Quantcast
Channel: Swedbank
Viewing all 711 articles
Browse latest View live

Rodau blir bankens kommunikationschef

$
0
0
Video

Rodau blir bankens kommunikationschef

Gabriel Francke Rodau blir Swedbanks nye koncernkommunikationschef. Han kommer närmast från rollen som presschef och tf koncernkommunikationschef.

Gabriel Francke Rodau har utnämnts till ny koncernkommunikationschef på Swedbank.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Gabriel Francke Rodau kommer närmast från en roll som presschef och tf koncernkommunikationschef på Swedbank och har tidigare varit partner på kommunikationsbyrån JKL.

Som koncernkommunikationschef för Swedbank kommer Gabriel Francke Rodau att leda enheten för koncernkommunikation samt den koncernövergripande ledningsgruppen för kommunikation inom banken.

– Gabriel kommer genom sin erfarenhet inom kommunikationsområdet och sin förståelse för Swedbanks värderingar att spela en viktig roll i arbetet att nå ut med Swedbanks budskap och därmed stärka bankens varumärke. I en tid när alltmer kundkontakt sker i digitala kanaler är vår förmåga att kommunicera där och i andra kanaler viktigare än någonsin. Gabriel och hans team har en avgörande roll i arbetet med att förtydliga vad som skiljer Swedbank från andra banker, säger Mikael Björknert, chef för CEO Office Swedbank, i en kommentar.

Inom enheten koncernkommunikation finns bland annat bankens internredaktion, pressfunktion samt en enhet för koncernsponsring.

– Genom att kombinera lokalt engagemang och digital innovationsförmåga är Swedbank ett fantastiskt företag och varumärke att få arbeta med. Min förhoppning är att vi genom förstärkt kommunikation kan få ännu stoltare interna ambassadörer och ännu nöjdare kunder. Med en snart 200-årig tradition inom sparbanksrörelsen förtjänar Swedbank ett starkare varumärke än vad som varit fallet under det senaste året, säger Gabriel Francke Rodau, nytillträdd koncernkommunikationschef Swedbank.

Gabriel Francke Rodau kommer att ingå i ledningsgruppen för CEO Office.


Swedbank får nytt kontor i Vilnius

$
0
0
Video

swedbankkontor534.jpg

East Capital Explorer, Swedbank-kontor Foto: East Capital Explorer
East Capital Explorer, Swedbank-kontor Foto: East Capital Explorer

Swedbank får nytt kontor i Vilnius

Swedbank och East Capital Explorer i avtal om ett ny fastighet i centrala Vilnius som ska stå färdig inom en två-årsperiod.

East Capital Explorer och Swedbank meddelar i dag att Swedbank får ett nytt kontor i Vilnius, Litauen som ska ligga nära huvudkontoret i Konstitucijos Prospektas dit Swedbank flyttade in så sent som 2009.

“Vi har aktivt breddat vårt erbjudande i Litauen och planerar att ha runt 800 arbetsplatser i den nya byggnaden. I den kommer vi framför allt att placera icke-finansiella tjänster samt delar av bankens snabbväxande IT-avdelning, som idag har sin verksamhet utspridd i Vilnius-området”, säger Dovilė Grigienė, Head of Swedbank Lithuania.

Innan 2009 var Swedbankkontoren utspridda på nio olika byggnader på olika platser i Vilnius. Nu samlas bankens anställda återigen närmare varandra.

East Capital Explorer och Swedbank har tecknat ett mångårigt hyresavtal av en ny kontorsfastighet i centrala Vilnius, skriver East Capital Explorer i ett pressmeddelande. Fastigheten ska byggas på en tomt intill 3 Burės-kontorskomplexet som förvärvades av ECEX 2014. ECEX ska investera upp till 9 miljoner euro över en tvåårig byggnadsperiod som inleds under det fjärde kvartalet 2016.

”Hyresavtalet med Swedbank säkrar ett kassaflöde från dag ett efter byggperioden och vi förväntar oss att fastigheten genererar en attraktiv avkastning på eget kapital om cirka 15 procent per år när den står färdig”, säger Mia Jurke, vd för East Capital Explorer.

Sedan 2012 har East Capital Explorer investerat över 50 miljoner euro i den baltiska fastighetsmarknaden.

Den nya fastigheten ska omfatta en uthyrningsbar yta på cirka 13.000 kvadratmeter. Swedbank ska hyra 70 procent av byggnaden enligt pressmeddelandet.

Den totala investeringen, utöver marken som ECEX förvärvade år 2014 för 4,8 miljoner euro, uppgår till cirka 25 miljoner euro. Projektet är kontrakterat till det finska byggbolaget YIT.

Stark Q3-rapport av Swedbank

$
0
0
Video

Stark Q3-rapport av Swedbank

Något minskat resultat jämfört med Q2 men banken slår förväntningarna. Nu skyndar man på arbetet med att vidareutveckla områden som sparande, lån och digital banking.

Swedbank redovisar ett något minskat resultat under det tredje kvartalet jämfört med föregående period.

Nettoresultatet uppgick till 4,8 miljarder kronor, att jämföra med 6,2 miljarder under andra kvartalet. Intäkterna minskade med 14 procent och uppgick till 10,2 miljarder kronor. Räntenettot ökade dock med sex procent. 

Swedbank slår dock förväntningarna för perioden med råge: väntat var ett nettoresultat på 4,1 miljarder kronor.

Högre utlåningsvolymer, framför allt inom svensk och baltisk verksamhet, bidrog till ökningen tillsammans med vidgade utlåningsmarginaler på den svenska bolånestocken, enligt rapporten.

För perioden januari till september har Swedbanks resultat stigit med 29 procent och uppgår till 15,3 miljarder kronor. Bidragen till den ökningen var ökade intäkter, framför allt till följd av försäljningen av Visa Europe, ett förbättrat nettoresultat finansiella poster inom området Group Treasury men också ett högre räntenetto, enligt q3-rapporten.

Räntabiliteten på eget kapital ökade till 16,8 procent.

Vd Birgitte Bonnesen skriver i vd-ordet att den positiva börsutvecklingen under det tredje kvartalet ökade provisionsintäkterna inom kapitalförvaltningen.

Det förvaltade fondkapitalet uppgick till 769 miljarder kronor och har stigit från 726 miljarder per slutet av juni. Av kapitalet är 764 miljarder från Roburs verksamhet och resten från de baltiska dotterbolagen. Även det förvaltade kapitalet i den diskretionära förvaltningen steg något.

"Marknaden har under det tredje kvartalet återhämtat sig från det stora utflödet i juni som orsakades av Brexit", skriver Swedbank.

För den svenska bankverksamheten ökade resultatet under kvartalet med tre procent och uppgick till nästan 2,8 miljarder kronor, främst på grund av ett högre ränte- och provisionsnetto.

Den baltiska verksamheten ökade däremot med 16 procent.

Bronner blir styrelseledamot i East Capital Explorer

$
0
0
Video

Bronner blir styrelseledamot i East Capital Explorer

East Capital Explorer utökar styrelsen med Göran Bronner.

I dag meddelar East Capital Explorers valberedning att Göran Bronner föreslås som ny ledamot i East Capital Explorers styrelse vid en extra bolagsstämma i slutet av januari 2017.

Förslaget innebär att styrelsen utökas med en ledamot utöver de fyra ordinarie ledamöterna som valdes vid årsstämman i juni 2016; ordförande Lars O Grönstedt, Peter Elam Håkansson, Liselotte Hjorth och Nadya Wells.

”Vi är mycket nöjda över att Göran Bronner har accepterat nomineringen till styrelsen, där såväl hans breda erfarenhet inom bank, investeringar och fastigheter som hans operationella fokus kommer att vara en stor tillgång. Nu när den här sista biten är på plats, tycker vi att styrelsen är väl sammansatt och starkt positionerad att leda East Capital Explorer genom den strategiska renodling som bolaget genomför”, säger Magnus Lekander, Ordförande för East Capital Explorers valberedning.

Göran Bronner lämnade i år positionen som CFO på Swedbank och medgav då för Realtid.se att han efter att Wolf fick sparken, grunnade på om han skulle kandidera till vd-posten i Swedbank. Men han landade i slutsatsen att han saknar lust och energi att axla den rollen.

Han har haft flera ledande positioner inom Swedbank. Innan CFO-posten var han Chief Risk Officer. Dessförinnan grundade han Tanglin Asset Management och tjänstgjorde som bolagets ordförande och CIO. Han har även haft ett flertal positioner på SEB i Stockholm, London och Singapore. Idag är han styrelsemedlem i CTT Systems.

Nytt verktyg mäter attityder om finansbranschen

$
0
0
Video

Nytt verktyg mäter attityder om finansbranschen

Bank- och finansbranschens tveksamma rykte och hårdare lagstifning öppnar för nya affärsmöjligheter. Nu lanseras en tjänst för kontinuerlig mätning av attityderna kring branschen och specifika företag.
 

Det är företaget Reputation Institute som lanserar Industry Tracker, en branschspecifik attitydmätare.

– Vi har mätt företag i Sverige de senaste tio åren men tidigare har vi mätt en gång per nu tyckte det vi att det är hög tid att mäta kontinuerligt, säger Nicolas Trad, executive partner på Reputation Institute till Realtid.se

Den nya tjänsten innebär att företag inom finansbranschen får tillgång till kontinuerliga attitydmätningar, korta månadsöversikter och djupgående kvartalsrapporter om företagets anseende.

– Vi mäter på flera sätt, både hos en slumpvis vald population och bryter även ned resultaten på kunder, informerade personer och flera andra kategorier, säger Nicolas Trad som menar att den här typen av kontinuerligt mätande skiljer ut företaget från andra konkurrenter.

– Det finns många konkurrenter till oss men ingen som mäter ryktet lika kontinuerligt. Finansbranschen har på många sätt problem med sitt rykte och en hög grad av transparens har blivit allt viktigare och dessutom finns det höga krav från lagstiftarna. Allmänhetens förtroende sjunker samtidigt som lagstadgade rapporteringskrav för ryktesrisker ökar. Det blir därför allt viktigare för leverantörer av finansiella tjänster att profilera sig efter mer än bara produkter och tjänster, säger Nicolas Trad.

Reputation Institute genomför redan attitydmätningar för leverantörer av finansiella tjänster på marknader som USA, Mexiko, Brasilien, Storbritannien, Danmark, Norge, Tyskland, Italien, Spanien, Sydafrika, Saudiarabien, Indien, Kina och Japan

– Vi fokuserar bland annat på företag som Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Carnegie, Ikano Bank, IF, Skandia, Danske Bank, Trygg Hansa, Forex Bank och Länsförsäkringar. En del av de är våra kunder idag och en del av företagen blir referenspunkter, säger Nicolas Trad.
 

Swedbank samarbetar med FCMC

$
0
0
Video

Swedbank samarbetar med FCMC

Swedbank genomför för närvarande en rad åtgärder som syftar till att förbättra de interna kontrollsystemen, inklusive de specifika områden som har identifierats av lettiska myndigheter och som ingår i den administrativa överenskommelsen.

Lettland har på senare tid tagit viktiga steg i kampen mot penningtvätt genom att myndigheten för finansmarknadstillsyn, Financial and Capital Market Commission (FCMC) vidtagit åtgärder för att stärka kontrollen. Sedan FCMC nyligen genomfört en inspektion har Swedbank åtagit sig att genomföra en rad aktiviteter i syfte att åtgärda identifierade brister.

Under våren 2016 genomförde FCMC en inspektion av effektiviten i Swedbanks interna kontrollsystem för förebyggande av penningtvätt i Lettland. Resultaten av inspektionen visade på brister i interna kontrollsystem, processer och dokumentation. Med resultaten som utgångspunkt har FCMC och Swedbank i Lettland ingått en administrativ överenskommelse.

– Swedbank tar resultaten av tillsynsmyndighetens inspektion på stort allvar. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra våra interna kontrollsystem samt hantera eventuella felaktigheter och vi har samarbetat fullt ut med myndigheterna i Lettland, säger Priit Perens, chef för Baltisk bankverksamhet, i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen omfattar ett vite på 1,36 miljoner euro och en rad aktiviteter för att åtgärda identifierade brister.

SEB bäst på talang

$
0
0
Video

SEB bäst på talang

En aktuell rankinglista som nätverket 4potentials har gjort visar att SEB är branschledande när det gäller att attrahera, rekrytera och behålla talanger.

4potentials har tagit fram ett så kallat Total Talent Index, TTI, för att belysa vilka arbetsgivare som är bäst på talang inom olika branscher. Att vara bäst är viktigt på en konkurrensutsatt marknad skriver nätverket i ett pressmeddelande.

Om man tittar specifikt på bankbranschen ligger SEB högst enligt TTI, Nordea är tvåa, Ikano Bank trea, Handelsbanken fyra och Swedbank femma.

TTI består av tre olika index – attraktion, talent density och retain index.

Av de 150 toppföretag som bedömdes i undersökningen blev SEB bästa banken i attraktionsindexet med en 14:e plats. Inom talent density, alltså hur många talanger man har, placerade sig Ikano Bank bäst på en 22:a plats. För retain index - som visar hur många talanger som stannar kvar - blev Nordea bästa banken på en 19:e plats.

Fakta

Rankingen är baserad på svar från cirka 5 000 talanger som tillfrågats om preferenser, val och om de valt att stanna kvar på sin arbetsplats och utvecklas.

Swedbank hämtar inspiration från andra branscher

$
0
0
Video

Gabriel-Francke-Rodau-534.jpg

Gabriel Francke Rodau, Kommunikationschef på Swedbank

Swedbank hämtar inspiration från andra branscher

Kommunikationschefen på Swedbank, Gabriel Francke Rodau, berättar för Realtid om bankens satsningar, PR-samarbeten och krisarbete.

Gabriel Francke Rodau började på Swedbank i våras som presschef och är koncernkommunikationschef sedan i juni. Innan dess var han partner på pr- och kommunikationsbyrån JKL, konsult på PR-byrå i New York samt reporter på Dagens Industri. 

På Swedbank ansvarar Gabriel Francke Rodau för bankens övergripande kommunikationsarbete. I arbetet ingår bland annat internkommunikation, externkommunikation, kriskommunikation, sponsring och contentproduktion. 

– Vi är bra på att använda bankens researchfunktoner på både makro- och privatekonomisidan, för att bygga relevanta budskap. Under 2016 tog Swedbank ett stort steg i att bli bättre på att nå ut med de budskapen genom bland annat olika samarbeten och videos i sociala medier. Att stärka vårt lokala och fysiska engagemang med en tydlig digital närvaro tror vi är en förutsättning för att skapa kundlojalitet, säger Gabriel Francke Rodau till Realtid.se.

De samarbeten som Gabriel Francke Rodau syftar på är mediesamarbetet med KIT, vilket skulle göra det lättare för kunderna att skapa digitala sparvanor och samarbetet med Dagens Industri, som gick ut på att testa en ny kanal i bankens affärsnära kommunikation.

Dock har Swedbank inga externa influencers i dagsläget.

– Vi har inga strukturerade samarbeten med externa influencers, men vi har exempelvis haft Isabelle Löwengrip på banken i höstas på ett seminarium om sparande. Vi ser dessutom bland annat vår egen chefsekonom Anna Breman och privatekonom Arturo Arquest som viktiga influencers, säger Gabriel Francke Rodau.

Hellre än att titta på hur konkurrenterna arbetar på PR- och marknadssidan sneglar Gabriel Francke Rodau på varumärken och företag i andra branscher för att få inspiration till hur man exempelvis bygger engagemang och lojalitet i sociala medier.

På marknadssidan arbetar Swedbank idag med Forsman & Bodenfors, men på PR-sidan har Swedbank ingen fast byrårelation utan gör det mesta inhouse.

– För oss är det viktigt att det vi gör inom PR ligger nära vår affär och våra värderingar och därför är det naturligt att vi gör det mesta själva. Exempelvis har vi videoproduktion internt samtidigt som vi själva hanterar våra olika konton i sociala medier. Där har vi under 2016 ökat de rörliga inslagen. På Instagram har vi också lanserat ett nytt koncept – inspirerat av Humans of New York – under rubriken #swedbankpeople.

I #swedbankpeople-serien lyfter Swedbank fram olika medarbetare på Swedbank, i syfte att personifiera varumärket.

Trots Swedbanks kris i våras då bankens vd Michael Wolf sparkades med omedelbar verkan har Gabriel Francke Rodau en stark tilltro till Swedbanks krisarbete.

– Swedbank har ett väl utvecklat krisarbete för att säkerställa att vi snabbt och korrekt kan komma ut med information till både kunder, medarbetare och media vid exempelvis störningar i internetbanken. I det arbetet är en framgångsfaktor att bankens kommunikationsfunktion arbetar tillsammans med exempelvis medarbetare på it, kontoren och i våra kundtjänstkanaler på telefon och i sociala medier. Krisen i vintras och våras var en förtroendekris och de är alltid svårare att hantera. Självklart har vi tagit lärdom av den processen. En sak som vi har lärt oss är vikten av att bygga allt vi gör på våra värderingar – öppen, enkel och omtänksam – även när vi är i pressat läge.

Gabriel Francke Rodau tror att 2017 blir ett spännande år.

– Under 2017 fortsätter vi den digitala resa som vi accelererade under 2016. Det innebär bland annat förbättringar av mobil- och internetbanken samt nya tredjepartssamarbeten. Det samarbetet vi berättat om än så länge är det med Sprinklebit, en social plattform för aktieintresserade kunder. Fokus på framtida samarbeten är att skapa mervärde för våra kunder kopplat till exempel privatekonomi och sparande. Det tillsammans med ett ökat fokus på proaktiv kommunikation hoppas vi ska ge ett tydligt avtryck i våra kundnöjdhetssiffror.

Banken kommer under 2017 att satsa på samtliga fyra hemmamarknader (Sverige och de tre baltiska länderna) och fortsätta fokusera på bland annat sparande, bostadsfrågor, makrofrågor och företagande, berättar Gabriel Francke Rodau.

– Det är frågor som vi vet berör våra kunder och där vi spelar en viktig roll.

I den nya digitala och sociala tidsåldern som vi lever i är det viktigare än någonsin att vara relevant menar Gabriel Francke Rodau.

– Det gäller att bygga sina aktiviteter på starka värderingar och budskap som berör. Här har Swedbank en enorm möjlighet genom att fortsätta den snart 200-åriga bildningstradition som banken bygger på.

 



 

 

 


Hemnet får nya ägare

$
0
0
Video

Hemnet får nya ägare

Hemnet säljs för två miljarder kronor. Köpare är investeringsbolaget General Atlantic samt ett konsortium.

I ett pressmeddelande från Swedbank framgår det att Fastighetsbyrån, som äger 34 procent av aktierna i Hemnet ska genom en option förvärva ytterligare 8 procent i bolaget. Innehavet ska sedan säljas till investeringsbolaget General Atlantic samt ett konsortium lett av investerarna Pierre Siri och Henrik Persson och investerare i investmentbolaget Merro.

Investeringsbolaget har tillsammans med konsortiet tecknat avtal om att köpa Hemnet för omkring 2 miljarder kronor, enligt pressmeddelandet.  General Atlantic blir majoritetsägare medan konsortiet får en minoritetspost.

Mäklarförbundet och fastighetsmäklarförbundet behåller minoritetsposter i bolaget medan fastighetsbyrån och Svenska fastighetsförmedling säljer hela sina innehav, enligt ett pressmeddelande från Hemnet.

För Fastighetsbyråns ägare Swedbank innebär försäljningen en realisationsvinst på omkring 650 miljoner kronor som påförs bankens resultat under första kvartalet 2017.

Köpet är inte villkorat av några myndigheters godkännande och förväntas slutföras i januari 2017.

– Vi har fått ett bra bud på Hemnet från en köpare som har en god förmåga att vidareutveckla Hemnets affär på ett sätt som gynnar både kunder och mäklare, säger Anders Karlsson, Swedbanks finansdirektör.

Så sent som i juli drog Schibstedt tillbaka sitt bud om 1,5 miljarder kronor på Hemmet då Konkurrensverke dessförinnan sagt nej till Schibstedt som ägare.

Tung rådgivningskvartett när Diös tar in kapital

$
0
0
Video

Tung rådgivningskvartett när Diös tar in kapital

Två av storbankerna och två större advokatbyråer är finansiella och legala rådgivare när Diös tar in 1,85 miljarder i en företrädesemission.

Strax innan jul beslutade fastighetsbolaget Diös bolagsstämma att genomföra en företrädesemission för att kunna slutföra förvärvet av ett fastighetsbestånd från Castellum för 4,5 miljarder kronor. Nu presenteras emissionsvillkoren samt vilka rådgivare Diös anlitat.

Om företrädesemissionen fulltecknad tillförs Diös cirka 1,853 miljarder kronor före emissionskostnader.

Aktieägare i Diös har företrädesrätt att teckna fyra nya aktier för fem befintliga. Teckningskursen uppgår till 31 kronor per aktie.

AB Persson Invest, Backahill Inter, Bengtssons Tidnings Aktiebolag, vilka tillsammans äger 36 procent av aktierna och rösterna i bolaget har åtagit sig att teckna sina respektive pro-rata-andelar i företrädesemissionen. Resterande belopp har Nordea och Swedbank åtagit sig att garantera och därmed är företrädesemissionen fullt garanterad, framgår det av pressmeddelandet. 

Om företrädesemissionen tecknas fullt ut ökar Diös aktiekapital med högst 119.566.608 kronor genom utgivande av 59.783.304 nya aktier.

Aktieägare som väljer att inte delta i företrädesemissionen får sin ägarandel utspädd med högst cirka 44 procent men har möjlighet att kompensera sig ekonomiskt för utspädningseffekten genom att sälja sina teckningsrätter, framgår det av pressmeddelandet.

Teckning av nya aktier sker mellan 9 januari 2017 och 23 januari 2017.

Nordea och Swedbank är joint global coordinators och advokatfirman Glimstedt är legal rådgivare till Diös och Linklaters är legal rådgivare till joint global coordinators i samband med företrädesemissionen.

Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår ännu inte i informationen från Diös.

FI ändrar inte systemriskbufferten för storbankerna

$
0
0
Video

FI ändrar inte systemriskbufferten för storbankerna

Finansinspektionen bedömer att systemriskbufferten ska ligga kvar på 3 procentenheter för de fyra storbankerna.

Enligt kapitaltäckningsdirektivet ska FI se över systemriskbufferten vartannat år. FI meddelar nu att myndigheten gjort bedömningen att "de skäl som ursprungligen angavs vid tillämpningen av en systemriskbuffert på 3 procentenheter på gruppnivå för de fyra storbankerna, Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank” är fortsatt giltiga. 

FI skriver: "Den svenska bankmarknaden är fortfarande koncentrerad och dominerad av fyra stora, nära sammanlänkade banker med liknande affärsmodeller, tillgångar och risknivå. En enskild storbanks problem kan därmed få allvarliga konsekvenser för det finansiella systemet som helhet. Detta innebär inte en större sannolikhet för en finansiell kris i Sverige, utan att konsekvenserna kan bli särskilt allvarliga om en kris skulle inträffa".

FI ändrar därför inte den nuvarande systemriskbufferten för Sverige.

Sedan den 1 januari 2015 har de fyra stora bankerna haft ett systemriskbuffertkrav på 3 procentenheter på gruppnivå. Nästa översyn sker igen innan den 1 januari 2019.

 

 

Swedbank har slutfört försäljningen av Hemnet

$
0
0
Video

Swedbank har slutfört försäljningen av Hemnet

Fastighetsbyrån har slutfört försäljningen av Hemnet vilket ger banken en realisationsvinst på 650 miljoner kronor.

Swedbank har slutfört försäljningen av Fastighetsbyråns innehav i Hemnet. Det framgår av ett pressmeddelande.

I december meddelade Swedbank att Fastighetsbyrån säljer innehavet i Hemnet till investeringsbolaget General Atlantic samt ett konsortium lett av investerarna Pierre Siri och Henrik Persson och investerare i investmentbolaget Merro. Köpeskillingen uppgår till  omkring 2 miljarder kronor, enligt pressmeddelandet i december. General Atlantic blir majoritetsägare medan konsortiet får en minoritetspost.

Mäklarförbundet och fastighetsmäklarförbundet behåller minoritetsposter i bolaget medan Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling säljer hela sina innehav, enligt ett pressmeddelande från Hemnet i december.

För Swedbank innebär försäljningen en skattefri realisationsvinst på cirka 650 miljoner kronor under första kvartalet 2017.

 

Swedbank hämtar presschef från bostadsbranschen

$
0
0
Video

Josefineuppling534.jpg

Josefine Uppling, ny presschef för Swedbank, kommer närmast från Mäklarsamfundet.

Swedbank hämtar presschef från bostadsbranschen

Den svenska storbanken har anställt en ny presschef. Hon har handplockats till Swedbank från Mäklarsamfundet där hon i sin roll som kommunikations- och analyschef gett branschorganisationen ett tydligt ansikte utåt.

Josefine Uppling har anställts som ny presschef på Swedbank. I den rollen kommer hon att ansvara för koncernens medierelationer, inklusive stöd till ledningsgrupen och andra talespersoner samt ledning av bankens kriskommunikationsarbete.

Uppling arbetar för närvarande som kommunikations- och analyschef på Mäklarsamfundet. Hon har tidigare arbetat med public affairs-frågor på Swedbank samt som egen kommunikationskonsult.

Presschef på ett stort börsbolag, tillika en av Sveriges storbanker, med ett samlat börsvärde på drygt 240 miljarder kronor. Det låter som en rejäl utmaning det, för att tala pr-språk?

– Ja, absolut. Det är en utmaning som jag ser fram emot med stor ödmjukhet eftersom jag kommer få ett stort ansvar gentemot kunderna. Det handlar om att vara tillgänglig och göra banken begriplig för alla de som är våra kunder.

Vad tar du med dig för erfarenheter från Mäklarsamfundet och den branschen till Swedbank?

– Många av våra kunder behöver banken för att finansiera sin bostad, och där tar jag med mig gräsrotsperspektivet från bostadsmarknaden in på mitt nya jobb.

Uppling kommer rapportera till bankens koncernkommunikationschef Gabriel Francke Rodau, och kommer att ingå i group communication management team. Hon påbörjar sin anställning i mars 2017.

Swedbank utreds

$
0
0
Video

Swedbank utreds

Banken utreds för konkurrensbegränsande metoder i Litauen och riskerar böter på upp till 10 procent av de årliga intäkterna.

Konkurrensmyndigheten i Litauen inledde i december en undersökning om huruvida Swedbanks lokala enhet har ägnat sig åt konkurrenshämmande metoder. Swedbank är dominerande i Litauen med en marknadsandel, mätt i intäkter, uppgående till någonstans mellan 40 och 50 procent.

– Konkurrensrådet informerade Swedbank att de börjat utredningen och bad om information som behövs. Banken förbereder för närvarande den informationen och kommer att presentera den för rådet inom en snar framtid, säger Saulius Abraskevicius, talesperson för Swedbank i Litauen, till Reuters.

Swedbank riskerar böter på upp till 10 procent av de årliga intäkterna om slutsatsen är att banken brutit mot konkurrenslagarna, men en utredning kan ta flera år.

”Vi är en utmanare till de traditionella bankerna”

$
0
0
Video

Carolina_Brandtman534.jpg

Carolina Brandtman, vd Santander Sverige

”Vi är en utmanare till de traditionella bankerna”

Den spanska bankjätten Santander är en av världens största finanskoncerner. På den svenska marknaden definierar man sig dock som en nischbank – men vill ändå ta marknadsandelar av de stora svenska aktörerna.  

När den spanska storbanken Santander i november 2014 köpte upp GE Money Banks verksamhet i Norden fick den svenska banksektorn en ny aktör att räkna med.

Affären, vars köpeskilling uppgick till 700 miljoner euro, innebar att verksamheterna i Sverige och Danmark i juli 2015 fusionerades in i Santander Consumer Bank AS Norge, samtidigt som Santander tog över GE Money Banks befintliga kunder i regionen.

För Santanders svenska verksamhet, som visserligen hade funnits på marknaden ända sedan 2004 – dock nästan uteslutande med ett fokus på bil- och fordonsfinansiering – innebar affären en stor förändring. Helt plötsligt fick man en stor grupp nya kunder som förväntade sig en produktportfölj som inte enbart var relevant vid köp av en bil eller motorcykel.

I och med bankens förändrade profil blev det första uppdraget att öka svenskarnas kännedom för bankens varumärke, något som Santanders vd i Sverige, Carolina Brandtman, anser att man har lyckats med.

–Från ett kännedomsperspektiv tycker jag att vi har lyckats väl. I början av 2014 var det enbart 7 procent som kände till Santanders varumärke och ni är vi uppe i runt 55 procent, säger hon.

Även ur ett finansiellt perspektiv har det gått bra sedan den stora förändringen som affären med GE Money Bank innebar.

Innan 2014 uppgick balansomslutningen för Santander i Sverige till cirka 14 miljarder norska kronor. Sedan dess har banken på kort tid vuxit till att nu ha tillgångar som i den senaste kvartalsrapporten uppgick till drygt 32 miljarder norska kronor.

Den snabba ökningen av bankens storlek beror enligt Carolina Brandtman på en kombination av organisk tillväxt och 2014 års förvärv av GE Money Bank.

Den dramatiska tillväxten har dessutom ackompanjerats av genomgående starka resultaträkningar, mycket tack vare Santanders alltjämt starka position inom fordonsfinansiering.

–Bil- och fordonsfinansiering är fortfarande vår absolut starkaste produkt, men vi har också sparkonton, privatlån samt betal- och kreditkort samt en del inom butik- och e-handel, säger Carolina Brandtman.

I takt med att banken växer i Sverige har man också siktet inställt på att ta marknadsandelar av mer etablerade aktörer.

–Vi är en utmanare till de traditionella bankerna, men samtidigt är vi med och förändrar och omdefinierar banklandskapet som det ser ut idag, för vi är ju trots allt en nischbank, säger Carolina Brandtman.

Trots ambitionen att utmana SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea har Santander valt att inte öppna några fysiska kontor i Sverige – och det är inte något man planerar att göra längre fram heller.

–Nej, det har aldrig varit vår strategi. Vi har ingen önskan om att bli en traditionell bank med bankkontor. Det känns som att det är att gå i motsatt riktning mot vad kunder vill, säger Carolina Brandtman.

Trots att man väljer att definiera sig som en nischbank på den svenska marknaden skiljer sig Santander från andra aktörer i segmentet på ett viktigt sätt – ägarstrukturen. Att vara uppbackade av en global aktör av Santanders storlek när man tar sig an de svenska storbankerna är något som Carolina Brandtman hoppas att man kan dra nytta av.  

–Det känns tryggt att ha en stor global koncern i ryggen när bank- och finansmarknaden förändras så pass snabbt som den gör idag. Vi är ju relativt små på den svenska och nordiska marknaden, men vi har en hel del muskler i och med ägarstrukturen, säger hon.


Lars Söderfjell lämnar Swedbank

$
0
0
Video

Lars Söderfjell lämnar Swedbank

Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell lämnar banken, skriver Dagens Nyheter.

-Lars Söderfjell har begärt att få avsluta sin anställning. Vi har gemensamt kommit fram till att hans sista anställningsdag var i går, torsdag, säger Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau till Dagens Nyheter.

Lars Söderfjell är storägare och tidigare styrelseledamot i Fingerprint Cards. Lars Söderfjell anhölls förra veckan misstänkt för obehörigt röjande av insiderinformation i samband med Fingerprints vinstvarning i december 2016. Lars Söderfjell släpptes senare och lämnade därefter styrelsen på eget initiativ. Ekobrottsmyndigheten fortsätter dock sin utredning i ärendet.

 

Nya namn till Swedbanks styrelse

$
0
0
Video

Mats-Granryd534.jpg

Mats Granryd förelås bli ny styrelseledamot i Swedbanks styrelse. Foto: GSMA

Nya namn till Swedbanks styrelse

Tele2:s tidigare vd Mats Granryd är en av fyra nya styrelseledamöter i Swedbanks styrelse. Göran Hedman, Pia Rudengren och Karl-Henrik Sundström lämnar.

Swedbanks valberedning föreslår nyval av Mats Granryd, Bo Johansson, Annika Poutiainen och Magnus Uggla. Valberedningen föreslår vidare omval av nuvarande ledamöter Lars Idermark, Ulrika Francke, Siv Svensson, Bodil Eriksson och Peter Norman. Det  framgår av ett pressmeddelande.

Göran Hedman, Pia Rudengren och Karl-Henrik Sundström har avböjt omval. Förslaget innebär att antalet bolagsstämmovalda styrelseledamöter i Swedbank utökas från åtta till nio personer. Till styrelseordförande föreslås Lars Idermark.

Mats Granryd kommer från telekombranschen med 15 år på Ericsson i olika roller både i Sverige och globalt. 2010 började han som vd på Tele2, en roll han lämnade 2015 då han utsågs till Director General för GSMA. Mats Granryd är styrelseledamot i Coor Service Management Holding AB.

Bo Johansson har en bakgrund inom Sparbanksrörelsen och i Swedbank, där han har arbetat under en stor del av sitt yrkesliv. Sedan år 2002 är han vd för Swedbank Sjuhärad och sedan år 2015 är han vice ordförande för Sparbankernas Riksförbund.

Annika Poutiainen har varit chef för marknadsövervakningen på Nasdaq Nordics, enhetschef på Finansinspektionen, medlem i den konsultativa arbetsgruppen för bolagsstyrningsutskottet inom Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, ESMA, samt medlem i Aktiemarknadsnämnden. Sedan år 2014 är hon Industriell Rådgivare vid JKL Group inom främst finansiell kommunikation. Annika Poutiainen är styrelseledamot i Hoist Finance AB, Saferoad AS, eQ Oyj och stiftelsen Carpe Diem, vars syfte är att driva Fredrikshovs Slotts Skola.

Magnus Uggla har mer än 30 års erfarenhet från Handelsbanken, varav huvuddelen av tiden som vice vd och chef för bland annat Handelsbanken International, Handelsbankens verksamhet i Storbritannien samt regionbankschef för Stockholmsregionen. Han avgick med pension från Handelsbanken år 2015. Magnus Uggla är styrelseledamot i Hoist Finance AB och AB Svensk Exportkredit.

Vidare har Annika Poutiainen meddelat att hon avser att lämna sitt uppdrag i Hoist Finance AB och att Magnus Uggla har meddelat att han avser att lämna sina uppdrag i Hoist Finance AB och AB Svensk Exportkredit, för att minska eventuell risk för intressekonflikter.

 

Missnöjda mäklare flyr Swedbank för uppstickare

$
0
0
Video

swedbank_320.jpg

Swedbank
Foto: Swedbank

Missnöjda mäklare flyr Swedbank för uppstickare

Norska SpareBank1 lockar över ett tjugotal toppnamn från svenska konkurrenten, som därmed förlorar drygt 10 procent av sina anställda i grannlandet.

Swedbanks Norgeavdelning tappar flera av sina tyngsta mäklare till norska Sparebank 1 Markets.

Det rapporterar tidningen Dagens Næringsliv.

Det är framförallt anställda inom analys och corporate finance som byter till den norska banken, som tidigare hette Argo Securities och har ett drygt hundratal anställda.

”Alla de nyanställda medarbetarna har solid erfarenhet från corporate, analys, försäljning och värdepapper”, konstaterade Sparebank 1 Markets i ett pressmeddelande på måndagen.   

Den norska uppstickaren har gjort sig känd för att norpa anställda från mer etablerade konkurrenter, bland annat genom att erbjuda generösa löner och bonusar, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi har haft en dialog med seniora medarbetare i Norge. Delvis som en del i detta har några valt att lämna, säger Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau.

Han tillägger att Swedbank, som har omkring 200 anställda i Norge, nu planerar att nyrekrytera ersättare.

Enligt norska tidningen Finansavisen, som hänvisar till anonyma källor, har Swedbank-anställda i Norge klagat över hierarkiska strukturer och begränsad frihet.

- Över tio personer har avgått i helgen, bekräftade Swedbank Norges chef Charlotte Aleblad till Finansavisen på måndagen.

- De flesta kom mer eller mindre samtidigt, och så har det kommit lite mer efteråt.

 

 

 

 

 

Swedbank kommenterar massavhopp: "Ovanligt"

$
0
0
Video

swedbank_Charlotte_Aleblad.png

Charlotte Aleblad kommenterar massavhoppen från bankens verksamhet i Norge.

Swedbank kommenterar massavhopp: "Ovanligt"

Tunga avhopp på kort tid skakar Swedbanks norska verksamhet, men banken säger att man har en varaktig strategi i grannlandet.

Swedbanks Norgeavdelning har på kort tid skakats av ett tjugotal tunga avhopp till lokala uppstickaren Sparebank 1 Markets.

Framförallt är det Swedbank Norges research- och capital markets-avdelningar, där ett hundratal personer arbetar, som drabbats.

Bland annat lämnar corporate finance-chefen Ove Gusvik och chefsstrategen Peter Hermanrud.

Även Swedbank Norges chefsekonom Harald Magnus Andreassen och analyschefen Pål Ringholm har sagt upp sig.

Samtliga fyra är tunga namn inom Norges finanssektor - Hermanrud, Andreassen och Ringholm har alla utsetts till Norges främsta inom sina respektive yrkesområden av norska branschtidningen Kapital.

- Det är väldigt ovanligt att så många lämnar under en så kort period, säger Swedbank Norges general manager Charlotte Aleblad.

Hon understryker samtidigt att det nära samarbetet med Swedbanks svenska verksamhet innebär att arbetet fortlöper "som tidigare" medan ersättare rekryteras.  

Enligt norska tidningen Finansavisen, som hänvisar till anonyma källor, har Swedbank-anställda i Norge klagat över hierarkiska strukturer och begränsad frihet.

Pål Ringholm säger att han ännu inte slutat på Swedbank, utan "jobbar på som vanligt".

Ringholm, som arbetat på Swedbank - vars norska verksamhet tidigare hette First Securities - i drygt tretton år, säger att beslutet att lämna är "personligt och gjort på eget initiativ."

Han vill inte uttala sig om varför flera anställda valt att byta arbetsgivare samtidigt, men säger att Sparebank 1 Markets verksamhet lockar.

- De har alla möjligheter att göra bra ifrån sig, säger Ringholm.

Den norska uppstickaren har gjort sig känd för att norpa anställda från mer etablerade konkurrenter, bland annat genom att erbjuda generösa löner och bonusar, skriver Dagens Næringsliv.

Realtid har sökt Sparebank 1 Markets vd Stein Husby för kommentar.

Ingen skadeståndstalan mot Wolf eller Sundström

$
0
0
Video

Ingen skadeståndstalan mot Wolf eller Sundström

Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau säger till Realtid att styrelsen inte har funnit att banken har lidit skada på ett sådant sätt att det finns grund för att väcka en skadeståndstalan.

Vid Swedbanks årsstämma den 5 april 2016 beslöts, mot revisorns rekommendation, att neka bankens före detta vd Michael Wolf och före detta styrelseordförande Anders Sundström ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2015. Ansvarsfrihet nekades eftersom aktieägare som företrädde minst tio procent av samtliga aktier i banken röstade mot ansvarsfrihet för dessa befattningshavare.

Enligt aktiebolagslagen får en eventuell skadeståndstalan för ett bolags räkning mot en befattningshavare, som inte beviljats ansvarsfrihet, enligt huvudregeln väckas senast ett år från årsstämman, det vill säga i bankens fall senast den 5 april 2017. En talan kan i dessa fall väckas av bolaget, företrätt av styrelsen, eller av ägare till minst tio procent av samtliga aktier i bolaget.

Swedbanks styrelse har vid ett styrelsemöte den 22 februari 2017 beslutat att inte väcka talan mot bankens före detta vd och före detta styrelseordförande avseende räkenskapsåret 2015.

 – Styrelsen har inte funnit att banken har lidit skada på ett sådant sätt att det finns grund att väcka skadeståndstalan mot före detta vd samt före detta styrelseordförande, säger Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau till Realtid.se.

Viewing all 711 articles
Browse latest View live