Quantcast
Channel: Swedbank
Viewing all 711 articles
Browse latest View live

Swedbanks chef för corporate finance till Hemfosa

$
0
0
Video

Swedbanks chef för corporate finance till Hemfosa

Blir vd på fastighetsbolaget när nuvarande vd Jens Engwall lämnar.

Joacim Sjöberg
Foto: Hemfosa

Hemfosa rekryterar från Swedbank när fastighetsbolaget hämtar in corporate finance-chefen Joacim Sjöberg till en roll som vice vd.

Anställningen är ett led i en "kontrollerad successionsplanering" efter nuvarande vd Jens Engwall, som planerar att lämna sin post före utgången av 2017 och därmed lämna över det operativa ledarskapet till Sjöberg. Det skriver Hemfosa i ett pressmeddelande.

– Som jag ser det uppnår vi två mål på en gång; vi har hittat en person med gedigen strategisk kompetens, som kan och gillar Hemfosas företagskultur, samtidigt som min önskan om en mindre operativ roll i bolaget framöver kan ta form på ett ordnat sätt, säger Jens Engwall.

Jens Engwall ska, även efter att han lämnat över vd-posten till Joacim Sjöberg, fortsätta som ledamot i Hemfosas styrelse.

Joacim Sjöberg har varit chef för corporate finance på Swedbank sedan november 2010. Dessförinnan hade han motsvarande roll på Öhman Fondkommission och HSH Nordbank.

I sin roll på Swedbank har han redan haft nära kontakt med Hemfosa i och med fastighetsboalgets börsnotering 2014.

– Joacim Sjöberg känner Hemfosa mycket väl som rådgivare i bolagets samtliga transaktioner alltsedan börsintroduktionen 2014. Han har på olika sätt varit engagerad i diskussioner kring Hemfosas inriktning, affärsidé, finansiering och ägande ända sedan vi bildades, säger Bengt Kjell, styrelseordförande för Hemfosa.

Joakim Sjöberg tillträder som vice vd för Hemfosa i oktober.


Bankernas digitala arbete går för långsamt

$
0
0
Video

Skarmklipp.jpg

Nästan hälften av bankerna uppger att deras digitala satsningar främst sker inom "front office".

Bankernas digitala arbete går för långsamt

Anställ digitalchefer, ta hjälp av IT-avdelningarna och samarbeta med fintech-startups. Det är budskapet i en färsk rapport av IDC som manar till tempohöjning.

I veckan berättade Realtid.se om Nordeas och Swedbanks nya digitala avdelningar som ska främja innovation och hitta startup-partners.

– Målet är att bli den bästa digitala banken i framtiden, sade avdelningens tillförordnade chef Lotta Lovén till Realtid.se på onsdagen.

Men generellt är europeiska bankers intresse för digitalisering ganska svalt. Bara en av fyra har en övergripande strategi för det, enligt en färsk SAP-rapport som IDC Financial Insights genomfört. Över 250 banker ingår i undersökningen som fått namnet ”Digital-Ready Bank”.

Nästan samtliga, 96 procent, uppger att de har något digitalt projekt igång. Samtidigt svarar närmare hälften, 44 procent, att satsningarna främst sker inom "front office" och därmed i första hand är riktade mot kunder.

Uppstår "innovationsöar"

Enligt rapportförfattarna är det problematiskt att i så hög grad fokusera på kundnära digitala aktiviteter. Anledningen: Det kan leda till "innovationsöar" som hindrar den digitala utvecklingen från att spridas till hela organisationen.

Ynka en av fem banker förlägger sina digitala projekt inom "back office", medan endast 24 procent ser det digitala förändringsarbetet som en del av en större organisatorisk strategi.

Rapportförfattarna konstaterar också att bankernas digitala satsningar tenderar att vara allt för kortsiktiga och i för hög utsträckning inriktade mot olika typer av förbättringsåtgärder kring datasäkerhet.

Behövs fler CDO:s

För att få bukt med problemen kan en lösning vara att anställa en digitalchef (CDO), menar de. I dagsläget har dock bara 21 procent gjort det, bland annat Nordea och Swedbank för att ta två svenska exempel.

Å andra sidan har över hälften av de svarande en innovationschef (CIO). Men det räcker inte. Det behövs också en CDO som kan få hela banken att dra åt samma håll.

Spanien och Portugal ligger i framkant på det området, medan det i Frankrike är vanligare att vd:n har det övergripande ansvaret för digitaliseringsfrågor. Enligt rapporten väntas dock hälften av världens banker ha en digitalchef år 2020.

Viktigt involvera IT-enheten

Nordiska banker utmärker sig inte i undersökningen, men är något bättre än snittet på att involvera sina IT-avdelningen på ett tidigt stadium – vilket också är en stark framgångsfaktor.

57 procent av de tillfrågade uppger att nu avslutade projekt som tidigt hade involverat IT-avdelningen var bland de mest framgångsrika.

Ändå är det bara knappt hälften som gör det och här ligger Mellanöstern och Afrika i framkant. Och en fjärdedel uppger att de ratar IT-avdelningar under hela processen.

Franska banker ratar fintech

Förutom att anställa en digitalchef är det också viktigt att bankerna samarbetar mer med fintech-bolag. Trots det ser fortfarande 30 procent dessa företag främst som konkurrenshot. Det är tydligast i Frankrike. Åtta av tio franska banker betraktar fintech-startups som konkurrenter.

Mest positiva till fintech-startups är de italienska bankerna där nära hälften ser dem som potentiella samarbetspartners. I Storbritannien gör fyra av tio det vilket speglar landets mognad på fintech-området, enligt rapporten.

Stark rapport av Swedbank

$
0
0
Video

Birgitte_Bonnesen.jpg

Birgitte Bonnesen, Swedbanks koncernchef och vd. Foto: Swedbank.

Stark rapport av Swedbank

Storbankens halvårsrapport slår analytikernas förväntningar med råge. Koncernchef och vd Birgitte Bonnesen kommenterar rapporten med att hon är mycket nöjd med bankens lönsamhet.
 

Sist ut att rapportera av de fyra storbankerna var Swedbank. Rörelseresultatet uppgår till 7.311 miljoner kronor för det andra kvartalet, vilket kan jämföras med det förväntade på 6.861 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

"Jag är mycket nöjd med att kvartalets resultat återigen belyser den stabila lönsamheten", skriver koncernchef och vd Birgitte Bonnesen i rapporten.

Intäkterna ökade med 28 procent till 11.870  miljoner kronor (9.306) jämfört med föregående kvartal och för halvåret ökade intäkterna med 12 procent till 21.176 miljoner kronor.

Räntenettot uppgår till 5.732 miljoner kronor vilket är bättre än marknadens förväntningar på 5.623 miljoner kronor.

"Ökade utlåningsvolymer, både i Sverige och i Baltikum, kombinerat med högre utlåningsmarginaler stärkte räntenettot, trots ökad press på inlåningsmarginalerna", skriver Bonnesen i sitt vd-ord.

Kreditförlusterna ökade däremot med drygt 500 miljoner kronor under det andra kvartalet till 538 miljoner kronor på grund av reserveringar inom oljerelaterade sektorer.

 

Ökade kapitalkrav stärkte bankens räntenetto

$
0
0
Video

Ökade kapitalkrav stärkte bankens räntenetto

Trots fallande räntor ökade Swedbanks bolånemarginaler. En konsekvens av höjda krav från Finansinspektionen.

Swedbank stärkte sitt räntenetto till 5,7 miljarder kronor i andra kvartalet. Det framkom när bankens halvårsrapport presenterades under torsdagen.

Högre utlåningsvolymer inom svenska bolån bidrog till det förbättrade räntenettot men även ökade bolånemarginaler. "Marginalerna ökade med omkring 4-5 punkter i kvartalet", säger Swedbank till Dagens Industri.

"Trots fallande räntor som gör att bankerna kan låna billigt har Swedbank rört sin listränta en gång i år – och då var det en höjning med 3 punkter till 2,01 procent", skriver Dagens Industri.

Swedbanks vd motiverar de högre bolånemarginalerna med ökade krav från Finansinspektionen.

”De ökade marginalerna är fortfarande en konsekvens av de ökade kapitalkrav som kom från Finansinspektionen. Det tar tid att verka igenom en portfölj som vår”, säger Birgitte Bonnesen till Dagens Industri.

 

Svenska banker står starka

$
0
0
Video

Svenska banker står starka

Sveriges fyra storbanker klarar av ett försämrat världsläge. Enligt Goldman Sachs levererar de också bättre än det europeiska genomsnittet.
 

I fredags kväll kom resultatet av det senaste stresstestet för banker och det visade bland annat att alla fyra svenska storbanker står väl rustade inför ett kraftigt försämrat världsläge.

Det skriver Finansinspektionen i en kommentar till Europeiska bankmyndighetens, Eba, stresstest av de 51 största bankerna i Europa. Scenariot innefattar en makroekonomisk nedgång i kombination med prisfall på fastigheter.

De svenska bankerna gav under fredagskvällen ut egna kommentarer på Ebas test. Nordea skrev att bankens "starka kapitalposition och affärsmodell" bekräftas i stresstestet.

Swedbank framhöll att EBA:s stresstest bekräftar bankens "starka kreditkvalité och kapitalsituation" och att banken har tillräckligt med kapital för att klara ett "allvarligt stressat scenario".

I det negativa scenariot som används minskar kärnprimärkapitalkvoten (CET 1-kvot) mellan 2015 och 2018 för Handelsbanken med 2,7 procent, för Nordea med 2,4 procent, för SEB med 2,2 procent och för Swedbank med 1.9 procent.

Även Goldman Sachs har skrivit en marknadskommentar om resultatet för de svenska storbankerna och menar att de levererar klart bättre än det europeiska genomsnittet. Goldman lyfter även fram Nordea som sitt främsta val i portföljen.

 

Tror på Europa

$
0
0
Video

MTF534.jpg

Sao Paolobörsen. Foto: Rafael Matsunaga (Wikimedia Commons)
Sao Paolobörsen. Foto: Rafael Matsunaga (Wikimedia Commons)

Tror på Europa

Swedbank viktar ner USA på grund av fallande bolagsvinster och ökar i Europa, som tar "små steg i rätt riktning".

Inför Brexit minskade Swedbank sin exponering i Europa och intog en neutral position på grund av den osäkerhet som omröstningen medförde och de påtagliga riskerna för fallande aktiekurser och en svagare euro. Det framgår av bankens senaste rapport om investeringsstrategin.

Det visade sig vara ett bra drag eftersom Europabörsen sedan juni stigit med 1,5 procent medan USA stigit med 9 procent. Men på längre sikt tror Swedbank att Europa erbjuder mer potential och återgår till en övervikt för regionen och minskar i USA istället, enligt rapporten.

"Under sommaren har vi tagit del av flera positiva konjunktursignaler och den precis avslutade rapportsäsongen ger också en tydlig indikation på att Europa tar små steg i rätt riktning", framgår det i strategirapporten.

Det som ses som "en avgörande pusselbit" är banksektorn i Europa, som under en längre tid underpresterat, men som visar tecken på förbättring efter de senaste stresstesterna. Swedbank menar att stresstesterna visar att bankerna kommit långt med att rensa ut dåliga lån och stärka balansräkningarna, samtidigt som kredittillväxten för hushåll och näringsliv börjat tina upp.

" Värderingen för Europa som helhet är i dagsläget inte uppenbart attraktiv men givet en förbättrad konjunktur och en banksektor som tinar upp anser vi att det finns potential", skriver Swedbank.

Anledningen till ett tappat förtroende för USA stavas dåliga bolagsvinster. Trots att de det senaste kvartalet överlag slagit förväntningarna var det ändå det femte kvartalet i rad med fallande vinster. Detta till trots är värderingarna fortsatt höga. Det kommande presidentvalet utgör också en anledning till oro, menar Swedbank.

 

Ny roll för Lars Friberg på Swedbank

$
0
0
Video

Ny roll för Lars Friberg på Swedbank

Lars Friberg, idag koncernpersonalchef i Swedbank, har utsetts till ny chef för Finansiella Institutioner i banken.

I dag meddelar Swedbank att Lars Friberg som i dag är koncernpersonalchef på Swedbank får ny roll på banken.

Han har tidigare varit chef för Swedbanks private banking och innan dess haft ett antal nyckelroller inom Merchant Banking på SEB, däribland chef för Trading Capital Markets.

– Få känner den institutionella marknaden som Lars Friberg. Med den kompetens, erfarenhet och det nätverk han har är jag övertygad om att han är rätt person att leda Finansiella Institutioner vidare. Den institutionella affären är central för att Swedbank ska kunna fortsätta växa som företagsbank och vi behöver bygga vidare på våra relationer till institutioner, organisationer och banker, säger Ola Laurin, chef för Stora Företag & Institutioner.

Elisabeth Wretlinge Zorn blir tillförordnad chef för Group HR.

Förändringarna träder i kraft den 1 september och rekryteringen av en ny chef för Group HR inleds omgående.

Spår lägre tillväxt

$
0
0
Video

Spår lägre tillväxt

Svensk ekonomi går ganska bra men det finns orostecken. Det blir även en måttlig tillväxt i USA och euroområdet de kommande tre åren, enligt Swedbanks senaste prognos.

En hög svensk tillväxt förra året ger ett positivt momentum för resten av 2016 men tillväxten väntas bli ganska svag under 2017 och 2018. Det skriver Swedbank i sin senaste prognosrapport Economic Outlook.

Den globala ekonomin präglas fortfarande av sviterna efter finanskrisen för åtta år sedan, som förutom nedgången i USA även ledde till att obalanser kom upp till ytan i euroområdet och lyfte fram tillväxtländernas sårbarhet. Krisen har lett till ökad populism och politisk osäkerhet; samtidigt har centralbankernas förmåga att stimulera ekonomin försvagats rejält just i en tid där ytterligare strukturreformer för att stärka tillväxten behövs, skriver Swedbank.

Bankens prognos är för en global tillväxt på tre procent de kommande åren, men en måttlig tillväxt i framför allt USA och euroområdet.

– I Kina fortsätter avmattningen, i Indien förbättras utsikterna medan tillväxten försiktigt vänder uppåt i Ryssland och Brasilien, säger Magnus Alvesson, chef för makroanalys på Swedbank.

För Sverige är det blandade signaler som gäller. Tjänstesektorn utvecklas medan industrin går sämre och skillnaden i arbetslöshet blir allt större mellan olika grupper. För att bibehålla en högre tillväxt måste bostadsbristen åtgärdas och integrationen på arbetsmarknaden förbättras. Byggandet har förvisso ökat men bristen på bostäder är fortfarande akut, enligt bankens rapport.

– Ett ökat byggande och en minskad skuldsättning – det är en ”omöjlig ekvation”. Ett högt bostadsbyggande är en förutsättning för en god arbetsmarknadsutveckling. Bostadsbristen drabbar främst yngre och nyanlända som behöver kunna söka sig till jobb och utbildning, säger Anna Breman, Swedbanks chefsekonom i en kommentar.


Ny chef för Stora företag i Swedbank

$
0
0
Video

Ny chef för Stora företag i Swedbank

Fortsatt ruljans i toppen. Lars Ljungälv tar över chefspositionen efter Henrik Forzelius som har bestämt sig för att lämna banken.

Swedbank meddelar i dag att Lars Ljungälv, som är chef för Södra regionen i Swedbanks svenska bankverksamhet, har utsetts till ny chef för enheten Stora företag inom affärsområdet Stora Företag & Institutioner.

Han efterträder Henrik Forzelius som har bestämt sig för att lämna efter 18 år på banken varav fem år som chef för Stora företag.

Lars Ljungälv har arbetat inom Swedbank som regionchef i Svensk bankverksamhet sedan 2014. Han har tidigare bland annat varit vd för Färs & Frosta Sparbank och Sparbanken Öresund.

– Lars Ljungälvs gedigna kompetens och erfarenhet inom företagsaffären blir en värdefull tillgång, inte minst i vår breda företagssatsning. I sin nya roll kommer Lars fortsätta bygga vår företagsaffär och vara med och vidareutveckla affärsmodellen och strategin för att ytterligare stärka vår position som företagsbank, säger Elisabeth Beskow, chef för Stora Företag & Institutioner i Swedbank i ett uttalande.

Lars Ljungälv ingår nu i Swedbanks koncernledning.

Ny chef för Södra regionen inom Svensk bankverksamhet blir Peter Nordblad.

För en vecka sedan blev det även känt att Lars Friberg får en ny roll på Swedbank som chef för Finansiella Institutioner i banken.

Sedan Birgitte Bonnesen blev vd i april har flera förändringar skett i toppen. Även bankens corp-chef, Joacim Sjöberg, har lämnat sitt uppdrag för en roll utanför banken som vd för Hemfosa.

I början av sommaren fick även produktchefen Jonas Eriksson och compliance-chefen Viveka Strangert lämna sina uppdrag. Även finanschefen Göran Bronner lämnade banken. Regioncheferna Ulf Ejelöv, Annika Hellström, Lena Smeby-Udesen och Lars Ljungälv fick lämna ledningen men dock vara kvar på Swedbank.

--- Article Removed ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article removed by member request. ***
***

Samtal om människa och maskin

$
0
0
Video

rundabords_534.jpg

Fr v: Anna Felländer, Danica Kragic Jensfelt, Anders Gustafsson, Åsa Arvidsson, Pehr-Johan Norbäck samt Anne-Marie Eklund-Löwinder. Foto: Martin Sundström

Samtal om människa och maskin

Några av landets främsta profiler inom digitalisering samlades för ett rundabordssamtal om digitaliseringens utmaningar. Det blev en intressant diskussion om både hot och möjligheter.

I onsdags morse bjöd IT-konsultföretaget Avanade in till ett frukostseminarium på Strandvägen 7a i Stockholm. Temat var Människa och Maskin.

Kring bordet samlades Anna Felländer, Swedbank, Danica Kragic Jensfelt, KTH, Pehr-Johan Norbäck, Institutet för Näringslivsforskning, Anne-Marie Eklund-Löwinder, ISS, Anders Gustafsson, Karlstad universitet samt Åsa Arvidsson, Avanade.

Moderator var Patrik Löwendahl, Avanade.

Samtalet rörde sig mellan väldigt olika aspekter av digitaliseringen med fokus på framtiden. Alltifrån hur digitala affärsmodeller kan skapa nya möjligheter till etiska problem kopplat till den nya tekniken.

Professor Anders Gustafsson pratade bland annat om att allt som går att automatiseras kommer att automatiseras. Robotar hemma och självkörande bilar, bussar och lastbilar blir verklighet i framtiden.

– Vad ska hända med alla buss- och lastbilschaufförer, frågade han sig.

Professorkollegan Danica Kragic Jensfelt menade att vi går en både spännande och skrämmande tid till mötes. Hon nämnde att vi kommer få se ett samspel mellan intelligenta maskiner och databaser, vilket betyder maskiner som har tillgång till mycket mer information än någon människa.

– De maskinerna kommer bland annat att kunna prediktera saker som ska hända.

Anna Felländer, framtids- och digitaliseringsekonom på Swedbank, talade om att värdet på det fysiska kommer att öka när jobbuppgifter byts ut och värdeskapande relationer blir allt viktigare. 

– Stora företag behöver kapitalisera på sitt guld, nämligen deras kunddatabaser. Tillsammans med ny teknik från start-ups kommer de att giftas ihop. Det är framtiden, inte bara inom banking, utan i andra branscher också, förklarade hon.

Mellan 20-30 åhörare hade samlats för att lyssna till samtalet och flera ställde frågor till de sex experterna.

Bland annat om hur den nya tekniken kan växa fram inom basindustrin, hur fler kvinnor kan förmås att satsa på it-utbildningar och varför samhället och lagstiftningen inte hänger med i digitaliseringsutvecklingen.

Ny ordförande i Swedbanks valberedning

$
0
0
Video

Ny ordförande i Swedbanks valberedning

Folksams vd Jens Henriksson blir ny ordförande i bankens valberedning.

Folksams vd Jens Henriksson har valts till ny ordförande i Swedbanks valberedning.

Swedbanks årsstämma kommer att hållas torsdagen den 30 mars 2017 i Stockholm och ny ordförande i valberedningen är Jens Henriksson. Det framgår av ett pressmeddelande från banken under onsdagen.  

Folksams vd Jens Henriksson har valts av ägargruppen Folksam, som är tvåa i ägarlistan, och ersätter tidigare ordförande Lennart Anderberg från Sparbanksgruppen. Lennart Haglund, utsedd av ägargruppen Föreningen Sparbanksintressenter, som är största ägaren, blir vice ordförande.  I valberedningen ingår även Ramsay Brufer som representerar Alecta och Johan Sidenmark från AMF. Ytterligare ledamöter är Peter Karlström som är utsedd av ägargruppen Sparbanksstiftelserna och styrelseordförande i Swedbank, Lars Idermark.

Att Sparbanksgruppen släpper ordförandeklubban till Folksam är något förvånande men till Dagens Industri säger Jens Henriksson att det beror på att Sparbanksgruppen har en ny representant i valberedningen.

-Av kontinuitetskäl ville vi se till att det är en ordförande som hade jobbat med valberedningen innan, säger Jens Henriksson till Di.

Valberedningens uppdrag är att bereda och lämna förslag till årsstämman 2017 om val av stämmoordförande, ordförande i styrelsen och övriga ledamöter i styrelsen.  

Valberedningen kommer också att lämna förslag till styrelse och revisionsarvoden samt principer för utseende av valberedning inför årsstämman 2018, enligt pressmeddelandet.

Stort intresse för Victoria Park

$
0
0
Video

Stort intresse för Victoria Park

Fastighetsbolaget genomför en emission riktad till utvalda investerare och tillför bolaget 344 miljoner kronor.

Victoria Park har genomfört en riktad nyemission om 14,5 miljoner aktier av serie B och därmed tillförs cirka 344 miljoner kronor. Emissionen blev kraftigt övertecknad, enligt ett pressmeddelande.

Victoria Park har med stöd av det bemyndigande styrelsen erhöll på bolagets årsstämma och enligt vad bolaget meddelade i tisdags, beslutat om en kontant riktad nyemission av högst 14.500.000 aktier av serie B till en teckningskurs om 23,75 kronor per aktie. Stängningskursen i tisdags var 25,80 vilket innebär en rabatt på 8 procent.

Teckningskursen i nyemissionen fastställdes genom ett så kallat ”accelerated book-building-förfarande". Emissionen riktades till utvalda investerare och blev kraftigt övertecknad med stort intresse från såväl svenska som internationella investerare.

Skälet till att avvika från aktieägarnas företrädesrätt uppges vara dels att bredda den institutionella ägarbasen, dels att på ett tidseffektivt sätt möjliggöra en högre takt av standardhöjande investeringar samt förtätningsprojekt och värdeskapande förvärv. Genom nyemissionen kommer bolaget tillföras cirka 344 miljoner kronor före transaktionskostnader.

Nyemissionen innebär en utspädningseffekt om cirka 6,0 procent i förhållande till antalet stamaktier i bolaget genom att antalet utestående stamaktier ökar till 240.096.812.

För att underlätta leverans av aktier till investerarna i nyemissionen har Östersjöstiftelsen och Gålöstiftelsen lånat ut 11.858.000 respektive 2.642.000 aktier av serie B till Swedbank. Aktierna kommer att återlämnas så snart nyemissionen registrerats hos Bolagsverket.

ABG Sundal Coller och Swedbank har engagerats som Joint Lead Managers och Bookrunners i samband med nyemissionen.

 

Anna Felländer lämnar Swedbank

$
0
0
Video

Anna Felländer lämnar Swedbank

Efter knappt ett år lämnar hon tjänsten som bankens digitaliserings- och framtidsekonom.

Anna Felländer lämnar Swedbank där hon är digitaliserings- och framtidsekonom.

Det rapporterar Breakit på onsdagen.

I oktober 2015 gick Anna Felländer från att vara Swedbanks chefsekonom till den helt nyinrättade rollen som digitalisering- och framtidsekonom, när banken utökade sin satsning på analys av digitaliseringsfrågor.

Felländer kommer att gå in i ytterligare uppdrag som inte är förenligt med arbetet på Swedbank, men hon specificerar sig inte mer för Breakit än att hon kommer att jobba med digital transformation.

 

Swedbank plockar från Danske

$
0
0
Video

Swedbank plockar från Danske

Danske Banks chief dealer Laurits Engström förstärker Swedbanks kapitalmarknadsavdelning.

Swedbank förstärker sin kapitalmarknadsavdelning och rekryterar Laurits Engström som chef för området Debt Syndicate, meddelar Sara Christensen, Swedbanks kommunikationschef för Large Corporates and Institutions.

Han kommer närmast från en roll som Chief Dealer på Danske Bank i Köpenhamn och hade innan dess ett antal andra nyckelroller inom banken.

Engström tillträden sin nya tjänst på Swedbank i januari. 


Engelska skolan noteras på Stockholmsbörsen

$
0
0
Video

Engelska skolan noteras på Stockholmsbörsen

Swedbank, Öresund och Norron Asset Management agerar ankarinvesterare och förvärvar aktier motsvarande 12,9 procent i bolaget.

Internationella Engelska Skolan meddelar i dag att bolaget har beslutat att genomföra notering av bolagets aktier på Nasdaq Stockholm.

Första handelsdagen beräknas till omkring den 29 september och prospektet offentliggörs i dag.

Swedbank, Öresund, Norron Asset Management har åtagit sig att förvärva aktier motsvarande cirka 12,9 procent i bolaget.

Internationella Engelska Skolan i Sverige Holdings I AB, kontrolleras i dag av TA Associates, bolagets grundare Barbara Bergström samt delar av ledningen och personalen i IES.

Bolagets styrelseordförande Per Båtelson och styrelseledamoten Cecilia Marlow avser att förvärva 10.000 aktier vardera.

Priset per aktie uppgår till 52 kronor, vilket motsvarar ett marknadsvärde om 2.083 miljoner kronor.

– Genom att vi blir ”listade”, som det heter, kan vi bredda ägandet med välrenommerade institutioner i Sverige, men även med en allmänhet som tror på oss och det vi står för, säger Barbara Bergström i ett uttalande.

Birker Bahnsen, director på majoritetsägare TA Associates, uppger att riskkapitalbolaget som varit majoritetsägare i fyra år ska fortsätta sitt engagemang i verksamheten.

– Samtidigt som vi har ett långsiktigt perspektiv i våra investeringar gör vi bedömningen att börsen är det bästa möjliga långsiktiga hemmet för IES. En notering kommer att säkerställa långsiktighet, stabilitet och framgång för verksamheten, säger han i ett uttalande.

Swedbanks mäklare flyttar in till City igen

$
0
0
Video

Swedbanks mäklare flyttar in till City igen

Sundbyberg passade inte för 800 Swedbankanställda som nu flyttar in till Stockholms city.

Under andra kvartalet nästa år ska Stora företag och institutioner, omkring 800 medarbetare, flytta till Sveavägen i centrala Stockholm, enligt DI. Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg som stod klart 2014 passade inte för alla avdelningar i storbanken.

– Vissa delar av den verksamheten har kunder som befinner sig centralt, det är mer effektivt att ha dem placerade där, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank till DI.

En annan anledning är att Swedbank vill flytta stora delar av IT-verksamheten till huvudkontoret i Sundbyberg och man behöver därmed frigöra plats.

Flytten till Sveavägen är dock endast temporär. År 2022 ska Stora företag och institutioner flytta vidare till lokaler på Regeringsgatan, enligt DI.

Telia tecknar ny revolverande kreditfacilitet

$
0
0
Video

Telia tecknar ny revolverande kreditfacilitet

Telia tecknar en ny revolverande kreditfacilitet på 1,5 miljarder euro med en grupp om tretton banker.

Telia meddelar i dag att bolaget ersätter två nuvarande kreditfaciliteter om 1 miljard euro som tecknades den 20 december 2010 och 1 miljard euro som tecknades 9 juni 2014.

Den nya revolverande kreditfaciliteten uppgår till 1,5 miljarder euro och har teckinats med en grupp om tretton banker.

Faciliteten har en löptid om 5 år och omfattar även två möjligheter till förlängning på ett år vardera, efter godkännande från kreditgivarna.

Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citi och Danske Bank agerar som Koordinatorer, Mandated Lead Arrangers och Bookrunners.
 
Övriga banker deltar i roller som Mandated Lead Arrangers och Bookrunners. Dessa banker är Credit Agricole Corporate and Investment Bank, Goldman Sachs Bank USA, Nordea, OP Corporate Bank plc, SEB, Swedbank, The Royal Bank of Scotland och UBS Limited.

Ny chef för digital banking i Swedbank

$
0
0
Video

Ny chef för digital banking i Swedbank

Lotta Lovén har idag utsetts till chef för Digital Banking inom Swedbank.

Digital banking är en enhet som bildades i maj på Swedbank med ansvar bland annat för att utveckla bankens digitala kanaler samt öka innovationstakten. Lotta Lovén som nu blir chef för enheten kommer närmast från en befattning som tillförordnad chef för samma enhet.

– Lottas gedigna kompetens inom området är en stor tillgång för banken och det känns extra roligt att vi hittade den bästa kandidaten internt. Lotta och det övriga teamet inom Digital Banking har en viktig uppgift att fortsätta att utveckla vår digitala affär på samtliga marknader. Deras främsta mål är att genom utveckling och innovation få fler kunder ännu nöjdare, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef.

Lotta Lovén är marknadsekonom. Hon har haft flera ledande positioner inom Swedbank med tyngdpunkt i kanalutveckling och digital innovation. Hon har varit medlem av koncernledningen sedan 2016.

Fram tills nu har ledarskapet för Digital Banking varit delat mellan Lotta Lovén och Girts Bērziņs, chef för kanalutveckling och kundservice i Swedbanks baltiska verksamhet. Girts Bērziņš utses till strategichef inom Digital Banking och kommer även han att fortsatt ingå i koncernledningen.

Svårt för utländska jurister

$
0
0
Video

Charlotte_534.jpg

Charlotte Tarschys
Charlotte Tarschys är expert på integration och utbildning på fackförbundet Jusek. Hon menar att det är lättare för utländska jurister att få jobb på stora företag än advokatbyråer i Stockholm.

Svårt för utländska jurister

Sonia Goncalves är inte ensam om att inte lyckas få jobb på en svensk advokatbyrå. Det är nästan bara personer med svensk juristexamen, toppbetyg och tingsmeritering som har en chans.

Igår berättade Realtid Karriär omSonia Goncalves från Portugal. Trots mycket goda meriter har hon inte lyckats få in en fot i juristbranschen i Stockholm.

Jag ringer upp fackförbundet Jusek för att få mer information om situationen för utländska jurister. Det visar sig att Sonia Goncalves knappast är ensam.

– Jag känner väl igen berättelsen om en kärleksinvandrad akademiker som har svårt att få jobb, säger Charlotte Tarschys, expert på integration och utbildning.

Hon förklarar att för just jurister är det extra klurigt eftersom den kunskap man har med sig till Sverige i hög grad är nationsspecifik.

– Tyvärr saknas möjligheten att läsa en intensivkurs för att bli godkänd advokat som Sonia gjorde i Macao.

För att kunna jobba som advokat med svensk rätt måste man helt enkelt läsa in en hel svensk juristutbildning. Tidigare fanns en kompletterande intensivutbildning på två år för utländska jurister.

– Den har tyvärr lagts ner, men vi driver på hårt för att den ska återuppstå igen.

Vill man som i Sonia Goncalves fall jobba med internationell juridik, är läget lite annorlunda.

– Men också det är svårt, för svenska advokatbyråer tar nästan bara in 25-åringar från universitetet. Även jurister med svensk examen som inte har toppbetyg och är tingsmeriterade har svårt att komma in i byråvärlden. Det tycker vi naturligtvis är väldigt tråkigt, säger Charlotte Tarschys.

Hon nämner att många byråer även vill att man på sikt ska bli svensk advokat, och det kräver bland annat en svensk jur.kand. eller juristexamen.

– Det kan också vara ett skäl till att det är svårare att söka jobb just på advokatbyrå.

För att öka chansen till anställning tipsar hon utländska jurister om att se till att få sin examen översatt till svenska.

– Det kan Universitets- och högskolerådet (UHR) hjälpa till med. Språket är också oerhört viktigt. För att bli bättre på det finns en utbildning i yrkesinriktad svenska för ekonomer och jurister som vi samarbetar med.

Precis som Sonia Goncalves själv är inne på bekräftar Charlotte Tarschys att nätverk spelar stor roll för att få jobb.

– 7 av 10 jobb förmedlas via kontakter, och det missgynnar akademiker från utlandet.

För att hjälpa till med detta har Jusek startat ett mentorskapsprogram där till exempel etablerade advokater knyts ihop med invandrade kollegor.

– Vi tror att det är våra medlemmar i branschen som bäst kan guida i olika frågor.

Programmet, som startade 2010, har haft 600 deltagare hittills och blivit väldigt framgångsrikt.

– Många tycker att de har nytta av mentorskapet. De har till exempel fått en svensk referensperson och hjälp med praktikplats. Det är oerhört mycket lättare när man har en referensperson som man känner, slår hon fast.

För att vidga sitt nätverk tipsar Charlotte Tarschys även om till exempel Yrkesdörren - där invandrare kan äta lunch med svenskar som har samma yrke. Jobbsprånget är ett annat tips. Det är ett praktikprogram som kan vara en väg till jobb.

Trots detta är det som sagt inte lätt. Enligt en rapport från OECD är Sverige ett av tre länder i västvärlden där man straffas mest för att man har utländsk examen.

– Det är otroligt tråkigt att det ser ut så. Vad det beror på kan jag inte svara på.

Handlar det om misstänksamhet? Diskriminering? Rasism?

– Det finns forskning som visar att sökande med utländska namn som har likvärdiga kvalifikationer inte har samma chans att komma till intervju. Så ja, det finns diskriminering. Men i väldigt hög grad är det inte aktiv diskriminering. Istället handlar det om vänskapsrekrytering.

– Det är alltså inte så att man inte väljer att anställa någon med utländsk bakgrund, utan man tar någon man känner. Det vanligaste är helt enkelt att man väljer den enklaste vägen.

Resultatet, menar Charlotte Tarschys, är att Sverige förlorar kompetens och de individer som drabbas inte kan leva det liv de har tänkt sig.

– Jag skulle ändå vilja säga slutligen att som jurist finns det lättare vägar än att söka till advokatbyråer. Fler utländska jurister får jobb på stora internationella företags huvudkontor i Stockholm. Där har man behov av till exempel kompetens inom internationell rätt. Det kan vi se bland dem vi träffar som fått jobb. Ett tips är även att vända sig till företag som till exempel Swedbank, som vill anställa utländska akademiker. Där är är det lättare, säger hon.

Viewing all 711 articles
Browse latest View live