.

Razzia på Swedbanks huvudkontor
Swedbank bekräftar att Ekobrottsmyndigheten, EBM, just nu genomför ett tillslag mot Swedbanks lokaler i Sundbyberg. Aktien backar rejält på nyheten, vid 15.30-tiden ned med minus 10 procent. EBM uppger att det inte har tillkommit några ytterligare brottsmisstankar.

"Tuff dag för Swedbank”
Det här har varit en väldigt tuff dag för Swedbank, våra medarbetare och aktieägare, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef, Swedbank i en skriftlig kommentar på onsdagskvällen.

28 mars

Alecta tvekar om ansvarsfrihet
Alecta tvekar om ansvarsfrihet, Swedbank kopplar in toppadvokater.

Folksam tvärvänder - nekar Bonnesen ansvarsfrihet
Folksamgruppen att rösta mot ansvarsfrihet för den verkställande direktören. Detta trots att man tidigare har varit så tydlig med att ha stöttat ledningen.

Swedbank byter revisor - ger uppdraget till PwC
Enligt uppgift till Realtid kommer Swedbank vid dagens stämma att tillkännage att man byter extern revisor från Deloitte till PwC. Uppgifterna bekräftas av Deloitte.

Swedbank-aktien handelsstoppad
Swedbanks aktie stoppas av Stockholmsbörsen. Handeln återupptas när Swedbanks stämmokommuniké offentliggjorts.

SWEDBANK SPARKAR BONNESEN
Bonnessen lämnar Swedbank. Anders Karlsson utsedd till tillförordnad vd.

Finanschefen tar över Swedbank
Långvägaren Anders Karlsson blir tillförordnad koncernchef för Swedbank. Han började på Swedbank redan 1998, men har hunnit med en utflykt till Carnegie.

”Razzian gav ägarna möjlighet att sparka Bonnesen utan att förlora ansiktet”
Krisen i Swedbank handlar om penningtvätt – men kanske ännu mer om hur banken kommunicerat kring sitt läge. Realtid bad krisexperten Charlie Stjernberg analysera bankens kommunikationshaveri.

 

Idermark sitter säkert

$
0
0
Video

lars-idermark.jpg

Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark beviljades ansvarsfrihet vid Swedbanks stämma idag.
Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark beviljades ansvarsfrihet vid Swedbanks stämma idag.

Idermark sitter säkert

Swedbanks hela styrelse fick ansvarsfrihet av aktieägarna på den tumultartade bolagsstämman som fortfarande pågår.

Vid omröstningen om ansvarsfrihet för styrelse och vd beviljades varje enskild styrelseledamot ansvarsfrihet i en egen omröstning. Men när det var dags att rösta om vd Birgitte Bonnesen blev det, som redan tidigare framkommit, nobben.

Swedbanks revisionsbyrå Deloitte hade dock rekommenderat stämman att ge ansvarsfrihet för både vd och styrelse.

Enligt Dagens Nyheter sa Deloittes representant så här när ärendet föredrogs:

– Inför stämman har det framförts åsikter om frågan rörande ansvarsfrihet i relation till de penningtvättsfrågor som varit aktuella den senaste tiden och nu senaste dagarna frågor om brott.  När det gäller frågan om brottsmisstanke är det viktigt att beakta följande; vi avslutade vår revision den 19 februari 2019. Vad gäller frågan om grovt svindleri meddelade Ekobrottsmyndigheten i går att de inleder förundersökning. Den får utvisa om det förekommit svindleri och vem eller vilka som kan hållas ansvariga. I dagsläget har ingen i styrelsen eller ledningen delgivits misstanke om brott så vitt vi vet, och därmed ser man ingen anledning att inte bevilja styrelse och vd ansvarsfrihet.  

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, ville varken ge styrelsen eller vd ansvarsfrihet.

– Det är för många oklarheter för att jag ska vilja ge ansvarsfrihet. Vi vet inte vad som har hänt, och att i det läget peka finger mot vd:n och fria ordföranden. Det finns inga grunder att agera på det sättet, säger han till Dagens Nyheter.

Att Birgitte Bonnesen inte fick ansvarsfrihet betyder att hon kan hållas ansvarig för eventuell skada hon åsamkat Swedbank under räkenskapsåret 2018 och även krävas på skadestånd av bolaget.

Styrelsen beviljades under stämman höjda arvoden för sitt arbete, i enlighet med valberedningens förslag.

Finansmarknadsminister Per Bolund har uttalat sig om kaoset i Swedbank i TV4.

– Jag är uppriktigt sagt förbannad, säger han och ger beskedet att han ska kalla Bankföreningen till möte om händelserna.

Det verkliga problemet – regelverken är för dåliga

$
0
0
Video

folkmarkronika534.jpg

Reglerna mot penningtvätt är på intet sätt en garanti för att upptäcka försök till penningvätt, hur effektivt och transparent än bankerna arbetar, skriver Claes Folkmar.
Reglerna mot penningtvätt är på intet sätt en garanti för att upptäcka försök till penningvätt, hur effektivt och transparent än bankerna arbetar, skriver Claes Folkmar.

Det verkliga problemet – regelverken är för dåliga

Bankerna har svårt att klara sin “polisiära” roll i penningtvättsfrågor, det visar händelserna i Danske bank och Swedbank. Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter måste knytas närmare bankerna, skriver Realtids Claes Folkmar.

Lagstiftningen kring penningtvätt för att förhindra att kapital från brottslig eller ljusskygg verksamhet förs in i den öppna ekonomin har genom penningtvättsdirektiv från EU skärpts och förstärkts i flera omgångar sedan finanskrisen.

Syftet med regelstormen från EU är naturligtvis gott, men samtidigt är kraven på regelefterlevnad framför allt inriktade på de finansiella institutionerna, bankerna samt finansföretag, och icke-finansiella företag.  

Det betyder att det är börsnoterade och onoterade bolag som utgör det första “polisiära” skyddsnätet som skall fånga upp kriminell verksamhet snarare än de brottsbekämpande myndigheterna (polisen, åklagare, Skatteverket och Tullen) eller de specialiserade tillsynsmyndigheter (Finansinspektionen, fastighetsmäklarinspektionen, lotteriinspektionen, revisorsnämnden och länsstyrelserna) som är inblandade i arbetet mot penningtvätt.  

Det är naturligt att bankerna och finansbolagen tilldelas den kontrollerande rollen eftersom det är de som riskerar att utsättas för manipulation. Men kravbilden är betungande för organisationerna och reglerna är på intet sätt en garanti för att upptäcka försök till penningvätt hur effektivt och transparent än bankerna arbetar.

Kraven gäller bland annat kontinuerliga utbildningar av personalen i penningtvättslagstiftningen, djupgående riskbedömningar av kunder, riskklassificeringen av kunder och fortlöpande övervakning av alla flöden från kunderna. En kraftig förändring i det finansiella flödet från en kund kan vara en varningssignal. De svenska och europeiska bankerna har under under åren efter finanskrisen byggt upp en slags intern finanspolisstyrka för att klara kraven.

Regelverket kan tyckas “tryggt” och stabilt om rutinerna följs. Men uppläggen bakom penningtvättsindustrin är mycket avancerade, snillrika, ständigt under utveckling och därmed mycket svåra att upptäcka. Olika nationaliteter och bulvaner är nästan alltid inblandade för att dölja de riktiga huvudmännen bakom ett finansiellt flöde.

Inom Skatteverket, som har en liknande roll för att upptäcka och förhindra komplicerade skattebrott som ofta är kopplade till annan kriminell verksamhet, kan utredningarna pågå i månader – ibland år – och ändå misslyckas. Det visar på svårigheterna som en kommersiell bank har för att förhindra penningtvätt.

Ännu svårare blir bankernas arbete när bankens egna anställda via mutor är i maskopi med brottslingar som vill tvätta pengar. Det finns en lång rad exempel på denna typ av kopplingar. Till exempel finns ett intressant case i regeringens proposition om penningtvätt där både bankanställda och fastighetsmäklare var djupt involverade. Det är i princip omöjligt för bankledningen att förhindra ett avancerat upplägg om egna anställda är inblandade.

Detta visar hur djupt komplext arbetet mot penningtvätt är i praktiken. I det högaktuella fallet där Swedbanks baltiska verksamhet misstänks vara inblandade i betydande penningtvättstransaktioner är det naturligtvis svårt för en utomstående att avgöra vad som beror på brister hos banken och vad som beror välutvecklade och vittförgrenade penningtvättsupplägg som är extremt svåra att upptäcka.

Att många, bland annat flera ministrar i regeringen, nu pekar finger åt Swedbank och kräver “alla korten på bordet” framstår som pinsamt. Penningtvättslagstiftningen i kombination med den bristande samordningen mellan de olika aktörer som skall förhindra penningtvätt kan knappast förhindra alla de avancerade upplägg som står till buds för de som vill tvätta svarta brottspengar vita. Det krävs sannolikt ny lagstiftning där de brottsbekämpande myndigheterna knyts närmare bankernas penningtvättsarbet.

För inte är det väl så att regeringen och andra kritiker tror att Swedbanks styrelse och ledning är i maskopi med den undre världen?


Allt vittnar om en osund ledningskultur

$
0
0
Video

Allt vittnar om en osund ledningskultur

"Swedbanks styrelse framstår som en tafflig skara. De borde nog med skriftställaren Svens Stolpes ord ”bäras ut på avhängda dassdörrar.” Det skriver Realtids Per Lindvall.

Ingen kan säga att Swedbanks plötsligt tillförordnade vd och tidigare CFO Anders Karlsson klarade sitt publika elddop särskilt väl när han talade på Swedbanks bolagsstämma. Genom att betona bankens starka kultur och de starka lojalitetsbanden inom banken, samt förminska höstens och de senaste veckornas kommunikationshaveri så borde hans tillförordnande bli så kort som möjligt. Det skriver Realtids Per Lindvall.

Kommunikationsmisslyckandena liksom de många graverande uppgifter som har läckts till media, så kan väl inte ens Swedbanks ledning tro att grävande journalister jobbar i ett vakuum. Allt vittnar ju istället om en allt annat än sund ledningskultur, där några modiga ändå känt sig nödgade att blåsa i visselpiporna. Att Anders Karlsson innan han tillträdde som koncernfinanschef 2016 var Riskchef från 2013 gör ju att hans egen byk inte framstår som särskilt väldoftande. 

Ledningshaveriet, där Birgitte Bonnessen till slut fick foten före stämman, med Ekobrottsmyndighetens utredning om insider- och svindleribrott som förevändning, gör ju också att Swedbanks, genom storägarnas försorg omvalda och för 2018 ansvarsbefriade, styrelse framstår som en tafflig skara. De borde nog med skriftställaren Svens Stolpes ord ”bäras ut på avhängda dassdörrar”. Bonnesens steg ut i minfältet togs ju redan i höstas genom sina tvärsäkra uttalanden om Swedbanks oskuld när omfattningen av Danske Banks tvivelaktiga affärer uppdagades.

Att det nu framkommit i Swedbanks interna rapporter, den första togs fram redan under hösten 2018, att volymen tveksamma transaktioner i Swedbank kan uppgå till så mycket som 1350 miljarder kronor så placerar sig Swedbank inte bara i världsklass vad gäller lönsamhet, vilket de till fullo ska tacka sina lojala svenska bolånekunder för, utan även när det gäller penningtvätt. Avståndet vad gäller den andra mindre smickrande positionen har därmed krympt väsentligt till Danske Bank, som, än så länge, innehar första platsen med sina 2000 miljarder kronor. (Man kan också peka på att SVTs Uppdrag Granskning i sitt första program hade spårat 50 miljarder kronor av Danske Banks misstänkta transaktioner till Swedbank.)

Att ordförande Lars Idermark och kompani säger att de inte tagit del av eller läst den senaste så kallade Grimstadsrapporten beror antingen på att ledningen undanhållit dem dessa eller egen försumlighet. Sannolikt är det det senare, för när proportionerna av Danske Banks tvättande blev känt och med det den mycket höga sannolikheten för att det skulle stänka på Swedbank, som marknadsledare i Baltikum, så borde initiativet till att ta reda på sanningen ha fallit på styrelsen. 

Swedbank har numera ingen arbetande styrelseordförande, men med den höga ersättning som Lars Idermark uppbär, höjt till 2,63 miljoner kronor i år och 2,53 miljoner kronor i fjol, så kan man kräva att han lägger allt fokus på banken när så krävs. Det har han inte gjort. Nej, förtroendet för Idermark följer samma parabel som Bonnesens och det borde inte dröja innan de tangerar varandra. Att han själv säger sig aldrig ha övervägt att ställa sin plats till förfogande, vittnar inte om någon större självkritik eller insikt.

Och att tro att det räcker med att förstärka styrelsen med en ytterligare ledamot, den sannolikt klart kompetent Kerstin Hermansson, är nog en grov felräkning från valberedning och storägare. Denna skadskjutna styrelses viktigaste uppdrag är nu att rekrytera en ny vd och koncernchef.  Av allt att döma så måste sökarlyktan riktas externt och det är klart tveksamt om denna numera bedagade styrelse är de bästa att sköta detta.

Storägaren Alecta som säger att de inte utesluter att kalla till en extrastämma är helt rätt ute. Förhoppningsvis kan de få med sig AMF och Folksam, som åtminstone sagt att valberedningen behöver komma igång snabbt för att se över Swedbanks styrelses sammansättning och storlek. 

McKinsey-topp blir ledamot i Investors styrelse

$
0
0
Video

McKinsey-topp blir ledamot i Investors styrelse

Investor topprekryterar till styrelsen, ABB förlorar 200 miljoner kronor i patenttvist och Joakim Bornold tycker att Swedbank kan straffas för hårt. Det är några av rubrikerna i fredagens morgonsvep.

McKinsey-partner blir ledamot i Investors styrelse
Josef Ackermann har undanbett sig omval till Investors styrelse. Valberedningen ger därför förslag om att Dominic Barton ska bli styrelseledamot. 
Dominic Barton är Global Managing Partner Emeritus och Senior Partner vid McKinsey och ordförande i Canadian Minister of Finance’s Advisory Council on Economic Growth. Dominic Barton är även Trustee vid Brookings Institution, Rhodes Trustee vid Oxford University, adjungerad professor vid Tsinghua University Beijing samt medgrundare i FCLT Global (Focusing Capital on the Long Term). Dominic Barton var Global Managing Partner vid McKinsey mellan 2009 och 2018. Innan Dominic Barton blev Managing Partner vid McKinsey var han ordförande i McKinsey Asia från 2004 till 2009 samt chef för McKinseys kontor i Korea från 2000 till 2004. Under de senaste sex åren har Dominic Barton även varit ordförande i Seoul International Business Advisory Council. 
Investors styrelse föreslår vidare omval av styrelseledamöterna Gunnar Brock, Johan Forssell, Magdalena Gerger, Tom Johnstone, Sara Mazur, Grace Reksten Skaugen, Hans Stråberg, Lena Treschow Torell, Jacob Wallenberg och Marcus Wallenberg och omval av Jacob Wallenberg till styrelseordförande.
Valberedningen består av Michael Treschow (Wallenbergstiftelserna, valberedningens ordförande), Anders Oscarsson (AMF och AMF Fonder), Lars Isacsson (SEB-Stiftelsen), Ramsay Brufer (Alecta) och Jacob Wallenberg (styrelsens ordförande). 

ABB förlorar patenttvist i domstol
Patent- och marknadsöverdomstolen meddelade i går en dom som innebär att ett av ABB:s tidigare patent fastställts vara ogiltigt i Sverige. Det innebär bland annat att ABB inte ska få det skadestånd om drygt 200 miljoner kronor som tidigare dömts ut i tingsrätten som kom fram till att patentet var giltigt och tilldömde ABB ett skadestånd om drygt 200 miljoner kronor i tre mål. Målet överklagades till Patent- och marknadsöverdomstolen.
ABB:s europeiska patent avsåg bland annat en anläggning för överföring av elektrisk effekt och uppfinningen enligt patentet har använts vid uppförandet av högspänningsnätet Sydvästlänken.

Bonold: Swedbank kan dömas för hårt
Söderberg & Partners Joakim Bornold flaggar i SVT Aktuellt för att Swedbank kan straffas för hårt. ”Det är väldigt få som har insikter”, sade han i nyhetsinslaget och manade till tålamod. Efter gårdagens stämma och sparkningen av Birgitte Bonnesen rasade aktien ytterligare 8 procent.

Sparekonom: ”farlig strategi att vara inne och bottenfiska”
Den som är vanlig kund hos Swedbank behöver inte känna oro sina sparpengar eller sina fonder. det säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Pengarna är skyddade med insättningsgaranti för pengarna på sparkonton och i separata fondbolag skilda från banken. Aktieägarna däremot har det tuffare. Swedbank-aktien har tappat en tredjedel den senaste månaden. Ändå är det många som har köpt på sig aktier i banken senaste månaden. Hos Avanza har antalet aktieägare i Swedbank ökat från 33 700 den 19 februari till hela 60 400 aktieägare i dag.
– Det är en farlig strategi att vara inne och bottenfiska. I Danske Bank har aktiekursen halverats. Sedan är det inte säkert att det blir så i Swedbank, säger Johanna Kull.

SBB har genomfört nyemission om 285 miljoner
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har genomfört en riktad nyemission av 9 193 549 stamaktier av serie D till ett pris om 31 kronor per aktie, vilket innebär att bolaget tillförs en bruttolikvid om cirka 285 miljoner kronor. Teckningspriset innebär en rabatt om cirka 1,3 procent jämfört med stängningskursen om 31,4 kronor på Nasdaq First North Premier den 27 mars 2019, sista handelsdagen innan nyemissionen. Samtidigt återköper SBB 254 miljoner norska kronor av preferensaktier i Barcode.
Emissionen riktade sig mot Meteva som tecknat sig för 4 838 710 D-aktier, M2 Asset Management AB som har tecknat sig för 1 612 903 D-aktier och Klövern AB som har tecknat sig för 2 741 936 D-aktier i nyemissionen. 
”Emissionen stärker bolagets egna kapital och bidrar tillsammans med återköpen av preferensaktierna i det norska dotterbolaget samt de tidigare emissioner av D-aktier till att SBB närmar sig en investment grade rating”.
Nyemissionen medför en utspädning om cirka 1,13 procent av totalt antal aktier i bolaget och cirka 0,34 procent av totalt antal röster i Bolaget.
Arctic Securities har agerat finansiell rådgivare och Wistrand Advokatbyrå juridisk rådgivare.

Catellas kreditbarometer: Förbättrad kreditmarknad
I marsupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI ökar huvudindex från 48,6 till 50,3, vilket indikerar en något förbättrad kreditmarknad. Fastighetsbolagen har en fortsatt positiv syn på marknaden, samtidigt som räntorna fallit till en ny rekordlåg nivå.
– Årets första CREDI-enkät visar på ett positivt skifte i kreditmarknaden, där förbättrad tillgång till skuldfinansiering och längre löptider upphäver effekten av något högre kreditmarginaler. Huvudindex höjs framför allt av en ökad optimism bland fastighetsbolagen, vars index för den kommande utvecklingen når sin högsta nivå på nästan fyra år. Vidare fortsätter börsbolagens genomsnittliga ränta att falla till en ny rekordlåg nivå om 1,9 procent, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.
Arvid Lindqvist, analyschef på Catella, uppger samtidigt att börsen har återhämtat sig under första kvartalet 2019, där OMX 30 har ökat med 12 procent. 
– Det här är framför allt ett resultat av mer duvaktiga centralbanker som har bemött en försämrad tillväxt i USA och globalt. Om vi blickar framåt bör svenska fastighetsbolag fortsatt kunna dra nytta av låga realräntor under en längre tid. 
Den låga långräntan reflekteras även i fastighetsbolagens preferensaktier, där det genomsnittliga avkastningskravet har fallit till 6 procent sedan årsskiftet. Dessutom har den begränsade tillväxten av företagsobligationer inneburit att obligationernas andel av fastighetsbolagens skuld har mattats av, enligt Martin Malhotra.

Alectas vd utesluter inte extrastämma i Swedbank

$
0
0
Video

Alectas vd utesluter inte extrastämma i Swedbank

Det är inte uteslutet att kalla till extrastämma i Swedbank inom en snar framtid för att få en ny styrelse på plats. Det säger Alectas vd i en kommentar.

Alectas VD Magnus Billing valde på torsdagseftermiddagen att kommentera utvecklingen i Swedbank i ett särskilt pressmeddelande som Sak & Liv tagit del av - där han påpekar att ledning och styrelse har hanterat penningtvättfrågan på ett oacceptabelt sätt.

Så här säger han i sin kommentar:

— Vi vet att Swedbank består av många kompetenta medarbetare som under många år levererat god avkastning till våra kunder. Vi tror på bankens underliggande kärnverksamhet och bankens medarbetare. Dock är vi mycket missnöjda och besvikna på hur ledning och styrelse har hanterat penningtvättshistorien. Det är inte acceptabelt. Det har skadat förtroendet för banken. Förtroende är, utöver dess medarbetare, verksamhetens viktigaste tillgång. Det vore fel mot Alectas kunder att kräva att hela styrelsen ska avgå omedelbart. Swedbank är en systemviktig bank och att riskera att banken står utan en styrelse vore direkt skadligt för våra kunder och det svenska finansiella systemet.

— Bankens förtroende har allvarligt skadats. Det ska, och måste, återställas utan dröjsmål. Styrelsen har ett ansvar och viktig roll i det arbetet. Därför är det bra att valberedningen fortsätter arbetet med att förstärka styrelsen. Nyvalet av Kerstin Hermansson idag var ett första steg. Valberedningens arbete bör ske skyndsamt och noggrant. Jag utesluter inte att man kallar till extrastämma inom en snar framtid för att få en ny styrelse på plats.

— Att Bonnesen nu får sluta är bra. Oavsett vad brottsutredningen visar har den senaste tiden varit allt för turbulent för att banken ska kunna fokusera på det som banken ska fokusera på: att sköta kärnaffären. För att omstöpningen ska lyckas, måste Swedbanks ledning och styrelse agera transparent och samarbeta med berörda myndigheter till fullo så att vi så snart det bara går får information om exakt vad som hänt och därmed kan vidta de åtgärder som behövs för att få banken på rätt köl.

 

Swedbanks styrelse riskerar skadestånd

$
0
0
Video

Swedbanks styrelse riskerar skadestånd

Trots att  Swedbanks styrelse fick ansvarsfrihet av stämman kan ledamöterna drabbas av skadestånd, precis som vd Birgitte Bonnesen. En civilrättslig process är dessutom “högst sannolik”, skriver TT.

Nyhetsbyrån citerar Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt:

– Summorna kan bli enorma, i princip obegränsade belopp, säger han, som dessutom tror att “vi bara sett början” på härvan i Swedbank.

Om det framkommer att styrelseledamöter och ledning lämnat felaktig information skyddas de inte av stämmans beslut av ansvarsfrihet. Då kan aktieägare stämma styrelse och ledning för att de förlorat pengar på felaktig information.

Man kan även gå tillbaka till tidigare år. Torsten Sandström jämför med HQ-affären där aktieägare stämde den tidigare ledningen. Det är dock ett svårt bevisläge.

Fakta: Aktiebolagslagen

En stiftare, styrelseledamot eller vd som avsiktligt eller av oaktsamhet skadar bolaget ska ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en aktieägare eller någon annan.

Talan om skadestånd till bolaget får väckas av majoriteten av ägare eller en minoritet bestående av ägare till minst en tiondel av samtliga aktier i bolaget.

Har bolagsstämman beslutat att bevilja ansvarsfrihet eller att inte föra en skadeståndstalan utan att aktieägare har röstat emot det eller om tiden för att väcka talan har gått ut, får talan ändå väckas. Detta om det i årsredovisningen, i revisionsberättelsen, eller på annat sätt inte har lämnats riktiga och fullständiga uppgifter till bolagsstämman, om det beslut eller den åtgärd som talan grundas på.

Källa: Aktiebolagslagen/TT

 

Man blir inte bäst på sitt jobb genom att aldrig koppla av

$
0
0
Video

Man blir inte bäst på sitt jobb genom att aldrig koppla av

Det tuffa livet som förvaltare och razzian gjorde det möjligt att sparka Birgitte Bonnesen. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes helgkrönika.

Didner & Gerges Sverigefond var länge ett flaggskepp för den svenska fondbranschen. Framgångssagan berättades om och om igen, aktienördarna Adam Gerge och Henrik Didner hittade varandra i studentlivet i Uppsala i början av 90-talet och startade 1994 en fond tillsammans. De tittade på aktiekurserna på text-tv och skötte aktieförvaltningen med sunt förnuft och små risker. Duon har porträtterats otaliga gånger, att säga att radarparet blev folkkära är kanske att ta i – men det är inte långt ifrån. När sedan PPM introducerades år 2000 fick svenska folket nya miljarder kronor – med årlig påfyllning – att placera. Didner & Gerge blev snabbt en av de mest populära och framgångsrika fonderna. Med miljarder kronor i förvaltning blir en avgift på 1,22 procent av det förvaltade kapitalet en fantastisk affär. När 2018 tog vid var fonden värd 45 miljarder kronor och var därmed den största Sverigefonden alla kategorier.

Fem år tidigare, 2013, lämnade Adam Gerge och Henrik Didner över förvaltningen till kronprinsarna Adam Nyström och Gustaf Setterblad. Duon var även de ett ”radarpar” som framgångsrikt hade förvaltat fonden Didner & Gerge Småbolag. Grundarnas roll blev att vara ”bollplank” till de nya yngre förvaltarna.

Efter en ok start 2014 har Didner & Gerge Aktiefond haft svårt att slå index de senaste åren. Förra året var tufft för de flesta av bolagets fonder, Sverigefonden tappade hela 16 procent, vilket kan jämföras med den helt förvaltarlösa fonden Avanza Zero som gick ned med 7 procent. Detta ledde till att spararna tog ut 4,5 miljarder kronor från Didner & Gerge Aktiefond under 2018. Enligt Dagens Industri har fonden förlorat minst 300 000 sparare.

Det är alltså stora pengar på spel och ett stort ansvar att förvalta en så stor fond. Vad gick fel? Hur kunde två skickliga förvaltare vara sämre än en fond som bara är ett samlat aggregat av alla aktier på börsen?

Frågan är både enkel och svår svara på.

Det enkla svaret är att det är matematiskt logiskt att en aktiv förvaltad fond, oavsett förvaltare, inte alltid slår sitt index. Någon gånger missar man.

Det lite mer komplicerade svaret är Adam Nyström och Gustaf Setterblad kanske har haft ett ganska tufft uppdrag. Tiderna förändras, det sätt att tänka som funkade så bra för ”bollplanket”/överrockarna Adam Gerge och Henrik Didner kanske inte är lika effektivt i en ny tid som förändrats i grunden av digitaliseringen och annan ny teknik? Under de flesta av grundarnas år har också börsen gått mycket bra som helhet.

En annan faktor är givetvis storleken – som ju har betydelse. Att skapa avkastning på så många miljarder kronor – utan att ta för mycket risk – är mycket svårare än om man förvaltar en fond med mindre kapital. Ju större en fond blir, desto svårare blir det att hålla avkastningen uppe.

Grundarna verkar länge ha haft ett mycket stort tålamod med sina unga efterträdare. Den 20 januari i år intervjuade Realtids Margret von Platen Henrik Didner i en karriärintervju.

Henrik Didner säger i intervjun att han inte lägger sig i vilka aktier som köps. Och ”förvaltarna måste göra affärerna själva. Men de måste leverera bra avkastning på cirka tre års sikt”.

De stora sänkena var att fonden inte var med på Ericssons starka uppryckning, satt för länge med många H&M-aktier och dessutom köpte aktier i Danske Bank – innan banken drogs in i sin penningtvättshärva och störtdök på börsen.

I veckan verkar tålamodet ha tagit slut. Likt en klubbägare som till slut sparkar en fotbollstränare som inte vinner matcher fick en av förvaltarna, Adam Nyström, lämna sitt uppdrag.

Henrik Didner har tagit ett steg ut i offentligheten och har intervjuer i bland annat Dagens Industri, Affärsvärlden och Realtid berättat om varför man petar Adam Nyström och ersätter honom med Carl Bertilsson, som förvaltar USA-fonden hos Didner & Gerge idag. Blodflödet av avhoppade fondsparare måste stoppas.

Läs Realtids intervju med Henrik Didner här>>


Det samlade intrycket när man läst om förvaltarbytet hos Didner & Gerge är att det är ett oerhört tufft och utsatt arbete. Så här säger Henrik Didner i Dagens Industri om vilka krav bolaget har på en föräldraledig anställd: ”Den föräldralediga tänker normalt på aktier en stor del av tiden trots kontorsfrånvaron, så telefonkontakt sker relativt regelbundet.”

Läs hela Dagens Industris artikel här>>


I Realtids intervju med Sverker Brundin utvecklar Henrik Didner sitt resonemang>>

Går fonden lite dåligt är man väldigt utsatt som förvaltare. Det är väldigt tungt att vara sämre än index, säger Henrik Didner.

Verkligen. Att vara en två ansvariga förvaltare och vara den som tvingas sluta efter att fonden presterat sämre än index verkar mycket tungt.

Adam Nyström kommer nu vara borta ”större delen av 2019” på grund av familjeskäl, som är skälet till att han nu får lämna fonden eftersom han ”har haft svårt fokusera på arbetet” enligt sin arbetsgivare.

Jag vet inget om Adam Nyströms familjesituation. Men jag hoppas verkligen att han och hans familj mår bra och att han sedan kommer tillbaka till aktieförvaltningen. Jag hoppas också att Didner & Gerge ger honom det stöd han behöver i den här säkert tuffa situationen.

Jag håller med Henrik Didner om att man måste jobba väldigt hårt och ibland många timmar för att nå framgång i sitt yrkesliv. Jag har själv gjort just det.

Men jag tror också att det kan vara klokt att inte tänka på aktier – eller vad man nu jobbar med – dygnet runt. Kanske blir man till med en bättre medarbetare genom att ibland tänkta på något helt annat?  Nya intryck ger nya perspektiv som gör att man kanske kan bli ännu bättre på sitt jobb? Läs en bok eller gå på teater.

Själv tänkte jag alldeles för mycket på mitt jobb under mina två föräldraledigheter. Det blev jag inte en bättre journalist av. Inte en bättre förälder heller.

 ***

Ett bra avslöjande från Realtid i veckan: Swedbank byter revisionsbyrå, från Deloitte till PWC. Det känns som om det kan finnas en hel del saker att jobba med för PWC på Swedbank.

Läs mer här>>

***

Kommunikationsexperten Charlie Stjernberg analyserar Swedbanks kommunikationshaveri klockrent när jag intervjuade honom direkt efter att Birgitte Bonnesen hade fått sparken. Jag tror liksom Charlie Stjernberg att de stora ägarna och styrelsen är tacksamma över att de i sista stund hittade ett sätt att kunna sparka vd Birgitte Bonnesen utan att helt förlora sina ansikten.

Läs mer här>>

***

Swedbanks ordförande Lars Idermark äger 77 aktier i banken. Hans privatekonomi har därmed sannolikt inte tagit så stor skada av det kraftiga fallet i Swedbankaktien. Svaga ägare och ett tjänstemannastyre – utan egna pengar investerade – inte är inte vad Swedbank behöver just nu.

Realtids krönikör Per Lindvall håller med och uttrycker det så mycket mer elegant än vad jag klarar av>>

***

Börspodden intervjuade Unibets grundare och utlandssvensken Anders Ström i veckan. En imponerande person med intressanta insikter om både Sverige, spelmarknaden och livet. Gulligast var ändå hur stort det var för poddarna att det bli utsedda till ”börsens Solvalla” av travtokige Anders Ström.

***

Allt fler upptäcker och läser Realtids journalistik. I veckan satte vi nytt trafikrekord. Prenumerera på Realtids kostnadsfria nyhetsbrev här>>
 

***

Helgens måste: Allsvensk premiär 2019 på Friends, guldet ska försvaras.

 

Viewing all 711 articles
Browse latest View live