Quantcast
Channel: Swedbank
Viewing all 711 articles
Browse latest View live

AMF vill ha oberoende granskning av Swedbank

$
0
0
Video

AMF vill ha oberoende granskning av Swedbank

Storägaren AMF vill att uppgifterna om penningtvätt i Swedbank ska utredas på ett oberoende sätt.

Det skriver AMF i ett pressmeddelande.

"Vi ser med oro på hur förtroendet för Swedbank skadas av de allvarliga anklagelser som förts fram mot banken, och av det fortsatt oklara läget. Det bör ligga i allas intresse att vi så snart som möjligt får bättre klarhet i vad som egentligen hänt. Därför menar vi att det är nödvändigt att det genomförs en granskning på ett oberoende sätt, av materialet i sin helhet, skyndsamt och så transparent som möjligt."

AMF:s ägarandel i Swedbank uppgår till 4,84 procent - vilket innebär att AMF är den fjärde största ägaren i banken.


 


Swedbank tvärvänder - anlitar EY för utredning

$
0
0
Video

Swedbank tvärvänder - anlitar EY för utredning

UPPDATERAD: Swedbank anlitar EY för att analysera material som förekommit i samband med Uppdrag gransknings reportage.  – Det är uppenbart att det är kursraset snarare än sakfrågan som ligger bakom kursändringen, säger Charlie Stjernberg, krishanteringsexpert på Prime

Uppdraget som EY har fått från Swedbank ingår att självständigt analysera det material som Swedbank idag vid lunchtid på egen begäran fått från Sveriges Television. EY har också möjlighet att begära kompletterande material från Swedbank om de finner det relevant för deras utredning. Det skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

- Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av bankens viktigaste frågor. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit i Uppdrag granskning, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef på Swedbank.

EY kommer att presentera utredningen till vd och Swedbanks styrelse innan årsstämman som hålls 28 mars 2019. Därefter kommer slutsatserna att redovisas för övriga intressenter.

- Styrelsen välkomnar Birgitte Bonnesens initiativ att tillsätta en extern granskning. Vi har fullt förtroende för att Birgitte Bonnesen tillsammans med koncernledningen lägger allt fokus på att reda ut denna fråga, säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har tidigare varit väldigt tydlig med att det inte var intressant med en extern utredning.

– Man får känslan av att ledningen har insett att den ursprungliga strategin inte fungerar. Men att det skulle ta över ett dygn efter att nyheten presenterades är bara tragiskt. Det säger Charlie Stjernberg, krishanteringsexpert på Prime, till Realtid.

– Det krävdes ett brant kursfall innan Bonnesen bestämde sig för att prata med pressen under gårdagen. Och det krävdes ett ytterligare kursfall även i dag för att ledningen skulle våga släppa på prestigen och ändra strategi.

Vid 14-tiden i dag, torsdag, kom ett pressmeddelande från storägaren AMF om att de förväntade sig en oberoende utredning. Två timmar senare kom så beskedet från Swedbank om att banken anlitat EY för extern utredning.

– Det är uppenbart att det är kursraset snarare än sakfrågan som ligger bakom kursändringen, säger Charlie Stjernberg. 

Räcker det här för rädda anseendet för bankens ledning?

– Mycket tveksamt om det räcker.  Banken hade en hel vecka på sig att förbereda sig för Uppdrag Gransknings avslöjande - men tog det uppenbarligen inte på allvar. Den här plötsliga tvärvändningen gör inte saken bättre.

 

EY bekräftar uppdrag

$
0
0
Video

jonassvensson.jpg

Jonas Svensson, vd för EY.
Jonas Svensson, vd för EY.

EY bekräftar uppdrag

Revisionsbyrån EY:s vd Jonas Svensson bekräftar att de åtar sig Swedbanks revisionsuppdrag.
– Vi har fått det uppdraget, det är riktigt, säger han till Realtid.

Swedbank har begärt och fått ut material från SVT om Uppdrag Gransknings reportage av penningtvätthärvan i Baltikum som banken anklagas för. Det materialet har banken nu gett EY och bett dem granska. EY kan också begära kompletterande material från Swedbank revisionsbolaget finner att så behövs.

- Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av bankens viktigaste frågor. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit i Uppdrag granskning, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef på Swedbank, i ett pressmeddlande.

EY får dock inte mycket tid på sig. Före årsstämman den 28 mars ska revisorerna presentera sin utredning för Swedbanks styrelse och vd Birgitte Bonnesen.

Det är kort om tid. Kommer ni att hinna det?

– Jag kan inte kommentera det nu, säger Jonas Svensson.

Hur mycket är det att gå igenom?

– Jag kan över huvud taget inte kommentera det. Alls. Det är helt mellan oss och kunden, säger Jonas Svensson.

– När uppdraget är klart kommer det att lämnas till kunden och det är upp till Swedbank vad de kommunicerar. Det kan jag inte säga något om.

Swedbanks ordinarie externa revisionsbyrå är, enligt årsredovisningen, Deloitte AB.

 

Därför hittar AI nästa penningtvätt

$
0
0
Video

Swedbank-mikael-lundstedt.jpg

Dagens system och regelverk för att motverka penningtvätt är betydligt kraftfullare än vad de var för bara fem år sedan, intygar konsulten Mikael Lundstedt.
Mycket har hänt inom AI-teknik som gör det svårare att klara sig undan från skumraskaffärer, intygar konsulten Mikael Lundstedt.

Därför hittar AI nästa penningtvätt

Skillanden är stor mot när penningtvättshärvorna med bekräftade och ännu obekräftade misstankar på Swedbank och Danske Bank inträffade. Smarta system mot penningtvätt fångar nu upp väsentligt många fler suspekta transaktioner.

– Systemen idag är mycket bättre än vad de var för fem år sedan, säger Mikael Lundstedt, seniorkonsult på IT-konsultföretaget Mum Consulting.

Uppdrag gransknings genomgång av den misstänkta penningtvättshärvan på Swedbank visar på den systematiska genomlysning som är ett måste för att över huvud taget hitta penningtvätt – vilket är mycket svårt intygar Mikael Lundstedt, som har arbetat med frågorna på svenska storbanker de senaste fyra åren.

Varningstecken är exempelvis avvikande summor, bolag registrerade i vissa länder, på vissa adresser och med kopplingar till vissa personer.

– Allt detta går systemmässigt att sätta upp i olika scenarier. Jämfört med för bara några år sedan har mycket hänt inom AI-teknik som väsentligt har ökat sannolikheten att upptäcka skumma transaktioner. Du har också mycket mer information om dina kunder idag.

Samtidigt är systemen inte bättre än de uppsatta reglerna. Om regeln är att det ska flagga för transaktioner på över 10 000 euro klarar du dig utan granskning om transaktionen är på 9 999 euro.

– Säg att du har ett byggföretag och plötsligt skickar en faktura till Polen på 15 miljoner, men har sagt att upp till 10 miljoner är det vanliga. Om du då vid en kontroll har en bra förklaring med dokumentation som stödjer din historia händer troligen inget mer. ”Jag fick ett uppdrag att måla om Globen. Du kan själv se hur de målar just nu”… Det kan finnas orsaker även till extrema förändringar, säger Mikael Lundstedt.

Systemen flaggar i sin tur för en handläggare på banken. Om det är en uppenbar tveksamhet skickas ärendet till finanspolisen. Annars går det vidare en nivå, till en kundansvarig som ska avgöra vidare utredning.

Dagens regelverk följer ett EU-direktiv, AML-direktivet. 2020 kommer en ny version. Den största skärpningen är att det ställs högre krav på att visa vem den verklige ägaren till ett bolag är, att det inte ska gå att gömma sig genom ägande i flera led. Bolagsverket ska ha ett särskilt register för ägare.

– Då blir det ännu svårare att gömma sig, säger Mikael Lundstedt.

Systemen kallas AML- eller CTF-system, vilket står för Anti Money Laundering (motverka penningtvätt) och Counter Terror Financing (motverka terrorfinansiering). Bankerna använder standardsystem och sätter sedan upp dem enligt sina tolkningar av EU:s och nationella regelverk. De största leverantörerna är brittiska BAE Systems, israeliska Nice Actimize och amerikanska Oracle, Fico Tonbeller samt SAS Institute.

Smurfscenario

Ett av många typscenarier är det så kallade smurfscenariot. Det inträffar när många små betalningar går in på ett konto, men en stor transaktion går ut från det. Om det upprepas är det ett tecken på att det kan handla om terrorfinansiering.

Tar hand om penningtvätten

Finanspolisen är en del av underrättelseenheten vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning (Noa) och ansvarar för underrättelseverksamhet om penningtvätt och finansiering av terrorism. Finanspolisen omhändertar information om förbrott till penningtvätt eller när penningtvätt kan misstänkas vara ett led i att dölja vinning av brott. 

Thedéen: mycket tyder på att penningtvätt har ägt rum

$
0
0
Video

Erik_Thedeen.jpg

FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Thedéen: mycket tyder på att penningtvätt har ägt rum

FI:s generaldirektör Erik Thedéen ser indikationer på att penningtvätt faktiskt har ägt rum, Morris Law siktar på expansion på Stockholmsmarknaden och Swedbanks granskare EY granskas. Detta är några av nyheterna i fredagens morgonsvep.

Riksgälden emitterar 19 miljarder i ny treårig obligation
Riksgälden emitterar 2 miljarder dollar, motsvarande cirka 19 miljarder kronor, i en ny treårig obligation till en ränta på 2,587 procent. Upplåningen avser refinansiering av förfallande lån till Riksbanken, enligt ett pressmeddelande på torsdagskvällen.
Transaktionen är prissatt till dollarmarknadens 3-åriga swappränta. Ett 40-tal investerare deltog med bud på totalt 3,3 miljarder dollar.
"Det var stark efterfrågan från både centralbanker och banker vilket innebar att vi kunde prissätta lånet till så bra villkor", säger upplåningschef Anna Sjulander i en kommentar.

Morris Law siktar på expansion på Stockholmsmarknaden
Under byråns fem år har delägarskaran utökats från tre till dagens 15 partners. Och fler kommer det att bli, uppger advokaterna Racine Ashjari, Jörgen Sköld och Roger Wier som är grundare av byrån till Dagens Industri. Totalt har byrån vuxit till 63 anställda med kontor i Stockholm och Göteborg. I år räknar byrån med att kunna anställa ytterligare ett tiotal medarbetare.
”Nu fokuserar vi primärt på att öka bemanningen och närvaron på Stockholmsmarknaden. Fokus kommer också ligga på effektivisering genom digitalisering och automatisering av arbetsprocesser, något som ännu inte gjorts i någon större utsträckning i vår bransch”, säger Racine Ashjari.

ÅF genomför en riktad nyemission och tar in 1,2 miljarder kronor
För att finansiera en del av återbetalningen av skuldfinansieringen för uppköpet av Pöyry genomför ÅF en riktad nyemission av högst 6 576 866 nya B-aktier till en teckningskurs om 184,03 kronor per aktie. Emissionen riktas till tidigare aktieägare i Pöyry, Corbis S.A., Procurator-Holding Oy, Mariatorp Oy och Wipunen Varainhallinta Oy.
Genom emissionen tillförs ÅF cirka 1 210 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen motsvarar den volymviktade genomsnittliga betalkursen för aktie av serie B i ÅF på Nasdaq Stockholm under de fem handelsdagar som närmast föregick offentliggörandet av Erbjudandet.
De nya aktierna beräknas bli föremål för handel på Nasdaq Stockholm omkring den 4 mars 2019. Aktieägarna har åtagit sig att, med vissa undantag, inte sälja några aktier i ÅF under en period om 180 kalenderdagar efter emissionen.
Ytterligare en företrädesemission om cirka 2 790 miljoner kronor kan ske inom kort. Samma aktieägare har åtagit sig att delta vid emissionen.

”Reportaget tyder på att penningtvätt har ägt rum”
FI:s generaldirektör Erik Thedéen säger i Aktuellt på torsdagskvällen att mycket tyder på att penningtvätt har ägt rum.
– Det här reportaget är relativt detaljerat och jag tycker att det är så starka indikationer att jag säger att det tyder på det, säger han och syftar på Uppdrag Gransknings program som sändes under onsdagskvällen.
Vidare säger han att ”Vi måste gå till botten med detta och bringa klarhet”. Om FI finner att fel har begåtts kan det få allvarliga konsekvenser för banken i form av höga böter. Thedeén nämner att det handlar om mångmiljardbelopp.

Kungsledens HR-chef tar plats i ledningsgruppen
Kungsleden utökar sin ledningsgrupp med ytterligare en ordinarie medlem. Det är HR-chefen, Hanna Brandström som tar plats i ledningen. Fastighetsbolaget förklarar draget med att man ska ”höja den strategiska ambitionsnivån i det viktiga arbetet med att utveckla vår organisation och våra medarbetare”. Hanna Brandström har arbetat två år som HR-chef på Kungsleden och har varit adjungerad i Kungsledens ledningsgrupp sedan dess. Dessförinnan har hon arbetat med HR i fordonsindustrin såsom General Motors Nordic och Opel/Chevrolet Sverige AB.
”För att vi ska nå våra högt ställda mål är det viktigt att vi arbetar strategiskt med att utveckla vår viktigaste tillgång – våra medarbetare och med denna utnämning höjer vi den strategiska ambitionsnivån ytterligare”, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

SEC utreder Danske Bank
Den amerikanska värdepappers- och börskommissionen SEC, Securities and Exchange Commission, ansluter till den långa listan av myndigheter som utreder Danske Bank efter penningtvättsskandalen i den estniska filialen, enligt Wall Street Journal. Detta bekräftade Danske Bank i ett uttalande under torsdagen. SEC har valt att inte kommentera uppgifterna. Danske banks tillförordnade vd Jesper Nielsen sade i ett uttalande att banken inte vet när utredningen startades eller när den förväntas vara klar.
”Vi fortsätter att samarbeta med myndigheterna för att få en komplett bild över vad som har hänt”, sade han.

EY granskas efter penningtvättsskandalen i Danske bank
Revisionsfirman EY, som Swedbanks vd Birgitte Bonnesen anlitar för en oberoende granskning, granskas nu efter uppdraget i Danske Bank, enligt Affärsvärlden. Swedbank anser dock inte att det är ett problem att banken valt en granskare som samtidigt granskas med anledning av en närliggande penningtvättshärva, skirver tidningen.

”Rekordstarkt resultat” av Amasten
Amastens resultat efter skatt för 2018 blev 212 miljoner kronor, vilket enligt bolagets vd är det ”särklassigt bästa i bolagets sexåriga historia”. resultatet motsvarar 1,12 kronor per aktie. Hyresintäkterna för helåret uppgick till 276 miljoner kronor, vilket var nästintill detsamma som under fjolåret. Vd Jan-Erik Höjvall siktade på ett förvaltningsresultat överstigande 50 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet för helåret nådde inte riktigt dit men ökade till 39 miljoner kronor jämfört med 20 miljoner kronor året innan.
"Det förklaras av att våra planerade förvärv av fastigheter blev senarelagda och att det fortfarande fanns avvecklingskostnader som vi inte hade räknat med vid årets början", skriver han i bokslutet.
Hyresintäkterna för fjärde kvartalet uppgick till 74 miljoner kronor, jämfört med 69 miljoner kronor året innan. Driftöverskottet steg till 41 miljoner kronor jämfört med 33 miljoner kronor året innan och förvaltningsresultatet ökade till 13,2 miljoner jämfört med 4,3 året innan.
De orealiserade värdeförändringarna på fastigheter summerade till 83,1 miljoner jämfört med -23,6 året innan.
Styrelsen föreslår årsstämman att ingen aktieutdelning lämnas för stamaktierna.

Swedbanks betalningar kan stoppas av Riksbanken

$
0
0
Video

Swedbanks betalningar kan stoppas av Riksbanken

Den bank som bryter mot penningtvättslagen kan förbjudas av Riksbanken att använda Sveriges centrala betalningssystem. Det skriver Svenska Dagbladet.

I Svenska Dagbladet Näringsliv betonar Christina Wejshammar, chef för Riksbankens avdelning för betalningar, vikten av att bankerna följer penningtvättslagen.

– Vi vill göra vissa förändringar och justeringar i villkoren och bland annat lyfta fram att vi tycker penningtvätt är en särskilt viktig lagstiftning, säger Christina Wejshammar.

– Vi följer det här ärendet med Swedbank och har en tät kontakt med Finansinspektionen så får vi se hur det utvecklar sig.

Reglerna rör det centrala betalningssystemet RIX. Den bank som inte uppfyller kraven för RIX kan tvingas att lämna systemet.

Turbulensen en påminnelse om bankernas dödlighet

$
0
0
Video

Turbulensen en påminnelse om bankernas dödlighet

Den senaste veckans turbulens runt Swedbank visar återigen hur sårbar banksektorn egentligen är.  Förtroende är allt och när detta rubbas kan även stenar som tidigare såg ut att ligga säkert börja rulla. Det skriver Realtids Per Lindvall.

Stormen runt Swedbank må ha bedarrat, tillfälligt, men man kan konstatera att banken och dess ledning är klart skadeskjuten. Hanteringen av penningtvättsskandalen har helt enkelt varit en katastrof, som förefaller ha sitt ursprung i en allt för stark ambition att tidigt distansera sig från Danske Bank, och dess estniska filial. Vän av ordning undrar lite oroligt om tystnaden runt SEB, som också har en stor exponering mot Baltikum, är ett tecken på hälsa eller inte.

Det är naturligtvis för tidigt att säga om kursreaktionerna i Swedbankaktien har varit för stora. Men att stora summor pengar med tydlig koppling till den så kallade Magnitsky-affären,vilka härrör från ett uppenbart skattebedrägeri och som dessutom ger en tydlig koppling till de amerikanska sanktionerna mot Ryssland, är naturligtvis mycket illa. Amerikanska myndigheter är ju inte nådiga i sin hantering av sådana oförrätter. Och då handlar det inte bara om mycket stora böter utan även möjligheter att göra affärer med amerikanska motparter som kan ryckas undan.

För turbulensen i Swedbank också en påminnelse om bankernas dödlighet. Det egentliga epicentrum för skandalen är ju Danske Bank, som har hanterat tveksamma betalningar som har varit 50 gånger större än de belopp som Swedbank har slussat vidare. Det är världens genom tiderna största penningtvättshärva. Det lär bli väldigt kostsamt för Danske Bank att reda ut detta och, som nämnts i tidigare krönikor, så kan den "rabatt" som en del analytiker och ägare anser sig se i dagens värdering av Danska Bank mera vara att likna vid en "begravningsrabatt".

Det är bara att ta en titt på listan över de skadeståndsbelopp som amerikanska myndigheter har klämt ut ur banksektorn sedan finanskrisen. Bank of America – 850 miljarder kronor, JP Morgan – 410 miljarder kronor, Deutsche Bank – 130 miljarder kronor och BNP Paribas – 88 miljarder kronor. Till detta skall man för Deutsche Bank och BNP Paribas även lägga europeiska skadestånd.

För en lekman är det naturligtvis omöjligt att gradera vad Danske Banks slutnota skulle kunna landa på, men att det kommer att landa långt över Deutsche Banks nivå är en gissning så god som någon. Och det är därmed ett existentiellt hot.

För banker är som grustag, har man grävt ur ett lite för djupt hål på ett ställe, ökar risken för att stenar som tidigare ansågs ligga säkert kan komma i rullning. Börjar exempelvis riskpremierna på bankernas obligationer stiga, så pressas marginalerna på tidigare lönsamma affärer. Och börjar tidigare affärer, som ligger långt ifrån estniska filialer, se olönsamma ut, så kan riskpremierna stiga ytterligare. Och så vidare. Det är så en så kallad "bankrun" ser ut.

För Swedbanks och svenska bankers del så är det naturligtvis den mycket stora och ännu extremt lönsamma exponeringen mot den svenska bostadsmarknaden som är den riktigt stora stenen. Mindre stenar runt denna "storsten", i form av bostadsutvecklare kan nog sägas redan vara i rullning. Även om problemen är störst för de högriskaktörer som har vänt sig till obligationsmarknaden, typ Prime Living, Tobin och Oscar Properties, Serneke med flera, för sin finansiering, så kommer problem där att med säkerhet rulla in i banksektorn.

För även de mer välkapitaliserade bostadsutvecklarna har problem med att få avsättning för sina nyproducerade lägenheter. Och det vore mycket märkligt om inte den snabbt ackumulerande listan över osålda nyproducerade lägenheter får stora priskonsekvenser för priserna på hela stocken av lägenheter.

Fallande bopriser leder till ökat sparande och att kredittillväxten stannar av. Ökat sparande leder till minskad konsumtion. Minskad konsumtion leder till sjunkande ekonomisk aktivitet. Och sjunkande aktivitet leder till ökad arbetslöshet, och så vidare. Det är så den riktigt stora stenen kan komma i rullning.

 

Riksgälden och Riksbanken till attack mot Swedbank

$
0
0
Video

Hans_Stefan.jpg

Hans Lindblad och Stefan Ingves ryter till med anledning av Swedbankskandalen.
Hans Lindblad och Stefan Ingves ryter till med anledning av Swedbankskandalen.

Riksgälden och Riksbanken till attack mot Swedbank

Nu går staten till attack mot bankerna. Både Riksgäldens och Riksbankens chefer ger Swedbank en rejäl avhyvling för penningtvätt-härvan i Baltikum och hävdar att den kan hota hela banksystemet.

– Det är en girighet som ligger bakom det här som är väldigt svår att förlika sig med, och det måste få ett slut, säger Riksgäldsdirektören Hans Lindblad till Dagens Nyheter.

Han hävdar att Swedbanks agerande hotar hela banksystemet.

Nu ska Riksgälden se över förfarandet kring den så kallade statliga betalningsmodellen, som hanterar statens betalningar, till exempel pengaöverföringar mellan myndigheter. Den statliga betalningsmodellen omsätter, enligt Lindvall, 7 000 miljarder kronor per år och sköts idag av upphandlade banker, men nu undersöker myndigheten om det går att skapa ett säkrare system.

– Medborgarna måste känna sig trygga med systemet. Lagen om offentlig upphandling ser över vilka villkor och krav man ska ställa, men en bank som ska delta i ett upphandlingsförfarande måste vara trovärdig, säger han till Dagens Nyheter.

Swedbank rankas som “systemviktig” bank, vilket innebär att den inte kan gå i konkurs utan i så fall skulle tas över av Riksgälden. Det är dock långt kvar till en sådan lösning, säger Hans Lindblad till DN:

– Var gränserna går för när ett förtroende är förbrukat är väldigt svårt att säga, det är situationsberoende och går inte att definiera, men ett 20-procentigt börsfall är inte en förtroendeskapande utveckling.

Detsamma uttryckte Realtids krönikör Per Lindvall i onsdags – oavsett om det beror på att Swedbanks företrädare inte haft koll eller ljuger så är det inte bra. I synnerhet som svenska staten redan en gång räddat Swedbank från konkurs – för bara tio år sedan:

“Hade inte Riksbanken och Riksgälden agerat "lender of last resort" under den djupaste krisperioden så hade inte Swedbank överlevt eftersom de inte kunde refinansiera sina lån på annat sätt. En sådan "nära döden upplevelse" borde ha ympat in en djupgående medvetenhet i banken om att man åtminstone måste följa lagen.”

Även riksbankschefen Stefan Ingves går till attack mot banker med verksamhet i Baltikum:

– De baltiska länderna har den historia och det geografiska läge de har, och då måste man vara medveten om att det finns en del "bad guys". Det är så världen ser ut, och då får man arbeta efter det, säger han till TT i samband med ett framträdande i Stockholm.

Trots allt tycker han att medvetenheten om problemen har ökat:

– Det har skett en förflyttning. Medvetenheten om detta är bra, därmed inte sagt att det är det inte bra överallt, säger han till TT.

Riksgäldens direktör Hans Lindblad oroas också av tanken på att Swedbanks misstänkta penningtvätt visar på ett större systemfel.

– Någonting är väldigt fel inom bankväsendet eftersom denna typ av fel dyker upp hela tiden, jag tror inte att det finns en enskild åtgärd utan det här är någonting som kräver många olika typer av åtgärder. Man måste på något sätt få bort incitamentstrukturen och incitamenten till bankirer att bete sig på det här sättet.


Allt kan förändras med ett drag

$
0
0
Video

sathe-schack.jpg

Såthe gillar schack. Åtminstone i teorin.
Såthe gillar schack. Åtminstone i teorin.

Allt kan förändras med ett drag

Swedbanks svaga krishantering, varför schack är världens bästa spel och Realtids nyförvärv. Det skriver chefredaktör Johan Såthe i sin krönika.

Det går fort i hockey. Fråga Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Ena dagen är du Årets förändringsledare, några dagar senare är du ”pinsamt arrogant”, som Dagens Industris krönikör Richard Bråse uttryckte det.

För ett par veckor sedan hyllades Bigitte Bonnesen för att hon ”lett banken igenom en transformation där hon lyckats få med både kunder och anställda i förändringen”. Birgitte Bonnesen sade vidare att ”resan bara börjat”.

Nu verkar många tro att Birgitte Bonnesens resa på Swedbank snart har nått vägs ände.

Realtids krönikör Per Lindvall hör till kritikerna. Och det är svårt att inte hålla med om att det är anmärkningsvärt att Swedbanks ledning så tydligt markerat att de inte har någon del av penningtvätten, när det nu kommer starka bevis som ifrågasätter den bilden.

Att just Birgitte Bonnesen var ansvarig för Swedbanks estniska verksamhet 2011 till 2014 talar inte till hennes fördel.

***

Äras den som äras bör: Grymt jobbat av Uppdrag granskning som avslöjade Swedbanks roll i Danske Banks penningtvätthärva.

Se Uppdrag granskning här.

***

Det kommer inte direkt att saknas arbetsuppgifter för Swedbanks nya presschef  Unni Jerndal.

Ett tips till Unni Jerndal och alla andra är att läsa pr-konsulten Charlie Stjernbergs vassa spaning om vikten av bra kriskommunikation.

***

Journalisten Claes Folkmar är ny på Realtid. Han har en bakgrund på bland annat E24, Affärsvärlden och Aktiespararna.

I sin första artikel för oss reder han ut varför Avanza Pension fick böter på 35 miljoner kronor av Finansinspektionen.

***

En ljummen Trocadero och en chokladboll. En tyst föreningslokal så när som på schackklockarnas tickande. Det är vad jag tänker på när schack kommer på tal. Jag gillar verkligen spelet och tävlingsspelade en del i unga år. Vi snackar tidigt 80-tal.

Det jag älskar med schack är att det är så rättvist. Det finns aldrig nåt att skylla på. Ingen motvind, valla eller uppförsbackar. Reglerna är enkla och glasklara för alla i hela världen. Sedan finns det något fascinerande med den inbyggda aggressivitet som finns i att skoningslöst försöka vinna ett parti schack. Ett dåligt drag mot en bra motståndare och du tappar direkt ditt övertag och måste kämpa för livet.

I veckan intervjuade jag Didner & Gerges marknadschef Johan Elmquist, som är en av initiativtagarna till tävlingen Finansschack,  som i vår anordnas för andra gången.

Följ tävlingen under hastaggen #finansschack i sociala medier.

Jag har anmält mig, stort grattis till dig som lottas mot mig. Min form är usel.

***

Swedbank byter ut EY

$
0
0
Video

Swedbank byter ut EY

UPPDATERAD: Swedbank ersätter EY och anlitar istället Forensic Risk Alliance (FRA). –  Vi  byter utredare för att säkerställa att kommande resultat i utredningen inte kan ifrågasättas, säger Gabriel Francke Rodau till Realtid.

Swedbank har tidigare fattat beslut om att anlita en extern utredare för att analysera material som förekommit i samband med Uppdrag gransknings reportage på Sveriges Television. Swedbank vill säkerställa att den externa granskningen uppfyller högt ställda krav och har idag beslutat att ersätta EY med Forensic Risk Alliance (FRA) för att utföra den externa utredningen.

Varför byter ni ut EY mot FRA?
–  Vi har noterat viss kritik bland olika parter, medier bland annat, och har därför besluta att byta utredare för att säkerställa att kommande resultat i utredningen inte kan ifrågasättas, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank

Hur väljer ni ut utredare, vilka kriterier har ni?
– Vi letar efter en utredare som både har kompetens och erfarenhet men också kapacitet att kunna på kort tid sätta sig in i den komplexa data som det faktiskt handlar om.På fredagen rapporterade dock Affärsvärlden att EY själva är föremål för granskning i spåren av penningtvättshärvan i Danske Bank. Affärsvärlden rapporterade även att en av Swedbanks toppchefer tidigare var Sverige-chef för EY. 

På fredagen i förra veckan rapporterade dock Affärsvärlden att EY själva är föremål för granskning i spåren av penningtvättshärvan i Danske Bank. Affärsvärlden rapporterade även att en av Swedbanks toppchefer tidigare var Sverige-chef för EY. 

FRA kommer att presentera utredningen till vd och Swedbanks styrelse innan årsstämman som hålls 28 mars 2019. Därefter kommer slutsatserna att redovisas för övriga intressenter.

FRA anlitades även som utredare i mutskandalen i Telia.

Texten uppdateras.

Nya SVT-uppgifter om Swedbank

$
0
0
Video

Nya SVT-uppgifter om Swedbank

Flera lokala kunder till Swedbank i Estland och Lettland har tagit emot "stora summor pengar" från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt. Det rapporterar SVT på tisdagen.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har under fem månader haft tillgång till en stor mängd hemliga dokument som visar skandalomsusade Danske Banks affärer med en av Sveriges största banker, Swedbank.

Nu har SVT har låtit journalister på den estniska dagstidningen Postimees få tillgång till delar av den hemliga bankläckan.

Deras granskning visar att lokala bolag i Estland, som tillsammans omsatt närmare 2 miljarder svenska kronor i Swedbank, tar emot stora summor från bolag som uppvisar tecken på misstänkt penningtvätt.

SVT har skickat informationen om bolagen som omnämns i artikeln till Swedbank. Banken vill inte kommentera uppgifterna.

 

"Kan vara tecken på att krisen fördjupats"

$
0
0
Video

charliesb.jpg

Charlie Stjernberg
Charlie Stjernberg, kriskommunikationsexpert på Prime.

"Kan vara tecken på att krisen fördjupats"

– Kommer det fram att det är ägarna och inte den operativa ledningen som fattat beslutet, så är det ett ytterligare tecken på att krisen fördjupats. Det säger Primes kriskommunikationsexpert Charlie Stjernberg angående Swedbanks byte av extern utredare.

Två tvärvändningar på mindre än en vecka - vad sänder det för signaler?

– Man kan naturligtvis välja att se det positiva med att man vänder på två väsentliga punkter, det vill säga att man nu verkligen anstränger sig för att slutresultatet ska bli rätt. Men jag tror att många ändå kommer uppfatta det som lite hattefnattigt, som ett ytterligare ett tecken på att man inte fullt ut förstått allvaret i situationen. Den intressanta frågan är egentligen inte vändningen i sig, utan vem som tvingat fram den. Kommer det fram att det är ägarna och inte den operativa ledningen som fattat beslutet så är det ett ytterligare tecken på att krisen fördjupas.

Varför är inte banken öppen med skälet till bytet? 

– Huruvida det faktiskt är misstankarna mot EY som verkligen är skälet till skiftet låter jag vara osagt. Men rent generellt kan jag konstatera att organisationer som kommer in ”lite snett” i kriser  ofta fortsätter att agera lite osäkert och utan självförtroende – vilket i din tur kan påverka kommunikationen.

Vi har fått kommentarer från kommunikationschefen på Swedbank, som först inte ville säga något utöver pressmeddelandet - men sen ändå snackade. Rätt eller fel hanterat? Borde inte Birgitte Bonnesen ha uttalat sig i stället?

– Det är nog utslag av en ganska klassiskt krishanteringslogik – genom att hålla kommunikationen på ett minimum vill man minska riskerna för ytterligare misstag eller missförstånd. Problemet med den logiken är bara att den inte längre är särskilt effektiv. Givet bankens prekära läge tror jag faktiskt att många hellre sett att vd själv klev in och började agera som en krisgeneral, och tog varje tillfälle i akt att kommunicera, inte bara med pressmeddelanden utan även direkt.

Inga kommentarer alls från kommunikationsansvarige på Ey.  Vad tycker du om det?

– Givet att banken inte tagit bladet från munnen och angivit det som människor uppfattar som det verkliga skälet till skiftet är det naturligtvis svårt för EY att säga något begåvat om att man tappat ett uppdrag. Men jag kan samtidigt tycka att det kan finnas öppenhetspoänger även om man inte kan säga begåvade saker. Bara att förklara hur man hamnat i ett läge där man faktiskt utreds för kopplingen till Danske Bank-härvan borde vara skäl nog att kommunicera. Idag vet vi ju bara att de utreds, inte hur EY ställer sig utredningen.

Vad betyder det här för EY:s varumärke?

– Det är klart att nyheten om att EY utreds för sin inblandning i Danke Bankskandalen inte är bra för varumärket. Samtidigt måste man konstatera att revisionsjättarnas varumärken historiskt sett inte faktiskt inte tagit särskilt stor skada av upplevda skandaler.

 

 

"Trovärdigheten nära nollpunkten"

$
0
0
Video

"Trovärdigheten nära nollpunkten"

Swedbanks hantering av sin penningtvättshärva i Baltikum börjar allt mer likna ett realitydrama med nya avsnitt i stort sett varje dag.  Det skriver Realtids Per Lindvall.

I förra veckan, i samband med Uppdrag Gransknings avslöjande, förnekade Swedbank först behovet av en extern granskare, sedan backar man och tillsätter EY som utredare. Någon dag senare skriver Affärsvärlden att  EY själva har fingrarna i denna syltburk och i dag, två bankdagar senare så kastar Swedbank ut EY. Nu kallar man in den brittiska specialistgranskaren Forensic Risk Alliance, som tidigare bland annat granskat Telias mellanhavanden i Uzbekistan.

Vi får se hur många dagars arbetsro som FRA får. Tidslimiten fram till årsstämman den 28 mars är väldigt snålt tilltagen och känns i sig, som det mesta av Swedbanks hantering av denna skandal, som väldigt oprofessionellt.  Uppdraget borde vara att vända på varje sten och låta utredningen ta den tid som behövs.

Swedbanks tidigare påstående om att de inte alls hade sådana kunder, som Danske Banks penningtvätteri betjänat, undermineras också löpande, och trovärdigheten börjar närma sig nollpunkten. Det är Bloomberg News som avslöjar att Swedbank vid tiden för finanskrisen 2007-2008 sökte personal till sin Private Banking-enhet som skulle hjälpa "våra ryska och CIS-kunder att nå sina mål".  Det känns som en väldigt precis beskrivning av de kunder som Danske Bank betjänat.

Eller precis som en bekräftelse på den typ av  minor som verksamhet i Baltikum kan riskera att trampa på och som Folksams vd Jens Henriksson uttryckte i en intervju Realtid i höstas när Danske Banks penningtvättshärva hade avslöjats.

– För det första ska man veta att Baltikum är svårt. Det vet jag från min tid på IMF. Landet har ett hierarkiskt system, som är ett arv från Sovjetunionen och som lever kvar i vissa delar. Parar du detta med lite rysk rövarkapitalism och sedan ett starkt tryck från moderbanken att tjäna pengar så kan det gå snett.

Det har gått snett. Swedbanks huvudkontor börjar få tydliga drag av det brittiska papperstillverkaren Wernham Hogg, känt från TV-serien The Office. Att svenska företags krishantering har hämtat inspiration från den serien är inget nytt. SCA-härvans klimax när Sverker Martin-Löf går ut och förklarar att de har varit avlyssnade, vilket i sig bekräftade mycket av det som han själv tidigare hade förnekat, skulle inte ens Wernham Hoggs kontorschef David Brent (Ricky Gervais) ha kunnat matcha.

TV-serien The Office gav sekundärskammen ett ansikte så följde de dåvarande ledarna för SCA och Industrivärden upp den bättre i sin svenska version än vad Henrik Dorsin någonsin lyckades med.  Swedbanks version är än så länge mest en pinsam variant på Peters princip, att alla är befordrade till sin inkompetensnivå.

 

Swedbank gav storägare förhandsinfo

$
0
0
Video

Swedbank gav storägare förhandsinfo

Swedbank gav sina 15 största aktieägare förhandsinformation om att banken skulle granskas för penningtvätt i Uppdrag granskning. Det skriver DN.

Swedbank kände till att avslöjandet var på väg i lite mer än en vecka innan programmet sändes. SVT hade informerat banken om att det handlade om misstänkt penningtvätt i Baltikum och att Swedbank var inblandat. Ändå hölls informationen hemlig för aktieägarna tills SVT hade gått ut med sitt avslöjande.

Uppgifterna bekräftas av Lennart Haglund, ordförande i Sparbankernas Ägareförening, som representerar Swedbanks största aktieägare – Sparbankerna.

– Vi fick den årliga genomgången inför bolagsstämman, på ett ägarmöte. Samtidigt fick vi information om att Uppdrag granskning hade gjort ett reportage som skulle komma att sändas på onsdagen och att det handlade om penningtvätt, säger han till DN.

– Jag kan inte se annat än att det är ett flagrant brott mot aktiemarknadsrättslig likabehandling, säger juridikprofessorn Daniel Stattin till DN.

Enligt Stattin kan Swedbanks agerande bli föremål för börsvite.

 

 

"Ser fram mot resultatet av alla utredningar"

$
0
0
Video

agerman.jpg

Per Agerman
Per Agerman, researcher hos Uppdrag Granskning.

"Ser fram mot resultatet av alla utredningar"

Realtids tidigare chefredaktör Per Agerman har ingått i redaktionen hos Uppdrag Granskning som researcher i arbetet med att kartlägga Swedbanks misstänkta penningtvätt. Ikväll sänds den andra delen av granskningen. – Gillade man det första programmet kommer man inte bli besviken, säger han.

Du har arbetat som researcher på Uppdrag Granskning som avslöjat den misstänkta penningtvätten. Vad tycker du är det mest uppseendeväckande i den här historien?

– Dels att det pågått under så många år, dels att beloppen är så stora. När man sätter det i relation till de säkra påståendena om att allt har gått rätt till så är det svårt att få de här olika verklighetsbilderna att gå ihop. Periodvis har det känts som att man tittar på en helt annan bank.
 

Både Swedbank och Danske Bank har bevisligen problem med penningtvätt. Tror du att även de andra storbankerna har liknande problem?

– Jag ska börja med att säga att vi inte har bevisat penningtvätt, däremot har vi visat på att det finns en rad varningsflaggor bland kunderna i Baltikum som tyder på att penningtvätt kan ha förekommit. Det är svårt att kommentera andra banker i dagsläget, men jag ser fram mot resultatet av de utredningar som ju redan pågår i flera länder, förhoppningsvis kan de bringa större klarhet i frågan hur stora problemen har varit i sektorn.

Vilka åtgärder behövs för att komma till rätta med penningtvättsproblemen?

– Precis som Birgitte Bonnesen säger så handlar det om att ha bra rutiner och fostra en god kultur internt på banken. För att säkerställa detta vore det rimliga att först tillsätta en oberoende utredning som tittar på vad som har hänt sedan 2007 och framåt, kanske även i Ukraina och Ryssland. Därefter kan man dra lärdomar, vidta åtgärder och samtidigt återskapa ett förtroende.

Hur tycker du att Swedbank har reagerat på Uppdrag Gransknings avslöjanden?

– Det är många andra som har recenserat det så jag avstår helst. Men det är klart att de stora kursrörelserna visar att marknaden efterfrågar mer och grundligare information om läget i banken. Återigen ett skäl att göra en ordentlig utredning.

På onsdag kommer nästa program om Swedbank. Vad handlar det om?

– Det blir en fortsättning där man tittar närmare på ett antal av bankens kunder och deras affärer. Gillade man det första programmet kommer man inte bli besviken.

 

Fotnot: Per Agerman var Realtids chefredaktör mellan 2011 och 2016.


Ukrainas ex-president slussade miljoner genom Swedbank

$
0
0
Video

Ukrainas ex-president slussade miljoner genom Swedbank

Ukrainas ex-president slussade miljoner genom Swedbank, Här har Sveriges justitieråd studerat samt Olof Andersson blir ny ordförande i BDO. Detta är några av rubrikerna i onsdagens nyhetssvep.

Ukrainas ex-president slussade miljoner genom Swedbank
BANK: Viktor Janukovytj, Ukrainas tidigare president, ska ha slussat motsvarande 34 miljoner kronor genom bolaget Vega Holding Limited, ett bolag som har konto i Swedbanks filial i Litauen. Detta avslöjar SvT Uppdrag Granskning. Affären från 2011, som ska ha varit känd sedan 2017, kopplas samman med en misstänkt muta. Swedbanks kommunikationschef svarar på frågan om han kände till att Janukovytj hade gjort affärer genom Swedbank?
– Det visste jag inte och hade jag vetat det hade jag inte kunnat kommentera det, eftersom det är banksekretess, säger Gabriel Francke Rodau.

Swedbank kan ha begått brott mot börsreglerna
BANK: Swedbank varnade sina 15 storägare om att banken skulle granskas för penningtvätt i Svt, de mindre ägarna fick dock ingen information alls från banken. Juridikprofessorn Daniel Stattin beskriver agerandet som ett ”flagrant brott” mot börsreglerna, enligt DN.

Stark rapport från Forex Bank
BANK: Forex Bank ökar resultatet för fjärde kvartalet 2018 till 50 miljoner kronor jämfört med -20 miljoner kronor samma period i fjol. Under perioden har banken avyttrat huvuddelen av inkassoportföljen. För helåret ökade Forex Bank resultat efter skatt till 150 miljoner kronor jämfört med 45 miljoner kronor året innan. Årets rörelseresultat blev 230 procent högre än föregående år och uppgick till 200 miljoner kronor. Inlåningen från allmänheten ökade med 4 procent till 8 610 miljoner kronor och utlåningen ökade med 6 procent till 6177 miljoner kronor. Enligt bankens vd Bo Lagergren kommer banken lägga stort fokus på försäljning under 2019 ”då bankaffären har högt ställda mål för att utöka utlåningsportföljen samt öka antalet aktiva inlånings- och kreditkortskunder”.

Spotify smyglanserades på den indiska marknaden
IT: Trots tvisten med Warner Music i landet har Spotify smyglanserats på den indiska jättemarknaden. Flera användare twittrade under gårdagen att de kunde komma åt appen. Källor uppger för Variety att en officiell lansering planeras till i dag. Under tisdagen avslöjades även streamingtjänstens priser i Indien, vilket var betydligt lägre än i andra delar av världen, cirka 15 kronor i månaden. Förutom en månadsprenumeration kommer indierna kunna välja på endagsaccess, tre månadersprenumerationer samt sexmånadersprenumerationer samt ettårsprenumerationer. Studenter får 50 procents rabatt.

Här har Sveriges justitieråd studerat
JURIDIK: Samtliga 32 justitieråd i Sverige är utbildade vid antigen Stockholms, Uppsala eller Lunds Universitet, där majoriteten av alla justitieråd tog examen någon gång mellan 1976–1995, enligt Dagens Industri som har gjort en kartläggning av samtliga justitieråd. Uppsala universitet och Stockholms universitet har utbildat 12 justitieråd var. Uppsala universitet har utbildat sju av högsta förvaltningsdomstolens domare och fem av högsta domstolens domare har en utbildning därifrån. Stockholms universitet har utbildat sju av de justitieråd som tjänstgör vid högsta förvaltningsdomstolen och fem som tjänstgör vid högsta domstolen. Två av justitieråden som tjänstgör på högsta förvaltningsdomstolen, och fem som gör det på högsta domstolen har en utbildning från Lunds Universitet.

Olof Andersson ny ordförande i BDO
REVISION: Carl-Johan Kjellman lämnar alla officiella uppdrag inom koncernen, enligt Revisionsvärlden. Olof Andersson lämnade Grant Thornton i december 2016 för nya utmaningar och starta upp BDO:s Malmö-kontor. Carl-Johan Kjellman har varit styrelseordförande på BDO sedan september 2018. Året innan lämnade han vd-posten efter fem år.

Ekobrottsmyndigheten inleder förundersökning mot Swedbank

$
0
0
Video

Ekobrottsmyndigheten inleder förundersökning mot Swedbank

EBM misstänker insiderbrott. Banken kan ha begått ett brott när man gav storägarna förhandsinformation om SVT:s granskning gällande den misstänkta penningtvättsskandalen.

Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Thomas Langrot har i dag beslutat att inleda förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Misstankarna grundar sig i huvudsak på DN:s uppgifter om att Swedbanks storägare skulle ha fått förhandsinformation om den misstänkta penningtvättsskandalen som uppmärksammades av SVT:s Uppdrag granskning i förra veckan. 

- Jag har på eget initiativ inlett en förundersökning då det finns skäl att anta att obehörigt röjande av insiderinformation skett till de 15 största ägarna i Swedbank innan inslaget i SVT. Den fortsatt utredningen får visa vilken information som lämnats, säger Thomas Langrot, i ett pressmeddelande.

I en tidigare sms-konversation med Dagens Nyheter uppger Swedbanks koncernkommunikationschef Gabriel Francke Rodau att dokumentären tagits upp under ägarmötet, på huvudkontoret inför vårens stämma, men säger att banken inte bedömde uppgifterna som insiderinformation.

Swedbanks storkund kopplas till organiserad brottslighet

$
0
0
Video

Swedbanks storkund kopplas till organiserad brottslighet

Den ryska oligarken Iskander Makhmudov ska ha slussat miljoner genom misstänkta bolag i Swedbank.

Han ansågs vara den farligaste av de ryska oligarkerna. Nu kan SVT:s Uppdrag Granskning avslöja att Iskander Makhmudov var storkund hos Swedbank genom det ryska kolföretaget Carbo One.

Carbo One ägs officiellt av en vanlig affärsman men genom kartläggningen där man analyserat transaktionerna mellan Danske bank och Swedbanks kunder i Baltikum ser man hur pengar från Carbo Ones bolagssfär flödar till Iskander Makhmudov. Det rör sig om miljardbelopp som slussas mellan ett 20-tal konton i Swedbank. Samtliga konton uppvisar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt, enligt Svt.

Oligarkens PR-avdelning svarar SVT att Iskander Makhmudov aldrig haft någon koppling till rysk organiserad brottslighet och att han aldrig haft något med kolbolaget att göra.

Iskander Makhmudov räknas som en av flera inflytelserika företagsledare och finansmän som blivit kända som de ryska oligarkerna och som har nära relation till president Vladimir Putin.

Enligt tidningen Forbes är han god för 62 miljarder kronor.

Iskander Makhmudov byggde upp sin förmögenhet genom vapenförsäljning i Mellanöstern på 80-talet och efter Sovjetunionens fall började han handla med koppar i Ryssland för att därefter ge sig in i Kolindustrin, enligt SVT.

Det finns två sidor av Iskander Makhmudov, dels har han gjort sig känd genom välgörenhet då han har finansierat barnhem och sjukhus för fattiga men han förknippas även med den organiserade brottsligheten i Ryssland.

Den spanske korruptionsåklagaren José Grinda González har utrett oligarken Makhmudov och hans affärer som pekat på organiserad brottslighet och penningtvätt i Europa. Åklagaren har upprepade gånger hotats till livet.

EY tiger om förlusten av Swedbank-uppdraget

$
0
0
Video

ulrika-lenhammar.jpg

Ulrika Lenhammar, PR-chef på EY.

EY tiger om förlusten av Swedbank-uppdraget

Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen utreder brottsmisstankar i Swedbank-härvan. Men inte Revisiorsinspektionen. De hänvisar till att EY själv ska analysera sitt oberoende i relation till Swedbankuppdraget.

Både Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen har startat utredningar i kölvattnet av Uppdrag Gransknings avslöjande om Swedbank och penningtvätt. Inte Revisorinspektionen.

Det granskningsuppdrag av turerna i Swedbank som EY åtog sig är inte Revisorinspektionens sak att ha tillsyn över, säger chefsrevisorn på Revisorsinspektionen, Carin Rytoft Drangel, utan endast revision av företags bokslut och årsredovisningar.

– Men alla revisorer som tar på sig uppdrag ska göra en egen analys av sitt oberoende gentemot bolaget, säger hon till Realtid.

Förra onsdagen avslöjade SVT Uppdrag Granskning Swedbanks roll i en penningtvätthärva i Baltikum med grova kriminella inslag. banken slog först ifrån sig, men gav sedan revisionsjätte EY i uppdrag att utreda Uppdrag Gransknings uppgifter.

Det uppdraget blev EY strax av med efter att tidningen Affärsvärlden rapporterat att EY även är Danske Banks revisionsbyrå och därmed själv inblandad i samma penningtvätthärva. Dessutom var en av Swedbanks toppchefer tidigare Sverige-chef för EY.

Swedbank flyttade uppdraget till den brittiska konsultjätten FRA, Forensic Risk Alliance.

Men varför tackade EY ja till att ta er an uppdraget när ni fick den förfrågan?
– EY varken kan eller vill kommentera enskilda kunduppdrag. Vi kan dock bekräfta att vi inte kommer att genomföra granskningen av Swedbanks material, svarar Ulrika Lenhammar, pr-chef på EY per mejl.

Det är inte så underligt med tanke på att Swedbank fråntagit er uppdraget. Men gjorde ni en egen intern analys av ert oberoende i relation till båda dessa kunder?
– EY varken kan eller vill kommentera enskilda kunduppdrag. EY i Danmark samarbetar med Erhvervsstyrelsen (Danish Business Authority) i den granskning de genomför avseende revisionen i Danske Bank för 2014. På grund av tystnadsplikten kan EY inte kommentera enskilda kunduppdrag, svarar Ulrika Lenhammar igen.

Revisorsinspektionen ser i dagsläget inte heller någon anledning till att utreda Swedbanks revisionsbyrå Deloittes ansvar för händelserna i banken.

– Det har vi inte funderat på än, säger chefsrevisorn på Revisorsinspektionen, Carin Rytoft Drangel, och påpekar att revisorsinspektionen är en myndighet som “inte granskar skeenden i realtid”.

– Vi får väl se var det här landar. Finansinspektionen tittar på det just nu. Vår preskriptionstid är fem år.

FI: "Absolut sekretess gäller"

$
0
0
Video

FI: "Absolut sekretess gäller"

Finansinspektionen bekräftar att den typ av kundförbindelser och transaktioner som Uppdrag granskning redogjort för kommer att ingå i den utredningen som görs tillsammans med de baltiska tillsynsmyndigheterna.

I SVT:s Uppdrag granskning presenteras uppgifter om vissa transaktioner som förekommit genom Swedbanks verksamhet i Baltikum.

Som tidigare meddelats kommer FI tillsammans med tillsynsmyndigheterna i de baltiska länderna inleda en utredning av hur arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism har hanterats inom Swedbankgruppen.

Finansinspektionen bekräftar nu att den typ av kundförbindelser och transaktioner som Uppdrag granskning redogjort för kommer att ingå i den utredningen.

Enligt Svenska Dagbladet har en kund i Swedbanks baltiska verksamhet också affärsförbindelser med Swedbank i Sverige och detta ska FI haft kännedom.

Detta kan FI varken bekräfta eller förneka.

"Uppgifter som FI har om kunder till banker som står under FI:s tillsyn omfattas av så kallad absolut sekretess enligt 30 kapitlet 4 § offentlighets- och sekretesslagen. Detta innebär att FI är förbjuden att lämna ut sådan uppgift," skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Viewing all 711 articles
Browse latest View live